SR-71 Blackbird

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 787 görüntüleyenler

Efsanevi Blackbird uçaklarını konu aldığım yazıya başlamadan önce tarihte biraz yolculuk yapalım. İkinci Dünya Savaşı insanlık tarihinin en büyük olaylarından biridir. Küresel büyüklüğü sebebiyle savaşa katılmayan devletleri bile askeri açıdan olmasa da ekonomik ve ideolojik olarak etkilemiştir. Savaşın ardından devletler içlerine kapanıp yaralarını sarmaya devam ederken ideolojilerin savaşı başka bir boyuta taşınıyordu. Dünya savaşları kadar yıkıcı olmasa da onlardan çok daha uzun sürecek hatta günümüzde dahi devam edecek bir dönem başlıyordu. “Soğuk Savaş Dönemi”.

Soğuk Savaş dönemi  21. Yüzyıl teknolojisinin temelini atan, ideolojilerin karşı karşıya geldiği bir güç gösterisi dönemidir. Birçok devlet taraflarını belirtmiş olsa da genel olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya tarafların başı olarak ön plandadır.

Günümüzde aklımızın almadığı uzay teknolojileri, bilgisayarlar, nükleer güç, ses hızından daha hızlı gidebilen uçaklar bundan yaklaşık 50-60 yıl öncesine dayanıyor. Hatta insanların çoğunun haberdar olmadığı, bir o kadar da masraflı olan sanal gerçeklik teknolojisi aslında soğuk savaş döneminde ABD’nin askerlerini eğitmek için geliştirdiği bir teknolojidir.

Biz ise, küçüklüğümde X-Men: The Animated Series ile hayranlığımın başladığı “Lockheed SR-71 Blackbirduçağını inceleyeceğiz.

1960 yılında Sovyet karadan havaya füze sistemi ile bir USAF U-2 casus uçağının düşürülmesinin ardından ABD hükümeti daha da yükseğe uçabilen ve fırlatılan herhangi bir füze ve avcı uçağından daha hızlı gidebilen bir keşif uçağına ihtiyaç duyduklarını zor yoldan öğrendi.

 

Dünya’nın En Hızlısı

Akabindeyse SR-71 üretildi. 1966 yılında hizmete giren bu uçak, (evet, 1966) günümüzde bile yatay uçuşta en yüksek irtifa (25.000 m – 95 bin feet ) ve roketle çalışmayan bir uçak için en yüksek hız (Saatte 2.500 mil veya 3.500 km den fazla) rekorlarını elinde tutuyor ve bu hız değerleri ise uçakla değil de uçağın motorunun dayanabileceği sıcaklık (motoru üretenler 427C (800F) üstü değerlerin motor için tehlike oluşturabileceğini iddia ediyor.) ile sınırlanıyor.

Tabi ki bu hız değerleri, sürtünmeyi ihmal edemediğimiz gerçek dünyada, sıcaklığı yükseltir ve uçağın yapıldığı malzeme ve parça bütünlüğü açısından tehlike oluşturur. Bu sebeple uçak, yüksek sıcaklıklara dayanabilen ve aynı zamanda çelikten daha hafif olan bir metal olan titanyumdan yapılmıştır.

 

Maksimum gizlilik!

Blackbird adını görüleceği üzere siyah boyasından alıyor. Siyah boyaya bir radar emici özellik eklenerek absorbe etme yeteneği artırılıyor ve radar yansımaları önlenip uçağın keşfi zorlaştırılıyor. Uçağın tasarımındaysa, radar sinyallerini yansıtmamak için motorlar daha ince bir orta kanat konumuna getirilmiş. Böylece uçağın algılanma ve düşme olasılığı daha da düşüyordu. Bu eklentiler radar kesitini yüzde 90 azaltmayı başardı. Yani kabaca uçak radarda bir insan boyutlarında görünür hale getirilmişti.

Keşif ve casusluk uçağı olarak geliştirilen SR-71, görevi gereği kızılötesi, termal kameralar ve saatte 155.000 km’den fazla bir alanı taraması için algılayıcılar ile donatılmıştır. En iyi hava savunma sistemlerinin bile Blackbird’ü yakalama şansı yoktu.

Uçağın kokpitinde 2 pilot bulunuyordu. Bu hız ve irtifa, pilotlar için büyük zorluk oluşturuyordu. Buna rağmen pilotlar ve uçak stratejik amacını yerine getirmiş, ABD için oldukça uzun bir süre ayrıntılı keşif ve takip sağlamıştır.

Yeni bir model yolda

Geçtiğimiz yıllardaysa yeni bir modeli olan SR-72 prototipinin 2023 yılında test uçuşunu gerçekleştireceği söylendi. Üst model olan bu uçakta hipersonik füze sisteminin de olması planlanıyor. Ulaşacağı hız ise Mach 6 (4,000 mph; 6,400 km/h) ve çok daha yüksek hızlara ulaşabilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü iddia edenler de mevcut. Amaçsa herhangi bir yeri veya hedefi bir saat gibi kısa bir süre içerisinde vurmak.

Bakalım bu uçak nasıl gelişecek ? Yeni bir soğuk savaş (halihazırda ekonomik olanın dışında) mı başlayacak?  Tarihlere bakınca çok da beklemeyeceğiz gibi görünüyor.

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Lockheed_SR-71_Blackbird

https://edition.cnn.com/style/article/sr-71-blackbird-spy-plane-design/index.html

https://www.lockheedmartin.com/en-us/news/features/history/blackbird.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_SR-72

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar