Yenilenebilir Enerjide Yapay Zeka Dönüşümü

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 621 görüntüleyenler

Yapay zeka modelleri geliştikçe uygulama alanları da bir o kadar ilerlemeye devam ediyor. Analiz ve tahmin becerileri bir insana göre oldukça hızlı ve daha tutarlı olduğu için yapay zeka algoritmaları hemen hemen her sektörde kolayca kendine yer edinebiliyor. Özellikle de öncelik durumu bir hayli yüksek ve çözülmeyi bekleyen sorunlar deniziyle enerji sektörü, çalışmaların odak noktası konumunda.

Enerji üretimi sağlayan makinelerin verimi, üretimin nasıl yapılacağı ve koşullarının analizleri, dağıtım süreci-yöntemi, ve bu süreçlerdeki bütün organizasyonlara dair uygulamaya geçecek en küçük bir inovasyon bile oldukça değerlidir.

Yapay zeka modelleri, elektrik üretim sistemlerini akıllı hale getirmenin yanı sıra, kamu kuruluşlarının hizmetlerini, enerji şirketlerinin tüketici davranışlarını anlamasına ve optimize bir sistem haline gelmesine yardımcı oluyor.

Güvenlik Önlemleri Konusunda Yardımcı Olabilir

Yapay zekanın yenilenebilir enerji sektöründeki en büyük hedeflerinden biri kesintileri yönetmektir. Enerji tüketim modellerini anlamamıza, enerji kaçakları ve kayıplarını, cihazların sağlık durumlarını analiz ederek oluşabilecek tehlikeler için önlem almaya yardımcı olabilir.

Örneğin bir rüzgar türbinini ele alalım. Yapay zeka destekli tahmine dayalı analiz, anormallikleri tespit etmek, malzemelerdeki aşınma ve yıpranmayı takip edebilmek için rüzgar türbini parçalarına yerleştirilmiş sensörlerden gelen verileri toplayabilir. Sistem, parçaların ve malzemenin genel sağlığını inceleyerek bakım veya tamir durumu söz konusu olduğunda ilgilileri uyaracak şekilde tasarlanabilir. Böylece sistemin tamamının ömrü uzatılabilir ve tasarruf sağlanabilir.

Günümüzden birkaç örnek çalışmaya bakalım;

 

 

Xcel

Xcel, yüksek tutarlılık oranıyla, detaylı hava durumu raporları oluşturmak için Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nin ( National Center for Atmospheric Research ) veri madenciliği yöntemlerini kullanır. Sistem, yerel uydu raporlarından, hava durumu firmalarından ve hava istasyonlarından gelen verileri işleyerek rapor hazırlar. Özellikle değişen hava koşullarını göz önüne alırsak, tesisin, çalışanların güvenliği ve sağlığı, üretilen enerjinin korunması için şirkete önlem alabilecek daha fazla zaman kazandırır.

Google DeepMind

DeepMind, enerji tüketimini düşürmeyi ve aynı zamanda enerjinin kullanımı esnasında açığa çıkan salınımları da azaltmayı hedeflemektedir. Google’ın veri sunucularını %40 oranında soğutmayı ve enerji tüketimini düşürmeyi başardı. Tabiki böylece gelen faturalar da azalmış oldu.

Nnergix

Yukarıda bahsettiğim gibi hava koşulları oldukça değişkendir. Güneş gözlüğüyle evden çıktıktan beş dakika sonra yağmura yakalandığımız olmuştur. Biz ıslandığımızla kalırız fakat güneş, rüzgar gibi doğal kaynaklardan enerji üretmeye çalışan sistemler için durum o kadar basit olmuyor. Bu sebeple ortaya çıkarılmış girişimlerden Nnergix, belirli bir bölgenin hava durumunu tahmin etmek için uydu verilerini makine öğrenmesi algoritmaları ile birleştirerek hava durumu analizi hizmeti sunuyor.

Verdigris Technologies

Verdigris Technologies, enerji tüketimi hakkında bilgi edinmek ve kontrol edebilmek amacıyla ticari binalar ve tesisler için tasarlanmış yapay zeka destekli bir teknoloji kullanıyor. Sensörler, enerji tüketimini takip edebilmek için müşterinin elektrik sayaçlarına bağlanıyor. Binadaki enerji tüketimi belirlenip konumlandırılıyor, bu sayede enerji kayıpları belirlenip paradan tasarruf sağlanıyor.

General Electric

General Electric, makine ve parçaların sağlığı konusunda tahminlerde bulunmak için yapay zeka tabanlı “Predix” adlı bir yazılım geliştirdi. Predix, ekipmanlardaki sensörlerden verileri toplar ve makinede oluşabilecek muhtemel bir arızayı meydana gelmeden önce tahmin etmek için kapsamlı analiz yapar.

Verv

Tabiki bu akıllı sistemlere ev içerisinde de ihtiyacımız var. Ev yaşantımızda enerjiden tasarruf etmek faturaları azaltır elbette fakat daha geniş bir pencereden bakacak olursak, enerji ihtiyacı azalacağı için üretim de azalacaktır ve böylece çevreye karşı biraz daha duyarlı olabiliriz.

Verv sistemi de yapay zeka tabanlı enerji yönetimi asistanı olarak kullanılıyor. Uygulama, kullanıcıların evlerindeki bütün elektrik tüketen cihazların tüketim miktarlarına ait verileri görmesini sağlıyor. “Aynı zamanda parçaların yorgunluğu belirtilerini belirleyebilir ve meydana gelen veya meydana gelmek üzere olan arızaları en ayrıntılı şekilde tespit edebilir.”

 

 

 

 

Örnek listemiz uzadıkça uzuyor. Yapay zekadaki nefes kesici gelişmeler enerji sektörünü kökünden değiştirme potansiyeline sahip. Yenilenebilir enerji sektörüne olan katkılarının, sektörün büyümesini ve benimsenmesini hızlandıracağı kanaatindeyim. Yukarıda bahsettiğim ve karşımıza çıkan daha birçok örnek Dünya’yı kurtarabileceğimize dair umut veriyor insana. Belki de gerçekten, Terminator filminin aksine Dünya’yı ve insanlığı kurtaracak bir yapay zeka geleceği oluşturuyoruzdur.

 

 

 

Kaynakça:

Diğer yazılarım için;

https://blog.egesavtek.com/author/borabostanci/

 

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar