Türkiye Ve On Gün 

tarafından Mehmet Atakan Karataş
0 yorum 235 görüntüleyenler

Türkiye Ve On Gün

Türkiye Ve On Gün 

Uzun bir aranın ardından merhaba. 2023 yılının bitip 2024’e girerken neler yaşadık nelerde üzüldük nelerde bunu da yaşamamışızdır dedik onları görelim istedim. Listeyi hazırlarken Türkiye’de yaşayan her insanın ödüllendirilmesi gerektiğine inandım. Bunları yaşayan herhangi bir Avrupa veya Amerika vatandaşı olsa çoktan delirmişti ama bizim için artık olaysız geçen bir gün delirmemize sebep oluyor. Daha da uzatmadan artık Türkiye 2023 yılında neler yaşamış ve 2024 yılından neden beklentilerimiz olmasın görelim:

Kahramanmaraş Depremleri:       

5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gece, tüm Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu  Bölgesinde hissedilen 7.7 büyüklüğündeki depremle tüm Türkiye ayağa kalktı ve bir daha rahatça başını yastığa koyamadı. Depremde en az 56.000 vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremle birlikte Türkiye deprem diye bir afetin varlığını tekrar hatırladı ancak depremden  1-2 ay sonra tekrar unutuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanılığı Seçimi:      

24 Haziran 2023 tarihinde yapılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Recep Tayyip Erdoğan oyların %51,71’ini alarak üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi.

Filenin Şampiyonları:

Türkiye, voleybolda Dünya’nın bir numarası oldu. A Milli Kadın Voleybol Takımı, 17 Temmuz 2023’te Milletler Ligi’nde ilk defa şampiyon oldu. 3 Eylül 2023’te ise ayriyeten Avrupa Şampiyonu oldu ve 2024 Paris Olimpiyatları elemlerinde oynadıkları maçları da kazanarak kupayı gururla kaldırdı.

Doğal Gaz :

2023 yılında başka bir önemli olayımız ise enerji bağımlılığının ciddi ölçüde azaltacak ve enerjide bağımsız bir ülke olma mücadelemizde önemli bir yeri olan Karadeniz’deki doğal gaz keşifleridir. Kısaca bir sürece bakalım:

2020 yılında, Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Bu keşif, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından büyük bir öneme sahipti. Önemini şöyle gösterelim: Türkiye’nin doğalgaz ihracatının %12’sini karşılayabiliyor.

2023 yılında, Karadeniz’deki doğal gaz keşifleri devam etti. 29 Ekim’de Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük bir keşif daha yapıldı. Bu keşif, Sakarya Gaz Sahası’ndaki toplam rezervi 710 milyar metreküpe çıkardı.

Bu keşifler, Türkiye’nin enerji üretimi ülkenin geleceğini önemli ölçüde dışa bağımlılığını azaltacak.

Türkiye Cumhuriyeti 100. yılında ilklere imza attı (BOTAŞ)

TCG Anadolu:  

İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde düzenlenen törenle, dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi ve Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Türk Donanmasının hizmetine girdi. TCG Anadolu’nun özellikleri arasında gemi, 20 adet Bayraktar TB3 SİHA’yı taşıyabiliyor başka özellikleri ise 276 metre boyunda, 58 metre genişliğinde ve 22 metre yüksekliğindedir. 40 bin ton ağırlığa sahiptir ve 4000 personele ev sahipliği yapmaktadır. Amfibi harekatlarda görev alacak ise 1000 asker ve 30 tanka ev sahipliği yapabilir.

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye’nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu donanmanın hizmetine giriyor.
( Yasin Demirci – Anadolu Ajansı )

Hürjet:

Türkiye’nin ilk yerli ve milli jet eğitim uçağı Hürjet 25 Nisan’da ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İlk defa duyduysanız kısaca bir tanıtım geçelim: Hürjet, jet motorlu ve iki kişilik bir eğitim uçağıdır. Temel ve ileri seviye uçuş eğitimi, taktik uçuş eğitimi ve hava muharebesi eğitimleri için kullanılması planlanıyor. Uçağın seri üretiminin 2025 yılında başlaması ve 2026 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girmesi bekleniyor.

Eğer konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz yine kendi yazım olan şu yazıyı okuyabilirsiniz: https://blog.egesavtek.com/hurjet-turkiyenin-ozgurluk-kanatlari/

Türkiye’in Kosova’nın Barış Gücü Olması:

Türkiye, 10 Ekim 2023 tarihinde Kosova Barış Gücü komutasını İtalyan Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia’dan devraldı. Yeni barış gücü komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş oldu. Bu neden önemli?

Türkiye ve Kosova, tarihi, kültürel ve ekonomik bağları çok yakın olan iki ülkedir. Bu ekonomik durumu şöyle özetleyebiliriz: Türkiye, 512,5 milyon Avro ile ve toplam yatırımların %9,2’si ile Kosova’da en fazla doğrudan yatırım yapan üçüncü yabancı ülke konumundadır. Kosova vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısına bakacak olursak, %80’inden fazlası Türkiye’yi Kosova’nın siyasi ve ekonomik ortağı olarak görmektedir.

Kosova, sürekli tehdit altında olan bir ülkedir. 24 Eylül’de Sırpların yoğunluklu yaşadığı Banjska’da Sırpların saldırısı sonucu bir polis memurunun ölmesi sonucu iki ülke arasında gerginlik yeniden başladı. Türkiye’nin bu gerginliğin hemen ardından bu görevi alması ile barışı yeniden tesis edebilir ve Kosova’da yeniden huzuru getirebilir mi ilerleyen günlerde göreceğiz.

Gökçen Fırat:      

İsimden tanımadıysanız söyleyeyim kendisi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın amiralidir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Kurmay Albay Gökçen Fırat, YAŞ kararlarıyla tuğamiral rütbesine yükseltildi. Böylece TSK’da ilk kez bir kadın kurmay albay amiral rütbesine terfi ettirildi. Fırat, aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın savaş gemisi komutanıydı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın amirali Kurmay Albay Gökçen FIRAT

Şehitlerimiz:

Vatanımız için şehit olan 11 Haziranda Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarının yerleştirdiği el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu yaralanan Piyade Uzman Çavuş Cem Ahmet Kaya ve Piyade Uzman Çavuş Halil Şahin kaldırıldıkları hastanede şehit oldular. Aralık ayında ise 22 Aralık’ta Irak’ın kuzeyinde, 3 askerin şehit olduğunu, 4 askerin yaralandığını bildirdi. Daha sonra yaralı 4 askerden 3’ünün daha şehit düştüğü açıklandı.

23 Aralık’ta Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 6 askerin daha şehit olduğunu, 1 askerin yaralandığını bildirdi. 25 Aralık’ta Irak’ın kuzeyinde terör örgütü tarafından 12 askerin şehit edildi. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’inin Yüzüncü Yılı:

Atatürk ve silah arkadaşlarının zorlukla, cefayla, imkânsızlıklarla kurduğu Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını devirmiş bulunmaktayız. Sadece yüzyıllık bir ata toprağı değil 900 senelik yurdumuzda her türlü tehlikeyi yaşayıp bıkmadan usanmadan tutunduğumuz, üzerinde çeşitli devletler, imparatorluklar kurduğumuz ve yıktığımız bu memlekette ilelebet sürecek olan Cumhuriyetimizi yüzüncü yılını da görmüş bulunmaktayız. Kutlamalarda Türk Donanması , İstanbul Boğazında yaptığı gösteriyle herkesi coştururken dronlarla yapılan gösterilerle de içimizdeki Cumhuriyet aşkını ve vatan sevgisini hem karada hem denizde hem de havada gösterdi.

Kaynakça: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/gorus-turkiye-kosova-baris-gucunu-devraliyor/3013745 https://tr.euronews.com/2023/09/05/turkiyenin-buldugunu-acikladigi-dogal-gaz-uretime-gecti-mi-resmi-veriler-ne-diyor https://www.aa.com.tr/tr/cumhuriyetin-yuzuncu-yili/cumhuriyetin-100-yilinda-dogal-gazda-ilklere-imza-atildi/3030683 https://gazeteoksijen.com/turkiye/ilk-kadin-amiral-gokcen-firata-deniz-kuvvetlerinde-yeni-gorev-186085https://web.archive.org/web/20230410143606/ https://www.aa.com.tr/tr/gundem/dunyanin-ilk-siha-gemisi-tcg-anadolu-hizmete-girdi/2868516 https://www.afad.gov.tr/kahramanmarasta-meydana-gelen-depremler-hk-34 https://www.orduyorum.com/2023-sehitlerimiz

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar