Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)

tarafından Cüneyt Kılıç
1 yorum 745 görüntüleyenler

Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)

Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak her geçen gün daha hızlı değişen savunma doktrinlerinde, geleceğin hava muharebelerinin insansız muharip jetlerle gerçekleştirileceği öngörülmektedir. Bu kapsamda, her ülke kendi çıkarları için milli muharip insansız uçak sistemini kurmaya çalışmaktadır. Türkiye’nin savunma sanayinde yerli ve milli adımlar atmasında öncü olan Baykar, İnsansız Savaş Uçağı KIZILELMA’yı tanıttı. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın ilk prototipinin üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girdi.

Bayraktar KIZILELMA’nın kavramsal tasarım çalışmaları kamuoyuyla ilk kez 20 Temmuz 2021 tarihinde, Kurban Bayramı’nın ilk gününde “Bayram Hediyesi” olarak paylaşılmıştı. Aradan geçen 8 ayın ardından Özdemir Bayraktar Milli İHA Ar-Ge ve Üretim Kampüsü’nde yer alan tesislerde entegrasyon hattına dâhil oldu.

İnsanlı savaş uçaklarının tasarım süreçlerinde en kritik hususlardan biri olarak değerlendirilen düşük radar kesitine sahip olma özelliği, tasarımında öncelikli olarak dikkate alındı. Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek olan Bayraktar KIZILELMA’nın 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedefleniyor. Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen, tüm mühimmatları kullanacak olan hava aracı, planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. 500 Nm görev yarıçapı ile 5 saat havada kalması hedeflenen araç,  entegre edilecek AESA radar(ayrıca merak ederseniz AESA RADAR TEKNOLOJİSİNİ TANIYALIM | Ege Savtek Blog )ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG ANADOLU gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar KIZILELMA bu sayede denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında da aktif görev alacak. 

Muharip İnsansız Uçak Sistemi

Temel Uçuş Performans Kriterleri

  • 500 Nm Görev Yarı Çapı
  • 000 Feet Operasyonel İrtifa
  • 5 Saat Havada Kalış Süresi
  • 6 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı
  • 6 Mach Seyir Hızı
  • 1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi

Gelişmiş Özellikler

  • Otomatik İniş ve Kalkış
  • Düşük Görünürlük
  • Yüksek Manevra Kabiliyeti
  • Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
  • Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
  • AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık
BAYKAR BAYRAKTAR KIZILELMA

Saha Expo2021’in ikinci gününde MİUS Bayraktar KIZILELMA projesinin en önemli parçalarından biri olan motor için Ukrayna’nın önde gelen firması Ivchenko-Progress ile AI-322F Turbofan Motor Tedarik ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon sözleşmeleri imzalandı. AI-322F Turbofan Motoru; AI-322 turbofan motorunun art yakıcı bulunduran sürümüdür. AI-322F; azami olarak art yakıcısız 2500 kgf, art yakıcıları ile 4500 kgf itki üretebilir ve Mach 1.6’ya kadar çalışabilmektedir. Motor 624 milimetre fan çapına ve 560 kg kütleye sahiptir. AI-322F, L-15 eğitim ve hafif taarruz uçaklarında kullanılabilmektedir.

Bayraktar KIZILELMA, gerçekleştireceği agresif manevralar ve gelişmiş yapay zekâ ile gelecekte güvenlik güçlerimizin muharebe sahasındaki en güçlü unsurları arasında yer alacak ve geleceğin muharebe konseptine yön verecek.

Bayraktar AKINCI’yı geliştirerek Türkiye’yi taarruzi sınıfta insansız hava aracı geliştirebilen sayılı ülkeler arasına sokmayı başaran Baykar Bayraktar KIZILELMA’nın ilk uçuş testini 2023 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Ayrıca muharip uçakların da çok sık yaptığı yaptığı manevralardan olan dogfight adlı yazıya bakmak istebilirsiniz. METAL KUŞLARIN MASUM OLMAYAN DANSI: DOGFİGHT | Ege Savtek Blog 

KAYNAKÇA

https://baykartech.com/tr/muharip-insansiz-ucak-sistemi/

https://yerlisilahsanayii.com/mius-kizil-elma-ucagi-bayraktar-kizilelma/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Avatar
Murat 4 Nisan 2022 - 01:09

Bilgilencirici bir yazı kaleminize sağlık.

Yorumlar Kapalıdır.