MATLAB

tarafından Mahir Mert Karakaş
0 yorum 833 görüntüleyenler

MATLAB(Matrix Laboratary), MathWorks şirketi tarafından geliştirilen çok paradigmalı sayısal hesaplama ve programlama dilidir. Nümerik(sayısal) işlem, grafiksel veri işlemleri, matris işlemleri, fonksiyonel işlem, algoritma geliştirme ve programlama gibi temel özellikleri ile ön plana çıkan MATLAB, mühendislik öğrencileri tarafından matris hesap makinesi olarak da adlandırılmaktadır.

Temel düzeyde bir çok okulda öğretilen MATLAB programını ileride çalışılacak olan sektöre bağlı olmakla birlikte daha detaylı ve derinlemesine bilmek gerekebilir. Mühendislik sektörünün ne kadar geniş bir disiplin olduğunu düşündüğümüzde her mühendis mutlaka MATLAB bilmelidir gibi bir söylemde bulunmamız çokta doğru olmaz. Özellikle AR-GE merkezlerinde çalışacak olan mühendislerin bu programı derinlemesine bilmesi büyük olasılıkla aranan bir özelliktir.

MATLAB Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Yukarıda da belirttiğim gibi matris işlemleri yapma, kullanıcıya veri ve fonksiyon çizme gibi saydığım bir çok özelliğin yanında C,C++,Java gibi diğer diller ile yazılmış programlar ile de çalışma imkanı sağlar.
  • 2D ve 3D grafik çizimi yapılabilir.
  • Çok karmaşık matematiksel hesaplamaları çok kısa sürede hesaplayabilirsiniz.
  • Araç kutusunun kullanımı ile MATLAB’ın işlevselliği büyük oranda zenginleştirilebilir. Örneğin, statik araç çubuğu, verilerin özelleştirilmiş istatistiksel kullanımına olanak sağlar. Excel bağlantısı, verinin Excel tarafından okunabilen bir biçimde yazılmasını sağlar.
  • Vektörleştirilmiş işlemler kullanılarak kodların boyutunu önemli ölçüde düşürür.
  • Simulink, MATLAB’ın grafik sistemi etkileşim için optimize edilmiş çıkışlar sağlar. Verinin grafiğe dökülmesini kolaylaştırarak, rengini ve boyutunun ayarlanmasına izin verir.
  • Fonksiyonlar tanımlayıp bu fonksiyonları türev-integral işlemlerinde kullanabilirsiniz.
  • Sütun grafiği, çizgi grafiği, daire grafiği gibi çeşit çeşit grafik çeşitlerini kullanarak sizin düşüncenize en yakın olan ifadeyi kullanabilirsiniz.
  • Algoritma yazarak yazdığınız algoritmayı test edip hayata geçirebilirsiniz.
  • Trigonometri kullanarak hızlı işlem yapabilirisiniz.

Nasıl İndirebiliriz?

MATLAB ileri düzey hesaplamalarda kullanılabilen profesyonel ve ücretli bir geliştirme ortamıdır.MATLAB lisansına sahip olan kullanıcılar aşağıdaki linkten adrese ulaşabilir.

https://www.mathworks.com/downloads/

Derslerde ve projelerde kullanılmak üzere öğrencilere özel bir sürümü olan MATLAB’e ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.mathworks.com/academia/student_version.html?s_tid=htb_learn_gtwy_cta3

Nasıl Öğrenebiliriz?

MATLAB öğrenmek için ücretli olarak alabileceğiniz kitapların yanında internet ortamında sayısız dokümana ulaşabilirsiniz.Ayrıca MathWorks’te bulunan help kısmına basarakta bir çok bilgi edinebilirsiniz.Youtube ve Udemy gibi platformlarda ise onlarca eğitime ulaşabilir,kendinizi geliştirebilirsiniz.Udemy’de bu konu ile alakalı bir kaç ücretsiz eğitim mevcut durumda.Dileyen,ilgisi olan okurlar aşağıda belirttiğim eğitimleri ücresiz bir şekilde edinebilirler.

  1. https://www.udemy.com/course/matlabsimulink-for-the-absolute-beginner/

 

2.  https://www.udemy.com/course/matlabber/

Kaynakça:

https://www.udemy.com/

https://www.elektrikvadisi.net/

https://cadsay.com/

https://www.kontrolkalemi.com/

https://medium.com/

https://ch.mathworks.com/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar