Boran Hafif Çekili Obüs

tarafından Talha Eren TARTICI
0 yorum 344 görüntüleyenler

105 mm Boran Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs

     Topçu sistemleri, oyun kurucu role sahip savaş alanının vazgeçilmezidir. Topçu sistemleri barutun icadından bu yana savaş alanında boy göstermektedir. İstanbul’un fethiyle birlikte ordularımızda çok daha aktif kullanılmaya başlanan bu sistemler, Türk ordusunun ana vurucu unsurlarındandır. Bugün ise bu sistemlerden en kritik role sahip olan üyelerinden birini tanıyacağız.
Fırtına ve Panter topçu sistemleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzun menzilli topçu ihtiyacını karşılamaktadır fakat kısa ve orta menzilli hafif topçu sistemleri için yeni nesil havadan taşınabilir hafif bir topçu sistemi ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda TSK 2009 yılında ihaleye çıktı. Bu ihaleyi ise MKE ve Aselsan aldı. Elbette proje zorluğundan dolayı projenin seri üretime geçmesi uzun yıllar aldı ama uzun yılların sonunda Boran Obüsü envantere dahil edildi. TSK’nin zorlu isterleri şu şekildeydi:

 *Havadan taşınabilme

 *1 dakikadan az sürede kurulum ve atışa hazır olma

 *1700 kilogramdan hafif

 *17 kilometre menzil

 *Yeni ve eski nesil mühimmatları kullanabilme

 *ADOP-2000 atış destek sistemini kullanabilme

     İşte bu ihtiyacı da 105 mm Boran Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs karşılamıştır. Boran topçu sistemi TSK’nin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmiştir. Boran TSK’nın iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için 5 personelle kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca en önemli özelliği ise Sikorsky S-70 helikopterleri ve çeşitli hafif araçlarıyla taşınabilmesidir.

Boran topçu sisteminin özellikleri ise şu şekilde:

 • Ataletsel Konumlama Sistemi ile Sürekli Konum ve Namlu Yönelim Bilgisi

 • Lazer Mesafe Ölçme Cihazı ve Termal Kamera ile Görerek Atış için Hedef Tespiti

 • İlk Hız Ölçme Radarı (İHÖR) ile Namlu İlk Hız Ölçümü

 • Diğer Ateş Destek Sistemleri ile Sayısal Entegrasyon

 • FCI (Fire Control Input) Bilgileri Kullanılarak NABK Veri tabanı Hazırlanmış Olan Tüm Mühimmatlar İçin Balistik Hesaplama

 • Ateş Destek Koordinasyon Tedbirleri, Hava Koridoru, Uzak ve Yakın Sütre İhlal Kontrolü

     Boran topçu sistemi TSK’nın yüksek isterlerini karşılayabildiği için hizmete girdikten kısa bir süre sonra Kuzey Makedonya’ya ihraç  edildi. İleride de daha büyük ihraç başarası yakalayacağı öngörülmektedir.

Kaynakça:

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar