TEKNOLOJİYE İLHAM KAYNAĞI OLAN CANLILAR

tarafından Ömer Şenal
0 yorum 1.369 görüntüleyenler

İnsanlık, tarihin en başından beri hep bir şeyler üretmiş yeni şeyler keşfetmiştir. Bunlar bazen uzun araştırmalar sonucu bulunmuşken bazen de sadece tesadüfler sonucu keşfedilmiştir. Bu tesadüflerin başında da çevresindeki canlıları gözlemlemeleri olmuştur. Çevrelerindeki hayvanları ve bitkileri gözlemleyen insanlar gözlemledikleri hayvanları örnek alarak yeni şeyler keşfetmiştir. Bu yazı dizimde teknolojiye ilham kaynağı olan bazı canlıları yazdım. İşte o canlılar:

1-)Helikopter Böceği : Yusufçuk ya da diğer adıyla helikopter böceği adından da anlaşılacağı üzere helikopterlerin yapımında geliştiricilerinin ilham kaynağı olmuştur. Gövdesinin üzerinde bulunan dönen iki kanadıyla adeta mini bir helikopteri andırıyor. Uçuş stili ve denge sistemleriyle helikopterlere ilham kaynağı olmuştur.

       

2-)Yarasa : Karanlık mağaralarda yaşamalarından dolayı görme yetileri pek gelişmiş değildir yarasaların ama kulakları son derece iyi duyar. Karanlık mağaralarda yönlerini bulabilmek için yaydıkları titreşimler duvara çarparak geri döner. Geri dönen bu titreşimleri takip eden yarasalar karanlıkta yönlerini kolaylıkla bulabilirler. Bundan ilham alan bilim adamları radarları icat etmiştir. Örneğin trafikte hız tespit eden radarlar bu prensibe göre çalışır.

   

 

3-)Balıkçıl kuşu : Havada uçarken çok hızlı ve dik biçimde suya dalabilen balıkçıl kuşlar hızlı trenlere ilham kaynağı olmuştur. Japonyada hızlı trenleri tasarlayan Elji Nakatsku adlı mühendis blıkçıl kuşların çok hızlı ve dik hareket ettiğini fark etti. Bunun üzerine bunu hızlı trenlere uygulaması sonucu modern hızlı trenlerin temelleri atılmış oldu.

                 

4-)Midye : Eğen denize girme fırsatınız olduysa denizde her yerde yapışmış halde midyeler olduğunu göreceksiniz. Bilim adamları gerektiğinde suyun altında yapıştırma yapabilmek için yapıştırıcı aramışlardır. Bildiğimiz gibi normal hayatta kullandığımız yapıştırıcılar su altında işe yaramaz. Bu yüzden bir çözüm arayan bilim adamları çözümü midyelerde bulmuştur. Midyeleri inceleyen bilim adamları midyelerdeki yapıyı oluşturan protein yapısını çözdüler. 2014 yılında ise MIT’den biliminsanları E.Coli bakterisinin biyofilm üreten proteinlerini, bu yapışkanı üretecek şekilde düzenlemeyi başardılar. Şimdilik üretimi çok maliyetli olsa da gelişen teknolojiyle daha da ucuzlayabileceği tahmin ediliyor.

         

 

5-)Dulavrat otu: Ayakkabı ve benzeri şeylerde en büyük sorunlardan biridir bağcık bağlamak. Buna bir çözüm arayan ayakkabı üreticilerinin yardımına İsviçreli mühendis Georges de Mestral yetişti. Dulavrat otunu inceleyen Mestral bir gün kıyafetinin dulavrat bitkisine takılmasından esinlenerek kenetleme(cırt cırt) sistemini keşfetti.

                       

6-)Tavuk: Tavuklar bildiğimiz üzere vücutları hareket ederken bile kafaları sabit kalır. Bunu fark eden mühendisler başta otomobillerin muazzam kontrol yeteneklerini geliştirmek üzere telefon kameralarında da odaklama özelliği olarak kullanılmıştır.

         

 

7-)Nautilus: Nautilus denizde yaşayan bir canlıdır. Kabukları vardır. Denize dalmak için vücudunun içinde bulunan içi boş odacıklar su doldurarak alçalır. Denizden yüzeye doğru yükselirken de doldurduğu suyu dışarıya boşaltarak yükselir. Bu sistem denizaltı yapımında kullanılan sistemdir.

         

 

https://www.dunyaatlasi.com/

https://tr.wikipedia.org/wiki/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar