Islıklı Ok

tarafından Bora Alp Konuk
0 yorum 742 görüntüleyenler

Bu yazımızda eski zamanlarda kullanılan ve basit olduğu kadar etkili ve insanı hayrete düşüren bir ok türünden bahsedeceğiz : “Islıklı ok”.

Islıklı okun Metehan zamanında ortaya çıktığı söylenmektedir. Moğollar gibi diğer birçok medeniyetin de bu oku kullandığı düşünülmektedir. Bu ok çıkardığı ses sayesinde düşman ordularında korku ve paniğe neden olması, savaş sırasında psikolojik üstünlüğün sağlanması amacıyla kullanılmıştır.

Peki bu ok nasıl ses çıkarmaktadır?

Fırlatıldığı zaman ucuna takılan mekanizmanın içinden geçen hava, sürtünmenin de etkisiyle bu sese neden olmaktadır. Okun hızı arttıkça çıkan ses daha da tizleşmekte ve rahatsız edici olmaktadır.

 

Dinlediğiniz bu ses tek bir oktan çıkan ses. Binlerce okun aynı anda atıldığını düşünün ve oluşabilecek sesi hayal edin. Bunun üstüne savaş ortamının stresi de eklendiğinde dayanılması zor bir psikolojik baskı oluşmakta. Bu da ordunun performansını büyük oranda düşürmekte. Bazı Çin kaynaklarında bu okun “çığlık atan ok” olarak geçmesi bile bu durumu kanıtlar niteliktedir.

 

Tarihte savaşların sadece kas gücüne veya yeteneklere dayanmadığını sadece bu ok örneğinden bile anlayabiliriz. Bilime önem veren toplumlar, savaşlarda dahi bir adım önde olmuşlardır.

 

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.youtube.com/watch?v=LC6NLJ3U5M4

http://www.manchuarchery.org/content/whistling-arrows-and-whistle-arrows

http://www.turkbilimi.com/turk-savas-tarihinde-orduyu-yoneten-sesli-ok-mete-hanin-ordu-yonetimi/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar