Sonik Silahlar (Sonic Weapon)

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 795 görüntüleyenler

Genelden özele sonik…

İşitme Nedir ?

Milyonlarca yıllık evrim süreci içerisinde canlıların işitme sistemleri, yaşadıkları koşullara göre şekillendi. İşitme, etraflarına titreşim yayan cisimlerin titreşimlerini kulak benzeri yapılarla algılayarak beynin süzgecinden geçirmek olarak kabaca tanımlanabilir. Sistemin nasıl çalıştığının detaylarını biraz da olsa lise bilgilerinizden hatırladığınızı düşünerek es geçmek istiyorum.

İletişim haricinde işitme duyusu hayvanlarda tehlikenin erken fark edilebilmesini ve hatta bazı türlerde etrafın fiziksel özelliklerinin algılanabilmesini sağlamaktadır. Örneğin köpeklerin işitme duyusu insanlarınkine kıyasla hassas kalır. Daha uzaktan gelen ve daha yüksek frekanslı sesleri duyabilirler. Durup dururken köpeğinizin aniden kafasını bir yerlere çevirip sizi paranoyak etmesi de bu sebeptendir.

 

 

Bir de sesin tanımına bakalım;

Ses:

Fiziksel boyutta ses, katı sıvı veya gaz ortamlarda moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur.

İşitme organının sesi algılayabilmesi için, sesin büyüklüğünün (şiddetinin), kulağın özelleşmiş olduğu şiddet aralığında olması gerekir. Yoksa işitme organı uyarılmayacak ve herhangi bir sinyal, algı organı olan beyne ya da sinir sistemine iletilmeyecektir. Bu yüzden, çok kısık sesleri duymakta zorlanırız. Aynı zamanda kaynak ile algılayıcı arasındaki mesafe arttıkça sesin katetmesi gereken yol da artacağından sesin şiddeti azalır. İnsan kulağının dayanabileceği en yüksek ses şiddeti 140 dB’dir. 20-30 dB fısıltı, 60-70 dB normal konuşma, 100-120 dB için de konserleri örnek verebiliriz. 140 dB’den şiddetli sesler insan kulağı için zararlıdır.

 

Burada “zararlı” anahtar sözcüktür. Bugünkü yazımın içeriğini oluşturur. Yani sesin silahlandırılabileceğini söyler.

Bunlara “ses topu” veya “sonik silahlar” deniyor. Günümüzde çeşitli ülkeler ordularında hatta kolluk kuvvetlerince kullanıyor. Güvenlik şirketleri de buna dahil.

Son derece şiddetli ses dalgaları, bir hedefin kulak zarlarını yırtabilir ve şiddetli ağrıya veya yönelim bozukluğuna neden olabilir. Bu genellikle bir kişiyi ehliyetsiz kılmak için yeterlidir. Daha az şiddetli ses dalgaları, insanlarda mide bulantısı veya rahatsızlık yaşanmasına neden olabilir.

İnsan fizyolojisine etkisi;

Çeşitli iç organlar ve merkezi sinir sistemi üzerindeki (işitme ile ilgisi olmayan) biyolojik etkiler arasında vibrotaktil duyarlılık değişikliği, kas kasılması, kardiyovasküler fonksiyon değişikliği, merkezi sinir sistemi etkileri, vestibüler (iç kulak) etkiler ve göğüs duvarı / akciğer dokusuna etkileri listelenebilir.

Fareler üzerinde yapılan testler, hem akciğer hem de karaciğer hasarı için eşiğin yaklaşık 184 dB’de gerçekleştiğini göstermektedir. Yoğunluk arttıkça hasar da hızla artıyor.

 

 

İlk LRAD’ler ( Long Range Acoustic Device ), 2000 yılında Yemen kıyılarında USS Cole’un bombalanmasına yanıt olarak askeri silahlar olarak geliştirildi. Askeri yetkililer LRAD Corporation’dan (şimdiki Genasys) iki işlevi olan bir cihaz istedi: potansiyel tehditlerle uzaktan iletişim kurmak ve onları dayanılmaz bir sesle dağıtmak.

2005 yılında gemiyi kovalayan ve saldıran korsanları caydırmak için Seabourn Spirit yolcu gemisi mürettebatı tarafından bir LRAD kullanıldı.

 

 

2017 yılında Küba’daki A.B.D elçiliğinde bir olay yaşandı. ABD yetkilileri, personelin keskin kulak ağrısı, baş ağrısı, tek kulakta çınlama, baş dönmesi, yönelim bozukluğu, dikkat sorunları ve hafif travmatik beyin hasarı veya sarsıntıyla uyumlu belirtiler gibi çeşitli semptomlarla karşılaştığını belirtti. “Neredeyse tüm durumlarda, rahatsızlıklardan önce bir tür “akustik eleman”, örneğin “yüksek perdeli bir ses huzmesi” vardı.” Fakat herhangi bir ses silahına dair kanıt bulunmadığı belirtiliyor.

 

 

sonik

 

Çeşitli ülkelerde birçok insan katıldığı protestolarda bu tarz ses silahlarının kalabalığı dağıtmak için kullanıldığını ve aynı şekilde yaşadıkları rahatsızlıklardan, karşılaştıkları semptomlardan bahsediyorlar. İnternette baktığınız takdirde karşınıza onlarca örnek, onlarca röportaj çıkacak. Eklediğim kaynaklardan da bir kısmına ulaşabilirsiniz.

Pratikte kullanımına dair kanıt olarak elde çok da fazla bilgi yok fakat teorik olarak baktığımızda kullanılabilirliği ortaya çıkıyor.

 

 

https://blog.egesavtek.com/sanal-gerceklik-ve-artirilmis-gerceklik/

 

 

Kaynakça:

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar