ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN

tarafından Reşitcan ERMİŞ
0 yorum 378 görüntüleyenler

ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN

Türkiye Cumhuriyetinin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hastalığına yenilip vefat etti. Gazi’nin vefatı yurtta ve basınında doğal olarak büyük ses çıkardı. Lakin bu ses sadece bizim ülkemizle sınırlı kalmamış birçok ülkenin basınında ses çıkarmıştır. Bu yazımızda bunu anlatacağız.

(Gazi’nin ölümü sonrası Ulus Gazetesi tarafından yazılan bir manşet -11 Kasım 1938)

YABANCI BASININ YAZDIKLARI

Bir Alman gazetesi olan Volkischer Beobachter 11 Kasım 1938 tarihli haberi.( Sağ tarafta ‘’Kemal Atatürk öldü’’) yazmaktadır

Yugoslavya’nın bir gazetesi olan Pravda,Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük şefi Kemal Atatürk dün sabah vefat etti’’ başlığıyla haber yaptı. Haberin devamında vefat öncesi Atatürk’ün 9 Kasım tarihli durumu anlatılmaktadır.

Bir Fransız Gazetesi olan Ce Soir, ‘’Kemal Atatürk öldü’’ başlığıyla vefatı duyurmuştur. Hemen altında da ‘’Yeni Türkiye’nin kurucusunun olağanüstü varlığı’’ başlığıyla haber devam etmektedir.

Birçok kişinin bildiği ABD’nin popüler gazetesi olan New York Times vefatı, ‘’Askeri Kahraman Atatürk, Yükselen Bir Ulus Oluşturdu’’ başlığıyla okuyucularına sunmuştur.

Belgrad’da yayınlanan bir Sırp günlük gazetesi olan Politika, ‘’Yeni Türkiye’nin yaratıcısı Gazi Kemal Atatürk dün İstanbul’daki Dolmabahçe’de hayatını kaybetti.’’ yazısıyla vefatı manşet haber yapmıştır.

Farklı Fransız gazetesi olan Excelsior, Atatürk’ün vefatını haber yapıp yerine geçebilecek kişileri de yazmıştır. Bunlar; Eski Başbakan İsmet İnönü, ikincisi Milli Mücadele’yi yeniden organize edenlerden Mareşal Fevzi Çakmak, üçüncüsü Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Fethi Okyar ve dördüncüsü ise mevcut Başbakan Celal Bayar’dı.

Atatürk’ün ölüm haberi sadece bahsettiğimiz ülkelerle ve gazetelerle sınırlı kalmamış olup birçok yerde vefatı duyurulmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat haberinin farklı yerlerde duyulup basına yansımasının  sebebi, onun iyi bir lider olup birçok devlete ve devlet adamına örnek olmasıdır.

ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN

Kaynakça

İndigo Dergisi,’’10 Kasım 1938’de dünya gazetelerinde manşetler: Bir milleti ayağa kaldıran kahraman’’, 10 Kasım 2022, https://indigodergisi.com/

Journo.’10 Kasım manşetleri: Hem Türkiye hem dünya basını yas tutmuştu’’, 10 Kasım 2019, https://journo.com.tr/

T24,’’Yeni Türkiye’nin kurucusunun olağanüstü yaşamı”: Dünya basını Atatürk’ün ölümünü nasıl duyurmuştu?’’,09 Kasım 2019, https://t24.com.tr/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar