MÜTTEFİKLERİN FİZİKİ VE PSİKOLOJİK SINAVI JUNKERS JU-87 ‘STUKA’

tarafından Umutcan Çay
0 yorum 483 görüntüleyenler

MÜTTEFİKLERİN FİZİKİ VE PSİKOLOJİK SINAVI JUNKERS JU-87 ‘STUKA’

Junkers JU-87, nam-ı diğer Stuka (Sturzkampfflugzeug*), dalış bombardımanı yapan, Almanların Blitzkrieg* harekâtı ile özdeşleşmiş dalış bombardıman uçağıdır. Peki bu uçağı özel kılan ne? Başka dalış bombardıman uçağı yok mu, diyeceksiniz? Bu uçak, diğerleri gibi değil. Çünkü bu uçağın Jericho trompeti adında,  müttefiklerin ve bombalanan yerdeki insanların psikolojisini bozan bir ses parçasına sahipti. İsterseniz gelin Junkers JU-87 kimdir, nereden gelir ona bir göz atalım.

TARİHÇESİ

Stuka, 1935 yılında Heinkel HE-50 pike bombardıman uçağının yerini almak amacı ile 1934 yılında Hermann Pohlmann ve ekibinin, önceki çalışması olan Junkers K47/A48’den gelmektedir. İlk model olarak JU-87V1 öne çıkmıştır. Lakin V1 modeli, zamanında Alman endüstrisinin kendi motoru üretemeyecek olmasından ötürü Rolls-Royce Kestrel motoru kulanılmıştır. V1’in test uçuşundaki başarısızlığı bir pilota ve bir teknisyene mal olacaktı. Lakin o kaza, uçakta birtakım parça değişimine gitmesini sağlayacaktı.

c, savaşa girene kadar birçok denemeden geçmiş ve o denemelerin sonucunda çokça değişime uğramıştır. Savaşta aktif olarak gördüğümüz modeller JU-87 B ve D modelleridir. B-1 modeli ile gelen önemli bir parça ise Jericho trompetidir. Jericho trompeti, her ne kadar işini layığıyla yapmış olsa da, saatte 20-25 km kaybına sebebiyet vermesinden ötürü zamanla gelişen diğer Stuka modellerine takılmadı. Stukaların bu sesi çıkarması için bombalarda bulunan kanatçıklara ıslık takıldı. B2 varyantında iyileştirmeler ek olarak Ju adında tropikal bir operasyon kiti ve kaporta kanatlarını kapamak için yağlı hidrolik sisteme sahipti.

B modelinden daha uzun süre operasyonda kalması için JU-87R modelleri üretildi. R-1 modeli, B-1 gövdesine sahip olmasına karşın ek yakıt deposu kurulmuş halidir. R-2 modeli, B-2 gövdesinin güçlendirilmiş hali üzerine kurulmuştu. R-2, B-1 modelinden daha yavaştı lakin operasyon menzili konusunda fark atardı.

Kriegsmarine*’e yardım etmesi için Stuka’nın C modeli planlandı. Amacı dalış ve torpido uçağı olarak belirlenmişti. Yapılan testlerde su yüzeyinde üç gün kalmıştı ve uçakta işaret fişeği, işaret mermileri ve birçok malzeme bulunduran lastik bot bulunduruyordu. 1939’da 120 uçağın siparişinin iptali ve akabinde karar değişimi ile R-1 modelinin üretimine geçildi.

Britanya Savaşı sırasında başka dalış uçaklarının bulunmaması, Stukalar üzerinde başka bir varyant üretimine sebebiyet verdi ve böylece D serisi ortaya çıktı. D serisinde aerodinamik bir kokpit, kanatlarının iç kısmının altında iki radyatör soğutucu vardır ve yağ soğutucusu, radyatör soğutucuların eski konumuna taşınmıştır. Bomba taşıma kabiliyeti, B serisi Stukalara göre 4 kat daha fazladır. Tropikal operasyonlar için D-2 düşünüldü lakin zırhının performansını etkilemesi uçağın gözden düşmesini sağladı. Kara operasyonları için üretilen ve geliştirilen D-3 aldığı geliştirmeler göre D-3N* ve D-3 Trop* isimlerini aldı. Karada üslenen torpido uçağı olarak geçen D-4, ne yazık ki operasyonlara katılamamıştır. D-5’in, Stuka serisindeki uçaklardan daha uzun kanatları vardır ve bu sebepten ötürü benzersizdir. D-5’in daha iyi makinalı tüfekler ile donatılması ve dört kanatçık menteşesi ile donatılması da cabası (diğer Stukalarda üç menteşe bulunuyordu). D-6 modeli, eğitim uçağı olarak planlandı. D-7 ve D-8 modelleri, gece operasyonları için planlanan ve alev damperleri bulunduran D-5 modelleridir.

Son operasyonel versiyon olan G serisi, Rusların zırhlı ve güçlü tank çıkarmalarından ötürü 37mm tanksavar topu eklenmiş halidir. G-2 modellerinin, G-1 modellerinden tek farkı, D-5 modelinde olan kanat uzunluğudur. Ayrıca G model Stukalar, A-10’un ilham kaynağı olacaktır.

JU-87, D modeli uçaklar(1943)
JERİCHO TROMPETİ

Stuka denilince akla gelen bu trompetin anlamı, normalden daha derindir. Jericho Trompeti, Eski Ahit*’ten gelir. Yeşu Kitabı* 6. kısımda Yahudilerin Jericho şehrinin* kuşatmasında adı geçer. Kuşatmanın 7. gününde Yahudiler, şehrin etrafında bir boru çalar ve duvarların içinde kalan Yahudilerin ağlaması ile birleşince duvarlar yıkılır. Jericho Trompeti ifadesinin asıl çıkış kaynağı da bu olaydır.
“Ve onlar bir trompet çaldılar, insanlar yüksek sesle bağırdılar ve bundan duvarlar temele düştü ve ordu şehre gitti ve şehri aldı. “

Sturzkampfflugzeug: Dalış saldırı uçağı
Blitzkrieg: Yıldırım harekâtı
Kriegsmarine: Alman deniz kuvvetleri
N: Nacht(gece)
Trop: tropikal
Eski Ahit: Hristiyanlar tarafından Kutsal Kitap’ın İbranice kaleme alınmış ilk kısmına verilen isim
Yeşu Kitabı: Eski Ahit’in ve Tanah*’ın altıncı kitabı
Tanah: Yahudiliğin ana mukaddes metinlerin oluşturduğu kitapların bir koleksiyonu
Jericho Şehri: Ürdün Nehri yanında yer alan bir yerleşke

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar