7 Aralık Neden Dünya Sivil Havacılık Günü Olarak Kutlanır

tarafından Ramazan Yıldırım
0 yorum 486 görüntüleyenler

Uluslararası sivil havacılığın evrensel kurallarını belirleyerek dünya genelinde emniyetli ve düzenli bir şekilde işlemesi amacıyla 7 Aralık 1992 yılında Chicago Anlaşması ile kurulan Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), 1992 yılında aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık’ı  “Uluslararası Sivil Havacılık Günü” olarak ilan etmiştir.

Havacılık sektörü pandemiden önemli derecede etkilendi. Pandemi sürecinin havacılık sektöründe yarattığı olumsuz etkilerin şimdiye kadarki tüm krizlerden daha büyük bir etki yarattığı belirtiliyor. ICAO’ya göre Uluslararası havacılık sektörünün 40 milyon dolar zarar edeceğini açıkladı ve bu pandemi böyle devam ederse şayet bu zarar daha yüksek rakamlara ulaşılacak.

Pandemi nedeni ile hava taşımacılığı sektörü 2019 yılına kıyasla ciddi kayıplar yaşıyor. Bu durumdan ülkemizdeki hava taşımacılığı kurum ve kuruluşları da olumsuz etkilenmiştir. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen dünya havacıları insanlığa hizmet etmeye devam etmektedir. Havacılar, ihtiyaç olan her yerde ve her zaman insanlığın yanındadır. Sektörün 2019 yılındaki eski haline dönüşü kuşkusuz zaman alacaktır.Peki sivil havacılık sektörü 2019’daki verilerine ne zaman ulaşacak? 2021 yılı ikinci yarısından itibaren havacılık sektörünün nefes almaya başlayacağı bekleniliyor.

Havacılık sektörünü gelecekte çok köklü değişimlerin beklediğini ön görülmektedir. Bu değişimlerden en önemlisi şüphesiz dijitalleşme alanında olacak. Havacılık sektörünü baz alacak olursak, pandemi ile birlikte yolcuların uçağa binene kadar geçirdiği işlemlerin dijital mecralar ve uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirilmeye devam edilecektir.

Yeni yaşam biçiminin her alanda olduğu gibi havacılık sektörünü de derinden etkilenecek. Dijitalleşmenin hız ve önem kazanacağı bir döneme doğru ilerliyoruz. Havacılık sektöründe yürütülen yolcu taşıma faaliyetlerinde, pandemi sürecinin etkilerinden korunmak amacıyla, temassız işlemleri gerçekleştirme hedefi ile dijitalleşmeye mümkün mertebede yer verilmesi gerekiyor. Gelecekte dijitalleşme çok farklı pratiklerle var olmaya devam edecek. Yeni nesil havacılara ve yeni nesil bireylere dijitalleşmenin öneminin benimsetilmesi gerekir. Bu nedenle havacılık sektörünün gelecek hedefleri arasında inovatif fikirlerin yer alması gerekiyor.

 

Kaynak:

http://web.shgm.gov.tr/tr/haberler/1235-bakanimizin-7-aralik-uluslararasi-sivil-havacilik-gunu-mesaji#:~:text=Uluslararas%C4%B1%20sivil%20havac%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%20evrensel%20kurallar%C4%B1n%C4%B1,Sivil%20Havac%C4%B1l%C4%B1k%20G%C3%BCn%C3%BC%22%20olarak%20ilan

https://www.eskisehir.edu.tr/haberler/universitemizde-uluslararasi-sivil-havacilik-gunune-ozel-panel-1607371261

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar