TÜRKSAT 5A UYDUSU NEDİR, ÖZELLİKLERİ VE ÖNEMİ NELERDİR?

tarafından Cüneyt Kılıç
1 yorum 628 görüntüleyenler

 

 

Uzun zamandır dört gözle beklediğimiz Türkiye’nin 5.nesil uydusu Türksat 5A Elon Musk’ın şirketi Space X’in Falcon 9 roketi ile bu cuma günü Türkiye saati ile 05:15’te uzaya fırlatıldı. Peki bu Türksat 5A uydusu nedir, hakkında neler biliyoruz?

 

 

Türkiye’nin 5.nesil uydusu Türksat 5A şu an da uzayda aktif hizmet veren haberleşme uyduları olan Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularını destekleyecek olup sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de 1728 megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak. Türksat 5A uydusu geniş manevra ömrüyle 31 derece doğu konumuna yerleştirilerek yörüngedeki frekans ve haklarını 30 yıl boyunca güven altına alacak. Türkiye’nin uzaya gönderilen 7.uydusu olan Türksat 5A aynı zamanda uzayda aktif görev yapacak 4. uydusu oldu.

 

 

Türksat 5A uydusu üretilirken alanın en iyisi firmalarından Airbus ile çalışıldı. Fransa’nın Toulouse şehrindeki Airbus tesislerinde üretimi tamamlandı. Türksat 5A uydusu üretilirken %25 e varan yerlilik oranı ve şu anda uzayda olan Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularında olmayan daha gelişmiş teknolojiler kullanıldı. Bu uyduyu diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise Türkiye’nin ilk hibrit uydusu yani uyduda kullanılan motorlar elektrikli hibrit motordur. Uydunun ağırlığı yaklaşık 3500 kilogramdır. Pillerle birlikte uyduya 12 Kw’tan fazla güç sağlayan iki açılabilir güneş paneli ile donatılan bu yapı Türksat 5A’yı Türksat filosunun en güçlü uydusu yapacak.

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun Haziran 2021’de uzaya fırlatılması planlandığını ve imalatlarının bittiğini bildirdi. Peşinden 2022’nin ilk aylarında yerli ve milli ilk uydumuz olacak Türksat 6A’yı fırlatmak istediklerini söyledi.

 

 

KAYNAKÇA;

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Avatar
Batuhan 9 Ocak 2021 - 20:26

Ülkemiz adına kaydedilen bu büyük gelişmeler konusunda çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Bunun gibi ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren teknolojik gelişmeleri takip etmek için sabırsızlanıyorum.

Yorumlar Kapalıdır.