ABD ve ÇİN’İN ÇEKİŞMELİ AŞKI-3

tarafından Halil Yıldız
1 yorum 429 görüntüleyenler

Merhaba arkadaşlar,

Çin bazı devletlerin iddiasına göre silahları gelişmiş ters mühendislik yöntemleri ile birebir kopyalamaktadır. Bu yazı dizinimizde ki alakası ise bu dönemde en çok ABD’ye karşı bu silahları kullanıyor oluşu, ve devasa platformları ABD’den birebir kopyalayışıdır.

Kopyalanan silahlarda sadece ABD ürünlerine değil, tüm ülkelerin iddialarına yer vereceğim. İddia diyorum çünkü Çin gibi dış dünyadan bu bilgiler neticesinde kendini soyutlamış bir ülkenin teknolojilerinde onların açıkladıkları sayılar dışında resmi bir veri yok.

Kopyalama kısmını sadece silahlar üzerinden anlatacağım, fakat bu kopyalama iddialarının içine araba vb. teknolojileride koyabiliriz.

Çin’in kopya silahları serisini hafta içinde 2 parça olarak yayımlayacağım. Şimdiden iyi okumalar…

 

1-) Kopyalandığı iddia edilen Rus silahları:

Rostec firması yetkilisi Livadny Evgeny Çin’in Rusya’dan 500’e yakın askeri parça ve platformu kopyaladığı bunların içinde savaş uçağı motoru, uçak gemisi parçaları gibi kritik parçalarında olduğu açıklamasında bulunmuştu 2019 yılında.

a) Liaoning:

1988’de ilk kez denize indirilen, adı sonradan VARYAG olarak değiştirilen, günümüzde İngiltere tarafından hurda olarak satın alınmış ama Ukrayna’nın sözleşmesini iptal etmesiyle silah sistemleri sökülerek bir turizm şirketine satılmıştır. Rusya’nın iddiasına göre bu paravan bir şirketti, gemi Çin’e gidecekti. Türkiye Cumhuriyeti devletine kimi iddialara göre 1 milyon Çinli turist sözü verilerek Çanakkale boğazından geçmesi sağlanmıştır. Veee… Gemi Çin’e gitmiş ve uçak gemisi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dünya tarihine geçecek türden bir dolandırıcılıktır, hal deyimiyle tokat işidir. Çin’deki adı CV-17.

cv-17

 

b) Sukhoi SU-33:

Rus Sukhoi firması tarafından üretilen bu uçak 1982 yılında donanma için özel olarak geliştirilmiştir. 2007 yılında Çin ile yapılan anlaşma ile teknoloji aktarımı yapılacağı söylenen bu silahın aktarımdan ziyade birebir aynılığı göze çarpıyor. Bu silahın Çin’de ki adı J-15.

 

 

c) RT-2PM2 Topol-m:

Rusya’nın geliştirdiği en son teknoloji ile donatılmış bir kıtalararası balistik füzedir. 47.5 tonu aşan ağırlığı ile korkunç bir silahtır. 10 bin km menzili olduğu tahmin edilen füzenin Çin’de ki benzerinin adı Dongfeng-41.

dongfeng-41

 

d) Kilo-class submarine:

submarine kilo-class-2

Bu sınıf hakkında çok bilgi olmasada Çin kopyası olduğu iddia edilen denizaltının adı Type-039A.

039a

 

2-) Kopyalandığı iddia edilen ABD silahları:

ABD tarafından resmi ağızlar bunu ifade etmese kimi özel şirket raporlarına kimi araştırma otoritelerine göre birçok ABD silahı ve teknolojisi ile ilgili veriler Çinli bilgisayar korsanları tarafından çalındı ve çalınmakta. Yakın zamanda F-35 ve F-22 gibi üstün teknoloji içeren savaş araçlarının milyonlarca satır kodu ve binlerce dökümanı Çin tarafından ele geçirildiği iddiaları tüm dünya medyasında geniş yer buldu.

 

a) X47B-UCAV:

Northrop grumman x-47b

ABD’li şirket Northrop Grumman tarafından geliştirilen, ilk uçuşunu 2011’de yapan ve dünyanın en gelişmiş İHA’sı olarak tanıtılan bu silahın birebir aynısı olduğu gözle görülür şekilde anlaşılan Çin versiyonun adı CH-7 UCAV.

CH-7 

 

b) F-22 Raptor:

f-22

Lockheed Martin firması tarafından geliştirilen F-22’yi bilmeyen neredeyse yoktur. Dünya’nın en iyi 5. nesil uçağı olarak bilinmekte ABD Hükümetinin izni olmadığından dolayı ikinci bir ülkeye satılamamaktadır. Çin tarafı kabul etmese de gözle görülür şekildeki Çin kopyasının adı J-20.

j-20

 

c) C-17:

c-17

BOEING üretimi olan bu uçak bir kargo uçağıdır. Çokça sayıda az sayıda ülkeye verilen bu ürünün birebir aynısı olduğu gözle görülen Çin versiyonunun! adı Xİ’an Y-20.

y-20

 

d) Arleigh Burke-class Destroyer:

Arleigh-Burke-class-010

Bu muhrip sınıfı ABD’de bugüne kadar inşa edilen en büyük muhriplerden biridir. Genel maksatlı olarak gösterilse de içinde barındırdığı silahlar ile özellikle kara hedefleri için korkunç bir silah olduğu görülmektedir. Çin versiyonunun! adı 052D.

052D

 

Bir önceki yazım;

https://blog.egesavtek.com/abd-cin-iliskileri-2/

ABD ve ÇİN’İN ÇEKİŞMELİ AŞKI-2

 

Kaynakça;

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Yorumlar Kapalıdır.