Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı Tarihi 

tarafından Reşitcan ERMİŞ
0 yorum 795 görüntüleyenler

Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı Tarihi

      Özel kuvvetler veya özel harekat kuvvetleri ana görevleri hedef birimlere sabotaj, keşif, gözetleme gibi gizlilik ve yoğun beceri gerektiren görevleri üstlenen ve olası ülke işgalinde halkı eğitme görevine iştirak eden elit birliklerdir. Tarihin çeşitli zaman dilimlerinde yukarıda bahsedilen görevlerin dışına çıkılmışsa da geçmiş çağlarda özel kuvvetler vardır. Bunların en bilinenleri ise şunlardır:

  • Ahameniş İmparatorluğu’nda seçkin ağır piyade olan Ölümsüzler
  • Osmanlı Devleti’nde Akıncılar
  • Roma İmparatorluğunun elit lejyonları

Genel olarak bilinmektedir. Modern anlamda ilk 1846 yılında Birleşik Krallık tarafından Hindistan topraklarında kurulan Corps of Guide( Kılavuzlar Birliği)olarak karşımıza çıkar.

Corps of Guide( Kılavuzlar Birliği)

      2 Cihan Harbinde ve sonrasında özel kuvvetler patlama yaşamış devletler bu birlikleri kurup geliştirmiştir. 2. Dünya Harbi sırasında bu birlikler sızma, sabotaj ve cephe arkası bilgi toplama görevlerini üstlenmiştir.

Special Air Forces(SAS)- Birleşik Krallık
Waffen-SS Komandoları - Nazi Almanyası

Waffen-SS Komandoları birliği adını Gran Sasso Harekâtı ile duyurmuştur. Bu operasyonda Mussolini kurtarılmıştır.

      Türkiye’nin modern denilebilecek özel kuvvetleri ise Osmanlı’nın son dönemlerine dayanır.1.Dünya Savaşı sırasında 1914 senesinde Teşkilat-ı Mahsusa başkanı olan Süleyman Askeri Bey tarafından kurulmuştur.

Süleyman Askeri Bey

      Süleyman Askeri Bey’in girişimleriyle kurulan bu gönüllü birliğin adı Osmancık Taburudur. Süleyman Askeri Bey  1911 yılında Trablusgarp’ta, 1912-13’te Balkan savaşlarında edindiği tecrübelerden dolayı böyle bir birlik kurdu. Birlikte ortalama 600-650 asker vardı. Birliğin ilk görevi Doğu Cephesinde Rusların arkasına sızarak Müslüman bölgelerde faaliyet yapmaktı lakin Basra’nın İngilizler tarafından işgal edilmesiyle görev yeri Irak Cephesi olarak değiştirildi.

Osmancık Taburu Askerleri

      Dicle taraflarına ilerleyen İngilizler Rota köyüne kadar geldi. Süleyman Askeri Bey bundan dolayı Osmancık Taburu , zayıf 38.Tümen askerli ve yerel kuvvetlerle taarruza geçti. Bu savaş tarihe Rota Zaferi olarak geçmiş ama taburun 2 önemli komutanı şehit olmuştur.( Yüzbaşı Cemil Bey ve Doktor Yüzbaşı Sefer Bey) Bu muharebede Süleyman Askeri Bey bacaklarından yaralanmıştır. 12-14 Nisan tarihlerinde Şuayyibe Muharebesi gerçekleşti.

      Sürekli destek alan İngiliz kuvvetleri bu savaşı kazanmıştır. Savaşta yaralanan Süleyman Askeri Bey yenilgiyi duyup intihar etmiştir. Tabur cephede nerdeyse imha olmuş ve lağvedilmiştir.

      Türkiye Cumhuriyeti’nde ise 27 Eylül 1952 yılında ABD desteği ile Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri adlı birlik kurulup modern özel kuvvetlerinin temeli atıldı 1 sene sonra Seferberlik Tetkik Kurulu adını almıştır. Birliğin amacı olası bir işgalde halkı örgütleyip gerilla savaşı ile düşmana karşılık vermekti. 1970 yılında Özel Harp Dairesi adını aldı 1992 senesinde Körfez Savaşının sebep olduğu durumlardan dolayı yapısı ve ismi günümüzde olan durumunu almıştır. Çeşitli nedenlerden dolayı birliğin büyüklüğü yükseltilip en son olarak 2016 Yaş kararıyla kolordu olmuştur. Günümüzde hala kolordu seviyesinde görevlerini başarılı bir şekilde ifa etmektedir. Halk arasında Bordo Bereliler olarak bilinirler.

Özel Kuvvetler Brövesi

MUHAREBE  ARAMA KURTARMA  ALAY  KOMUTANLIĞI

Öncelikle bu kuvvet hava kuvvetlerinde olan MAK timleri karıştırılmamalıdır. Muharebe Arama Kurtarma Alay Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı 1. Sınıf Özel Harekat Kuvvetleri işlevini gören bir kuvvettir. (1.Sınıf Özel Harekat Kuvvetleri, yüksek profili askeri operasyonları gerçekleştiren birliklerdir.) Terörle mücadele döneminde  birçok sınır ötesi harekata katılmıştır. Asıl görevleri düşen hava araçlarının personelini, esir düşmüş personelleri aramak ve kurtarmaktır. Birlik çeşitli siyasi olaylardan dolayı kapatılmıştır.

Özel Kuvvetler Komutanlığının bilinen operasyonları:

  • PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1999 tarihinde Nairobi’de yakalanması ve ülkeye getirilmesi.
  • 1998 senesinde Şemdin Sakık ve kardeşinin Irak’a sızılıp getirilmesi.
  •  Suriye de yapılan birçok operasyon.( El Bab Operasyonu ve Akil Tepesi Çatışmaları bunlar en çok bilinenlerdir)

Akil Tepesi Özel Kuvvetler şehitleri

      15 Temmuz Darbe Girişiminde Ömer Halisdemir, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi‘yi ÖKK komutanı olan  Korgeneral Zekai Aksakallı’ dan aldığı emirle öldürüp darbeciler tarafından şehit edilmiştir. Kendisi bir Bordo Berelidir. Tarih hakkında daha fazla içerik için Mim Mim Grubu hakkında yazdığım yazıya göz atabilirsiniz.

Şehit Bordo Bereli Ömer Halisdemir

Kaynakça:

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar