SUYUN GELECEĞİ VE SU SAVAŞLARI

tarafından Işıl Şenyurt
0 yorum 377 görüntüleyenler

SUYUN GELECEĞİ VE SU SAVAŞLARI

Selam!

Bugün sizlerle sürekli göz ardı edilen gerçekliğimizi konuşmak istiyorum. Su ve geleceği…

Su… Çoğu canlının en büyük ihtiyaçlarından biri… Su olmadan yaşam olur mu? Pek sanılmıyor.

İçilebilir sularımız hızla tükeniyor. Buna sebep olan etmenlerden birisi de kirlilik yani suyu bilinçsizce kirletmek. Bazen gübrelerle, bazen kimyasal ilaçlarla, bazen de endüstriyel atıkları suya atarak… Başka sebeplerse olarak da, dünya nüfusunun hızla artması sonucu kişi başına düşen su miktarının azalması ve küresel ısınma sonucunda oluşan olumsuzluklar ve kuraklık sayılabilir.

Suyun geleceğindeki 2 temel senaryodan bahsedelim. Birinci ve iyi olan seçenek: Suya atıklar dökülmeyecek, su israf edilmeden herkes gerektiği kadar kullanacak, küresel ısınma engellenecek gibi sayılabilir. Ya da çeşitli bilimsel çalışmalarla, Whisson Değirmeni ile suyu laboratuvarda üretmek gibi. Ancak bu oldukça maliyetli, zor ve tehlikeli bir yol olurdu. Bu şekilde özellikle içme suları kirlenmemiş olacak, yağmur ve karların yağmasını olumsuz etkileyen küresel ısınma faktörü neredeyse olmayacak. 

Öte yandan maalesef ki oldukça olumsuz ve bizlere zararı çok büyük olacak diğer senaryo var, su savaşları… 

Peki, durum nasıl ilerler? Kimler kazanabilir? Belki de asıl soru, kazanan olur mu? Su savaşına ülkemiz de girerse, savunmak için hangi araçlar kullanılmalı? Gerçekleşmesi ne kadar mümkün?

Durum nasıl ilerler? 

Belki de asıl soru, su savaşlarında kazanan olur mu?

Fakir ve geri kalmış ülkeler suyuna sahip çıkıyorsa ve gelişmiş ülkelerde su kalmadıysa, su savaşları başlayabilir. Silah ve savunma sektörleri gelişmiş ülkeler, gelişmemiş olanlara savaş açacaktır. Bu durumda pek çok insan evinden, malından ve canından olur. 

Kimler kazanabilir? 

İşin aslı politik olarak kazanan bir taraf olsa da, hiçbir savaşta kazanan olmaz. Çünkü insanlar, diğer canlılar ve doğa savaşlarda zarar görür. Kazanan taraftaki insan kazandı diyemeyiz çünkü ailesini kaybetmiş olabilir. Kazananın bulunduğu coğrafyadaki bitkiler de kazandı diyemeyiz çünkü onlar da zarar görür. Öte yandan politik olarak su savaşında kazanan kim olur dersek, kuvvetle muhtemel cevap belli. Avrupa ülkeleri ve Amerika. Sebebi ise gelişmiş olmalarından ve güçlü silahlarından kaynaklanıyor.

Su savaşına ülkemiz de girerse, savunmak için hangi araçlar kullanılmalı?

Denizleri ve gölleri korumak gerekeceğinden, sularda kullanılabilecek gemi ve su altı araçlarının teminine, bakımına özen gösterilmeli. Öte yandan su savaşı bile olsa karada da büyük mücadele gerekeceğinden savunma sektörüne büyük önem verilip, karada kullanılabilecek tank, tüfek gibi araçlar ile hava savunmasına özen gösterilmeli.

Gerçekleşmesi ne kadar mümkün?

Günümüzdeki kuraklık durumunu aşağıdaki fotoğraftan da gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda ülkeler ya suyuna sahip çıkıp arıtma sistemlerini artırıp nüfusunu kontrol altında tutacak ya da olası savaş durumu için savunma sektörünü geliştirmesi gerekecek. Yani evet, su savaşlarının olması oldukça muhtemel ve yakın gelecekte gözükmekte. 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar