ABD’NİN GÖLGE HANÇERİ B-2 SPİRİT

tarafından Umutcan Çay
0 yorum 198 görüntüleyenler

ABD’NİN GÖLGE HANÇERİ B-2 SPİRİT

            ABD’nin en ünlü dört uçağı tank katili A-10, gökyüzünden infaz eden AC-130, görülmez göz SR-71 Blackbird ve sonuncusu, aynı zamanda yazımızın konusu, gölge hançer B-2 Spirit bombardıman uçağı. Tonlarca miktarda bomba taşıyabilen ve radara yakalanmayan B-2 Spirit’in hikayesini ve özelliklerini birlikte öğrenelim.

TARİHÇESİ

             B-2 Spirit’in adı, ilk kez Soğuk Savaş Dönemi’nde geçmektedir. ABD’nin uçak krizi sonrasında daha iyi uçak yapma fikri ile ilk olarak F-117 ortaya çıkmıştır. F-117 her ne kadar casusluk alanında başarılı olsa da taşıdğı bomba sayısı çok az ve o bombaların menzili de yetersizdi. ABD, hemen uçak başarısındaki momentum yakalamışken hem F-117 gibi bir casus uçağı, bir B-52 kadar bomba yükü taşıyabilecek bir uçak ve aynı zamanda uzak mesafe görevlerini başarılı biçimde yapılabilmesi için 1984 yılında yapılan bir yarışmada Northrop grubu kazanmış ve B-2 Spirit prototipi 1988 yılında hangardan çıkmıştır. 1 yıl sonra da ilk uçuşunu yapmıştır.

             B-2 her ne kadar başarılı olsa da maliyeti, ABD’nin o dönemki bütçesine ağır darbe yaptığı için (uçak başına 400 milyon dolar) bütçe kesintileri ile karşı karşıya kalmıştır. B-2’den sadece 20 adet üretilebilmiştir ve ABD’nin içinde bulunduğu birçok operasyonda kullanılmıştır. Lakin operasyon ömrünü tamamlayan B-2 Spirit, yerini B-21 Raider’a bırakacaktır.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

              B-2 Spirit, doğadan esinlenerek yapılan bir sanat eseri gibidir. Doğada şahinlerin kanatlarını çırpmadan gidebilmesini baz alınarak yapılmıştır. Azami hızı 1020-1040 arasında değişmekle birlikte 50.000 feet irtifada görev yapabilmektedir. Uçağın kendi ağırlığı 71.700 kilo iken bomba yüklendiği zaman 152.200 kiloyu bulmaktadır. Taşıdığı bomba miktarı, bombaya göre değişmekle birlikte(kimi bombalardan 18 tane taşırken kimilerinde sayı 80 olmaktadır) havadan karaya füzeler ve nükleer bomba taşıma kapasitesine de sahiptir.

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar