Amerikan Ordusunun E-Spor Reklamları

tarafından Furkan Erdoğdu
0 yorum 282 görüntüleyenler

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri 2020 yılında televizyon gibi geleneksel medya mecralarına reklam vermeyi bırakıyor. Yeni odakları ise e-spor izleyicileri! 

Gelişen ve değişen dünyamızla birlikte, günümüz orduları da bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. ABD Donanması reklam odağını televizyon yerine e-spor turnuvalarına ve Youtube’a çevirmiş durumda. 17-28 yaş aralığındaki gençlerin sıklıkla kullandığı sosyal medya mecralarından olan Youtube ve Twitch sayesinde hedef kitlesine daha kolay ulaşmayı planlıyorlar. Dünyanın en büyük şirketlerinin aylar öncesinden reklam planlamaları yaptığı Super Bowl etkinliğine bile reklam vermeyi bırakmış durumdalar.

Daha önce yoğunlukla televizyon kanallarına reklam veren ABD Donanması, 2020 yılında 45 Milyon $ olan reklam bütçelerinin %97’sini online reklamlara ayırmış durumda. %3’ü ise reklam panolarına ve radyo kanallarına ayrılmış durumda.

Donanmanın hedef yaş kitlesi olan 17-28 yaş aralığındaki genç insanlar boş vakitlerinde televizyon izlemek yerine online içerikleri tüketiyolar. Donanmada deniz harekatları başkan yardımcısı görevinde bulunan Amiral Robert P. Burke bir konferansta, “Öğrendiğimiz bir şey varsa o da, milyon dolarlar yatırdığımız Super Bowl reklamlarını hedef kitlemiz izlemiyor bile” açılamasında bulunmuştur.

2017 yılında televizyon reklamlarına 20 Milyon $ ayıran ABD Donanması, bu bütçeyi ve reklamları azalttığında donanmaya katılan insan sayısında bir düşüş görmediklerini belirttiler.

2021 yılında 81 milyon izleyiciye ulaşması düşünülen e-spor oluşumları, Donanmanın ilgisini çekmiş durumda. E-spor izleyicilerinin %70’inin erkek olması ve %61’inin 25 yaş altında olması bu seçimin mantıklı olduğunun kanıtı.

Geçtiğimiz yılın son aylarında Amerikan Ordusu Call Of Duty: Modern Warfare oyununda 30 bin $ ödül havuzuna sahip bir turnuva düzenlemişlerdi.

Bu Amerikan Ordusunun e-spor alanında bulunduğu ilk turnuva değil. 2018 yılının ilk ayında ABD Hava Kuvvetleri, Eleague organizasyonunun düzenlediği Counter Strike: Global Offensive turnuvasına ana sponsor oldular. Eleague organizasyonuyla işbirlikleri günümüzde de devam etmektedir.

ABD Hava Kuvvetleri bunun yanında bir Amerikan e-spor takımı olan Cloud9’nın CS:GO takım sponsorudur. Birlikte Youtube platformunda videoları bulunmaktadır. 

Amerikan Donanması bu yıl bünyesine 5,100 insanı bu reklamlar sayesinde katmayı planlıyor.

 

Kaynakça:

USNI News: https://news.usni.org/2019/12/18/navy-drops-tv-ads-trades-super-bowl-spots-for-esports-youtube 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar