NASA’nın Yeni Teleskobu : Nancy Grace Roma

tarafından Berkay Yılmaz
0 yorum 411 görüntüleyenler

Gök bilimciler çok uzak galaksilerde daha fazla gezegen keşfettikçe; serbest dolaşan, belirli bir yıldıza bağlı veya yörüngesinde olmayan ilginç bir küre alt kümesiyle giderek daha fazla karşı karşıya kalıyorlar. Durumu daha da karmaşık hale getiren şey ise bu grup içinde bulunan kürelerin çoğunun gazlı, Jüpiter boyutunda gezegenler olması; hatta birkaçı kendi Dünyamız gibi kayalıklı gezegenlere benziyor. İlk olarak 2003 yılında keşfedilen bu serbest gezegenlerin bulunmaları ve mevcut yer tabanlı gözlemevlerinden tespit edilmesi oldukça zor.

Bununla birlikte; yakında, 2025’te fırlatılacak devrim niteliğindeki yeni bir teleskop, güneşsiz dünyaların sayısının yıldızlardan bile daha fazla olabileceği ihtimaline ışık tutmaya yardımcı olabilir. Geçtiğimiz Ağustos ayında Astronomical Journal’da yayınlanan araştırmaya göre (NASA’nın Nancy Grace Roma Uzay Teleskobu), potansiyel olarak Mars kadar küçük yüzlerce kayalık serbest gezegenleri görebilecek. Bu ışıksız dünyalar, gezegenlerin nasıl oluştuğuna ve yıldızları öldükten sonra onlara ne olduğuna ışık tutabilir.


Neden Teleskoplara İhtiyacımız Var ?

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden, gökbilimci ve yeni araştırmanın yazarı Scott Gaudi, “Galaksi bu serbest gezegenlerle dolu olabilir veya hiç olmayabilir” diyor. “Galaksideki yıldızlardan daha fazla Dünya kütleli gezegen olabilir. Şimdi teleskop ile bunu anlama fırsatımız olacak.”

NASA, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’na başlamadan önce hala James Webb Uzay Teleskobu üzerinde çalışıyor. Bir süre daha geliştirilmeye devam edecek James Webb, planlara göre 30 Mart 2021’de uzaya fırlatılacak. James Webb Uzay Teleskobu da (JWST) Hubble’dan daha gelişmiş özelliklere sahip kızılötesi bir uzay Teleskobu olacak. Yine de James Webb ile Hubble’ın tam olarak aynı işi yapması beklenmiyor, çünkü JWST, Hubble’ın gözlemleyebildiği tüm ışık dalga boylarına duyarlı olmayacak. Bu teleskobun hedefi, Hubble’ın gözlemleyemediği, evrendeki daha uzak cisimleri gözlemlemek olacak.


Hubble Teleskobu İle Başlayan Bir Hikaye

Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ise, tam anlamıyla Hubble’ın yerine gelen çok daha güçlü bir teleskop olacak gibi görünüyor. Hubble’dan 100 kat daha büyük bir görüş alanına sahip olacak Roman Uzay Teleskobu, daha geniş bir alanı daha kısa sürelerde gözlemleyebilecek. Teleskobun ne zaman fırlatılacağı ise şu an bilinmiyor, ancak ilk tahminlere göre teleskobun 2025’te fırlatılacağı  düşünülüyor.

 

Uzaklarda, yıldızları olmayan küçük gezegenleri tespit edebilecek olan bu teleskop adını Nancy Grace, NASA’nın ilk astronomi şefinden almaktadır. Peki Nancy Grace  kimdir? Nancy Grace Roman, gökbilim alanında kadın ve gençlerin rolünü artıran öncü isimlerden biriydi. Roman, 1990’da uzaya fırlatılan ve gökbilimde yeni bir dönem başlatan Hubble Uzay Teleskobu’nun arkasındaki “itici güç” olarak tanınıyordu. Hubble, uzaydaki dev kara deliklerin varlığını kanıtlamaktan evrenin yaşına dair tahminleri geliştirmeye kadar pek çok önemli buluşa da aracı oldu. Uluslararası Havacılık ve Uzay Ajansı NASA’nın ilk kadın yöneticisi ve ‘Hubble teleskobunun annesi’ lakaplı Nancy Grace Roman 93 yaşında hayatını kaybetti.


 

KAYNAKLAR :

https://www.webtekno.com/nasa-nancy-grace-roman-teleskobu-h92927.html

http://beyinsizler.net/nasanin-yeni-teleskobu-serbest-dunya-kesiflerine-nasil-yardimci-olacak

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46720690

 

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar