ABD ve ÇİN’İN ÇEKİŞMELİ AŞKI-4

tarafından Halil Yıldız
1 yorum 513 görüntüleyenler

Merhaba arkadaşlar,

Önceki hafta yayınladığım Çin’in kopya silahlarının bu yazıda ikinci ve son parçasını yazıyorum. Şimdiden iyi okumalar…

Rusya:

a) S300:

S-300

Bir Rus şirketi olan Almaz-Antey tarafından geliştirilen S-300 hava savunma sistemi döneminde ve bugün çok iyi bir hava savunma sistemidir. Çin’deki versiyonu ise 30 yılı aşkındır geliştiriliyor olup, şimdiki hali ile modern bir hava savunma sistemidir. Çin versiyonu Çin Donanması için de ayrıca modernize edilmiştir. Çin versiyonunun adı HQ-9.

HQ-9
b) BMP-1:

BMP-1

Sovyet yapımı paletli ve tam amfibik zırhlı muharebe aracı olan BMP-1, ilk kez 1967’de bbir tören sırasında halka sunulmuştur. Bugüne kadar birçok ünlü savaşta yer alan BMP-1, gelecekteli nükleer savaşlar düşünülerek tasarlanmıştır dolayısıyla NBC donanımlarının eklenmesi kaçınılmazdır. Tank avcısı lakaplı bu devasa makinenin Çin versiyonunun adı WZ-501.

WZ-501
c) 9K330 Tor:

 

Almaz-Antey adlı Rus şirketi tarafından üretilen bu sistem seyir füzeleri, akıllı bombalar, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları ve kısa menzilli balistik tehditlere karşı geliştirilmiştir. Tor, aynı zamanda, AGM-86 ALCM gibi hassas güdümlü silahları gece ve gündüz kötü hava koşullarında vurmak için tasarlanmış dünyanın ilk hava savunma sistemidir. Çin versiyonunun adı HQ-17.

HQ-17

 

Amerika:

a) UH-60 Black Hawk:

UH-60 Black Hawk

ABD şirketi olan Sikorsky tarafından 1970 yıllarında geliştirilen bu helikopter başta T.C. olmak üzere bir çok ülke tarafından halen aktif olarak kullanılmaktadır. Kara Şahin lakaplı UH-60’lar özellikle taşıdığı personel sayısı ve çekebildiği yük ile halen gözde bir helikopterdir. Çin versiyonun adı Harbin Z-20.

 

b) AH-64 Apache Longbow:

Boeing üretimi olan Apache gerek sıradışı özellikleri gerekse görüntüsü ile büyük bir beğeni toplamıştır. 1979 yılında Bell firması tarafından tasarlanan bu helikopter 1984 yılında aktif olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde dahi saldırı helikopterlerinde başı çekmektedir. Son dönemler Dedeağaç’ta konuşlandırılan helikopterlerden bazıları bunlardır. Çin versiyonun adı Z-19 Longbow.

Z-19 Longbow.
c) F-35 Lightning II:

Neredeyse herkes tarafından bilinen bu uçak hem saldırı hem bombardıman olarak tasarlanmış olup dönemin en iyi uçakları arasında gösterilmektedir. Otonom,elektronik harp ve görünmezlik yetenekleri ile göz önüne gelmektedir. Çin versiyonun adı J-31.

J-31

 

d) RIM 116-RAM:

 RIM-116-RAM

Gemilerin kendilerini koruması için geliştirilmiş bu sistem Almanya-ABD(Raytheon/ RAM Systems) ortak üretimidir. 1989 yılında ABD donanması için aktif hale getirilmiştir. Çin versiyonun adı FL-3000n RAM.

FL-3000n RAM
e) MQ-9 Reaper:

ABD şirketi olan General Atomics Aeronautical Systems tarafından üretilen bu İHA’yı dünya predator olarak tanır genelde. Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri, Amerika Birleşik Devletleri Donanması ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri inin geliştirilmiş bu İHA dünyada bilinen ilk vurucu İHA’dır. Şuan ayrıca Fransa, İtalya ve Hollanda tarafından kullanılmaktadır. Çin versiyonunun adı Wİng Long II UCAV.

Wİng Long II UCAV

Hollanda:

a) Goalkeeper CIWS:

Hollanda firması Signaal tarafından geliştirilen ve bir CIWS olan Goalkeeper gemilerin kısa menzilli savunması için otonom ve tamamen otomatik bir silah sistemi olarak geliştirilmiştir.  Çin versiyonun adı Type 730 CIWS.

Type 730 CIWS

 

Bir önceki yazım;

https://blog.egesavtek.com/abd-cin-iliskileri-3/

ABD ve ÇİN’İN ÇEKİŞMELİ AŞKI-3

 

Kaynakça;

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

ABD ve ÇİN’İN ÇEKİŞMELİ AŞKI-5 | Ege Savtek Blog 29 Mayıs 2021 - 13:31

[…] ABD ve ÇİN’İN ÇEKİŞMELİ AŞKI-4 […]

Yorumlar Kapalıdır.