Savunma Sektöründe Blockchain Etkisi

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 370 görüntüleyenler

Bugünkü yazımda bahsetmek istediğim konu hakkında artık hemen hemen herkesin bir kulak aşinalığı var. Araştırmalara göre özellikle ülkemizde kripto paralara olan ilgi diğer ülkelere göre bir hayli yüksek. Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralar son yıllarda oldukça fazla insanı zengin etti ve belki de bu sebeple en popüler yatırım aracı haline geldi. Yatırımcılara kısa vadede kazandırdığı paralar dudak uçuklatır nitelikte.

Herkes bir şekilde Bitcoin ismini duymuştur fakat büyük bir çoğunluğun “Blockchain” teknolojisinin nasıl bir sistem olduğundan haberi bile yoktur. Hayatlarımızdan uzun bir süre daha çıkmayacak, üstüne kendine yeni alanlar bulmuş olan bu Blockchain kavramına yakından bakalım.

 

 

Nasıl Çalışır ?

Blockchain, sistemi değiştirmeyi, hacklemeyi veya aldatmayı zor hatta imkansız hale getiren bir bilgi kaydetme sistemidir. İsmi, blok adı verilen tek tek kayıtların, zincir adı verilen tek bir listede birbirine bağlandığı yapıdan gelir.

Blockchainler, Bitcoin gibi kripto para birimleriyle yapılan işlemleri kaydetmek için kullanılır ve birçok başka uygulamaya sahiptir. Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu işlemin bir kaydı her katılımcının defterine eklenir. Bir blok zincirine eklenen her işlem İnternet’teki birden çok bilgisayar tarafından doğrulanır. Belirli tipteki blok zinciri işlemlerini izlemek için yapılandırılan bu sistemler, eşler arası bir ağ oluşturur. Blok zincirine eklenmeden önce her işlemin geçerli olmasını sağlamak için birlikte çalışırlar. Bu merkezi olmayan bilgisayar ağı, tek bir sistemin zincire geçersiz bloklar ekleyememesini sağlar.

 

 

Blockchain, işlemlerin hash adı verilen değişmez bir kriptografik imza ile kaydedildiği bir DLT (Distributed Ledger Technology – Dağıtılmış Defter Teknolojisi ) türüdür. Bu, bir zincirdeki bir bloğun değiştirilmiş olması durumunda, değiştirildiğinin hemen anlaşılır olacağı anlamına gelir. Bilgisayar korsanları bir blockchain sistemini bozmak isterse, zincirin tüm dağıtılmış sürümlerinde zincirdeki her bloğu değiştirmek zorunda kalacaklardır.

Bitcoin ağı blockchain üzerine kuruludur, her yapılan işlem blockchain ağına eklenir. Blockchain üzerinde onaylanmış işlemler sayesinde Bitcoin cüzdanları bakiyenizdeki değişiklikleri gösterir.

 

 

Savunmada Yer Ediniyor

Savunma sektörü de blockchain teknolojisini kullanmaya başlayan alanlardan biri haline geldi. Sürekli hacker’lar tarafından tehdit altında olan askeri örgütler de verilerini koruma ihtiyacı içerisinde. Askerlerin kişisel bilgilerinin, yapılacak operasyonların bilgilerinin dijital ortama taşınması, korsanlığa açık hale geldi.  Devletlerin de artık hacker ekiplerine sahip olduğunu düşünürsek, buna karşı bir savunma sistemi ihtiyacı da gün yüzüne çıktı. Özellikle dışarı sızmaması gereken savunma sözleşmeleri, teklifler, bu tekliflerin değerlendirme ve sonuçları da blockchain’e kaydedilecek.

 

 

2016 yılında A.B.D savunma bakanlığına bağlı DARPA’nın (The Defense Advanced Research Projects Agency ) mesajların, güvenli bir merkezi olmayan protokolde aktarılacağı bir iletişim platformu üzerinde çalıştığı bildirildi.

2018 yılında Rusya Savunma Bakanlığı, blockchain teknolojisinin siber güvenlik saldırılarını azaltmak için nasıl kullanılabileceğini analiz etmek için bir araştırma laboratuvarı kurmuş. Öncelikleri ise, önemli veritabanlarına yönelik siber saldırıları tespit etmek ve önlemek için akıllı bir sistemin geliştirilmesi.

Güney Kore’de devlet silah tedarik ajansının, askeri satın alma projeleri hakkındaki verilerin ilgili devlet kurumları arasında güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlamak ve veri sahtekarlığını ortadan kaldırmak için bir blok zinciri platformu kullanmayı amaçladığı belirtiliyor.

2016’da yayınlanan bir makaleye göre, blok zincirinin Çin savunma ve güvenlik yetkilileri tarafından silahların yaşam döngüsü bilgilerinin depolanması ve genel lojistik iyileştirmeler dahil olmak üzere çeşitli görevler için kullanılmasını savundu.

 

 

Askeri Lojistikte Kullanımı

Askeri lojistik alanında da kullanımı söz konusu. Sadece blockchain defterine erişimi olan kişiler, taşınan mühimmat ve eşyaların nerede olduğunu takip edebilir. Bu sayede mühimmat transferleri yakından takip edilebilir.

İnsansız hava araçları da payını alabilir. Drone’ların çektiği görüntüler operasyonalar için oldukça önemlidir. Dağıtılmış defter teknolojisi sayesinde çekilmiş olan bu görüntüler tek bir sunucuya yüklenmek yerine blockchain ağına dahil olan her bilgisayara yüklenebilir. Drone düşürülse bile veri kaybı yaşanması mümkün değildir.

 

Yukarıda bahsettiklerim belki de sadece buzdağının görünen kısmıdır. Gelecek yıllarda yeni meslekler, yeni sektörler ortaya çıkaracağı şüphesiz. Kriptopara sektörünün gölgesinde büyüyen bu teknolojiyi gerek ülkece gerekse bireysel olarak hayatımıza dahil etmeliyiz.

 

Kaynakça:

https://techterms.com/definition/blockchain

https://www.euromoney.com/learning/blockchain-explained/what-is-blockchain

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp

https://www.barimeks.com/sss/bitcoin-nasil-calisir

https://www.ccn.com/us-militarys-darpa-program-hops-on-the-blockchain-not-bitcoin-bandwagon/

https://www.coindesk.com/the-russian-military-is-building-a-blockchain-research-lab

https://cointelegraph.com/news/south-korea-state-defense-arm-dapa-to-build-blockchain-platform-for-military-acquisition

 

 

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar