AVUSTURYALI BİR KRAL TABANCA GLOCK

tarafından Umutcan Çay
0 yorum 669 görüntüleyenler

AVUSTURYALI BİR KRAL TABANCA GLOCK

    Kimimizin ‘hayalet silah’ olarak duyduğu, kimimizin de Counter Strike’dan adını duyduğu Glock, 26 model ve o modellerin birkaçında en az iki varyantı ile birçok kolluk güçlerinin ve güvenlik güçlerinin kullandığı bir tabancadır. Birçok ülkede, buna Türkiye de dahil, kullanılan Glock marka tabancalar, hayalet tabanca olarak da bilinir. Lakin bu bilgi aslında yanlıştır. Glock’un sadece bir kısmı polimerden* oluşur ve onun da içi çelikle doldurulur. Glock, sadece oyunlardan veya söylentilerden ünlü olmamıştır. Glock’un güvenlik mekanizması da bu şaheserin namını taşımıştır. Glock’un diğer tabancalarda olmayan güvenlik mekanizması ise çift tetik sistemidir. Kullanıcı, çift tetiğe doğru basıncı uygulamadığı takdirde ateş almaz. Tabanca, 200 dereceye kadar dayanır ve donmaya karşı dirençlidir. Zorlu koşullarda sadece silah, mermi yatağında bulunan mermiyi çıkarır ki bu, şarjörü çıkarıp yeniden takarak çözülecek bir durumdur. Glock, Amerikan pazarında hala çok satan bir tabancadır ve kılıfsız tabancalarda MKEK*’in ithal ettikleri arasında fark açmaktadır. Türk silahseverleri, Glock model tabancalara ‘karatavuk’ lakabı takmıştır.

4. jenerasyon Glock 17
4. jenerasyon Glock 17

4. jenerasyon Glock 17

TARİHÇESİ VE GELİŞİM SÜRECİ

Glock, 1979-1982 yılları arasında, Glock Firması* tarafından, Avusturya Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmiş ve akabinde Glock 17’ler üretime başlanmıştır. 17+1 mermi kapasitesine sahip Glock 17‘nin yerini yarı otomatik ve tam otomatik modlarıyla Glock 18 almıştır. 1990’da Glock 22 ve Glock 23 modelleri, 40 S&W mermisi kullanan ikinci tabanca olmasına rağmen pazarlarda aynı mermiyi kullanan tabancalara ve ilk üreticisi Smith & Wesson’a* büyük fark açmıştır. Günümüzde ABD halkı ve polisi tarafından hala popülerdir.

Glock Hakkında Teknik Bilgiler

            Glock, modeline göre 9×19 mm, 10mm auto, .45 ACP, .40 S&W, .380 ACP, .357 SIG, kullanabilmektedir. Sivil pazarda normal ve burst* modları mevcutken özel güvenlik güçlerinde veya askerde tam otomatik hali de bulunmaktadır. Türkiye 6136 sayılı ateşli ve ateşsiz silahlar kanunu* ve eğitimsizlikten güvensiz bir silah olarak görülmektedir. Şarjör kapasiteleri, modelden modele değişse bile genel şarjör kapasitesi aralığı 6 ila 17 ile değişmektedir. Sadece Glock 18 ve Glock 18C modellerinin şarjör kapasiteleri 33tür. Opsiyonel şarjör ile birtakım modellerin şarjör kapasitesi 33 e çıkabilmektedir.

Polimer: Alüminyum-Plastik karışımı MKEK: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu(MKE’nin eski adı) Glock Firması: Avusturyalı mühendis Gaston Glock tarafından 1963’te kurulan şirket. Şirket, aynı zamanda bıçaklarıyla da meşhurdur. Smith & Wesson: 1852 yılında Horace Smith ve Daniel B. Wesson tarafından kurulan ABD merkezli tabanca firması. Altıpatlar veya şarjörlü tabanca üretmelerinin yanı sıra çakı da üretirler.
Burst: Tetiğe tek basışta belirli bir miktarda mermi sıkma durumu(tam otomatik modla karıştırılmamalıdır çünkü tetiğe tek basışta tam otomatikte tüm mermileri ateşleyebilirken burst modunda sadece belirli miktarda ateşlenir)
6136 Sayılı Ateşli ve Ateşsiz Silahlar Kanunu: Kanun kapsamında bulunan her türlü ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmesi ile alakalı madde.

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar