İlk Milli Fırkateyn TCG İstanbul

tarafından Kadir Uteş
0 yorum 455 görüntüleyenler

MİLGEM projesi kapsamında üretilecek dört adet İSTİF sınıfı fırkateynden ilki olan TCG İstanbul 23 Ocak 2021 tarihinde yapılan törenle denize indirildi. Gelin TCG İstanbul’u daha yakından tanıyalım.

TCG İSTANBUL

TCG İSTANBUL

1990’lı yılların ortalarında yerli ve milli savaş gemisi üretme fikri ortaya çıktı.  2004 yılına gelindiğinde dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden ÖRNEK’in de önderliğiyle MİLGEM proje ofisi İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından kuruldu. 

MİLGEM projesi kapsamında sekiz adet denizaltı savunma harbi korveti üretilmesi planlanıyordu. Ancak gerek projedeki başarılı ilerleme gerekse de dış politikada değişen konjonktürün sonucunda proje  sekiz yerine dört adet korvet ve dört adet genel maksat fırkateyni üretilmesi şeklinde güncellendi. Planlanan dört korvetin tamamı donanmaya teslim edildi. Fırkateynlerden ilki olan TCG İstanbul ise denize indirildi.

 

teknik özellikler

Genel Karakteristik

Gemi ADA sınıfı korvetlerle ortak platform üzerinde yükselmektedir. Bu sebeple de pek çok yönüyle ADA sınıfı korvetlere benzemektedir. Gemi radar kesit alanı, akustik gürültü seviyesi, manyetik iz seviyesi ve kızılötesi iz seviyesini azaltacak  şekilde tasarlanmıştır. 

İSTİF sınıfını ADA sınıfından ayıran en temel özellik ise baş topunun arkasında konumlandırılan dikey fırlatma lançeri (VLS) sayesinde hava savunma kabiliyetine de erişmiş olmasıdır. Dikey fırlatma  lançerleri içerisinden toplam 64 adet ESSM hava savunma füzesi ateşlenebilecektir.  Bunun dışında ADA sınıfları 99 metre uzunluğa sahipken İSTİF sınıfı fırkateynler 113 metre uzunluğunda olacaktır. 

teknik özellikler

Silah Sistemleri ve Kabiliyetler

Baş topu olarak Leonardo  OTO Malera 76 mm Super Rapid kullanılacaktır. Bu top dakikada 120 atım yapabilmektedir. Kullanılan mühimmata göre değişmekle birlikte 16 ile 40 km arasında menzili vardır.

Topun hemen arkasında ise milli dikey atım sistemi konuşlandırılacaktır. Bu sistemle birlikte 64 adet ESSM füzesi veya duyulan ihtiyaca göre farklı füzeler İstif sınıfı gemiler tarafından kullanılabilecektir. 

Gemisavar füze kabiliyeti olarak 16 adet ROKETSAN üretimi ATMACA  füzesi kullanılacaktır. ATMACA füzesinin menzili ise 220 kilometredir. 

Yakın hava savunması için ASELSAN üretimi 35 mm Gökdeniz  yakın hava savunma sistemi kullanılacaktır. Gökdeniz sistemi dakikada 1100 atım yapabilmektedir. Kullanılan mühimmatın parça tesirli olması etkinliğini daha da artırmaktadır. 

Bunun dışında iki adet ASELSAN STOP 25mm stabilize top sistemi de kullanılacaktır. 

Denizaltı savunma harbi için toplamda altı adet 324 mm torpido tüpü ve ASELSAN Hızır torpido karşı tedbir sistemi kullanılacaktır.

Önemli bir artı olarak İSTİF sınıfı fırkateynlerimiz hem elektronik destek hem de elektronik taarruz kabiliyetine sahip olacaktır. 

 

 

KAYNAKÇA:

https://www.dzkk.tsk.tr/Arge/icerik/firkateyn-muhrip-projeleri

https://images.app.goo.gl/noRdgJZ9ZVi8U9wF7

https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/i-sinifi-firkateyn

https://www.youtube.com/c/K%C3%BCreselSava%C5%9F%C3%A7%C4%B1T%C3%BCrkiye/videos

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar