Aksungur İnsansız Hava Aracı

tarafından Eren DURU
0 yorum 527 görüntüleyenler

Aksungur İnsansız Hava Aracı

     Merhaba sevgili Ege Savtek okurları. Bildiğiniz üzere teknolojinin gelişmesi ve savunma sanayinin de bu gelişmelerden payını alması sonucu artık savaş, saldırı, ve savunma kabiliyetlerinden ve maliyetlerinin düşük olması nedeniyle; çok amaçlı insansız araçlar üstünden ilerlemekte. Bunun önünü ise havacılık sektörü çekmektedir. Türkiye de bu konuda kollarını sıvayıp işe atılmıştır. Bu yazımızda ismini yırtıcı bir kuştan alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) bünyesinde çalışan mühendisler tarafından geliştirilen Aksungur İnsansız Hava Aracı’ndan bahsedeceğiz.

     Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzun süre havada kalıp yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip bir insansız hava aracı ihtiyacı sonucu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin Anka insansız hava aracında elde ettiği tecrübe dahilinde; 18 ay gibi kısa bir sürede %97 oranında milli imkanlarla Aksungur insansız hava aracını geliştirdi ve 20 Mart 2019 tarihinde Aksungur gökyüzü ile ilk kez buluştu.

     Aksungur; ilk uçuşundan sonra gösterdiği performanstan dolayı, çok amaçlı olmasından kaynaklı, savunma sanayi mecrasında hatıra sayılır bir dikkat çekmeyi başarmıştır. Aksungur İHA çok yönlü olmasından ve birden fazla konsepti (keşif, gözleme, taarruz, deniz karakolu) bünyesinde barındırmasından sayesinde ülkemizin farklı bölgelerinde birbirinden farklı görevler icra etmektedir. Bunlara örnek olarak Ege Denizi üstünde katıldığı düzenli devriyeler, ülkemizdeki yangınlarla mücadele kapsamında Orman Genel Müdürlüğü öncülüğünde yaptığı yangınlarla mücadele çalışmaları ve yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönlendirmesi doğrultusunda sahip olduğu kamera sistemleriyle yüksek çözünürlükteki görüntüyü eş zamanlı olarak aktarıp üstüne entegre edilen baz istasyonu sayesinde ise bölgedeki vatandaşlara iletişim hizmeti vermiştir.

Aksungur insansız hava aracı

     Aksungur insansız hava aracı gece/gündüz istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini EO/IR ve SAR faydalı yükleriyle çeşitli havadan yere silahlarla icra eden; orta irtifa uzun havada kalışlı bir insansız hava aracı sistemidir. Aksungur 24,2m genişliğine sahip kanatlarının üstüne konuşlandırılmış iki adet çift turboşarjlı dizel PD-170 (2x 170hp) motorları sayesinde 750 kilogram faydalı yük kapasitesi ile 40.000 fite kadar ulaşıp 50 saat kadar (yüke göre bu zaman değişmektedir) görevini gece gündüz fark etmeksizin gerçekleştirebilmektedir. Aksungur’un teknik birimlerinde mevcut olan çift yedekli bilgisayarlar, yedekli uçuş kontrol algılayıcıları ve yedekli kontrol yüzeyi hareketlendiricileri ile kalkıştan inişe kadar olan gökyüzünde sürdürdüğü operasyonun otonom olarak sürdürülmesi sağlanır. Aksungur insansız hava aracı herhangi bir insan müdahalesi olmadan tam otomatik bir şekilde kalkış ve iniş yapabilir ayrıca radar takip sistemi ve DGPS sistemi olmak üzere 2 farklı konum veri kaynağı ile yedekliğe sahiptir. Aksungurun tüm sistemlerini besleyen elektrik, motor tarafından sürülen alternatör ve bataryalardan oluşmaktadır. Alternatör arızası durumunda kritik sistemlerin beslenmesi batarya üstünden devam eder ve uçuşun emniyetli bir şekilde sonlandırılması sağlanır. Türkiye Cumhuriyeti bünyeinde geliştirilen diğer hava araçları hakkında bilgi almak isterseniz blog yazarlarımızdan olan Atakan Mehmet Karataş’ın yazdığı Hürjet Türkiye’nin Özgürlük Kanatları yazısını ziyaret edebilirsiniz.

Aksungur insansız hava aracı

Silah Opsiyonları

Sistem Özellikleri

• Her bir kanatta 500 kg, 300 kg ve
150 kg kapasiteli 3 adet silah istasyonu • TEBER-81 (Lazer Güdümlü Mk-81)
• TEBER-82 (Lazer Güdümlü Mk-82)
• L-UMTAS
• MAM-L (L-UMTAS Güdümlü Füze Varyantı) • Cirit
• MAM-C (Cirit Güdümlü Füze Varyantı)
• HGK-3 (Hassas Güdüm Kiti)
• KGK (82) (Kanatlı Güdüm Kiti) • Minyatür Bomba

– Tam otonom operasyon
– Yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi
– Yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemi
– Yedekli elektrik güç üretim sistemi
– Yedekli şifrelenmiş sayısal veri linki
– DO-178B uyumlu yazılım
– DO-254 uyumlu donanım
– Mevcut ANKA İHA Sistemleri ile Yer Kontrol İstasyonu ve Veri Linki Uyumluluğu – Buzdan Koruma Sistemi (opsiyonel)
– SATCOM ile Görüş Hattı Ötesi Operasyon esnekliği (opsiyonel)

Kaynakça:

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar