Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

tarafından Bora Bostancı
1 yorum 583 görüntüleyenler

Bu yazımın konusu olarak, son yıllarda sesini oldukça duyurmuş ve gelecek yıllarda da standart ürünler haline gelecek olan “artırılmış gerçeklik” ve “sanal gerçeklik” teknolojilerine yer vermek istedim. Genelde birbiriyle karıştırıldığı için öncelikle sanal gerçeklik teknolojisinden bahsedelim.

Teknik olarak bireylerin orda olma hissini yaşadığı, çeşitli cihazlarla ( gözlük, kontrolcü, vb.) kontrol edilen, bilgisayar kaynaklı üç boyutlu ortamlardır. Ortama girildiği andan itibaren kullanıcının kendi dünyasıyla bağlantısı kopar ve kullanıcı, özel olarak hazırlanmış yeni bir dünyayı deneyimlemeye başlar.

Gerçeklik düzeyiyse yaratılan ortamın işçiliğine bağlıdır. Temel olarak görme ve duyma duyuları kullanılır. İlerleyen düzeylerde ise diğer duyular da işin içine katılarak tam bir deneyim sağlanmaya çalışılır.

 

 

Kullanım alanlarına bakacak olursak oyun sektörü daha çok göze batıyor. Klavye başında oturmaktansa o ortama girerek oynamak, oyun tutkunlarına paha biçilmez bir deneyim sunuyor. Özellikle aşağıdaki kısa videoda görüleceği gibi sanal gerçeklikle oyun deneyimi üst seviyelere çıkmış durumda.

 

 

Tabi ki savunma sektöründe de oldukça faydalı kullanım alanı buluyor kendine. Sanal gerçeklik uygulamaları kolayca yapılandırılabilir ve aynı ekipmanı birçok savaş görevi ve ortamı için kullanabilirsiniz. Askerler için eğitim bütçesini önemli ölçüde azaltabilir, uçak, tank simülasyonları gerçeğe oldukça yakın oluşturulabilir. Sanal savaş alanları operasyonlara hazırlık için kullanılabilir. Riskleri de oldukça aşağı çekecektir.

 

 

Sağlık alanında da eğitim yapmak için mükemmel bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde yaratılan sanal ameliyat simulasyonları, tıp öğrenimi gören öğrencilerin pratik kazanmasına olanak sağlayacak. Aynı zamanda insanların fobik rahatsızlıklarını yenmek için de kullanılmaya başlanmış. Örneğin uçak korkusu olan birini uçağa bindirmeyip simülasyona teşvik edebiliyorlar.

Özellikle bu pandemi döneminde sanal turistik ziyaretler de arttı. Gözlüğü takıp hiç gitmediğiniz bir yerde gezebilir, müzeleri görebilirsiniz.

 

 

Mobilya sektörü de bu konudan nasibini almış. Bundan birkaç yıl önce gittiğim bir mobilya fuarında, firma, ürünlerini tanıtmak için sanal gerçeklik gözlükleri kullanıyordu. Gözlüğü taktığınızda ürün odanın içerisinde, sanki siz de o evdeymişsiniz gibi bir deneyim sağlanıyordu.

Sanal bir ortama girmek kulağa ne kadar hoş gelse de aslında kullanım alanlarını kısıtlayan bir etmendir de. Çünkü bir başlık takıp gerçeklikten soyutlanmak tehlikelidir. Sokakta kullanamazsınız. Hatta evde kullanırken bile yanınızda sizi gözetecek biri yoksa etrafa çarpıp kendinizi sakatlayabilirsiniz.

Ancak…

…durağan haldeyken ya da hareketlerinizi de simüle edebilecek koşu bandı tarzı platformlarda en güvenli şekilde kullanılabilir.

Peki bu artırılmış gerçekliğin farkı nedir ?

Artrılmış gerçeklikte ise sanal bir dünyaya girmek yerine halihazırda bulunduğumuz dünyaya çevremizde algıladığımız fiziksel unsurların bilgisayar kaynaklı grafik, video, ses, GPS gibi verilerle birleştirilmesiyle sanal ilaveler yapılıyor.

“Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi olayına denir.”

 

 

Kullanımı için telefon, akıllı gözlük, tablet gibi gerçekliğin gözler önüne gelmesini sağlayacak tanımlayıcı cihazlara ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda yüksek hızlı internet de anlık etkileşimler için oldukça önemlidir. Cep telefonumuz ile bu amaçta oluşturulmuş uygulamaları kullanarak diğer cihazlara nispeten A.G.’e erişmemiz daha kolay. Yattığınız yerden telefonunuzu tavana tutarak takım yıldızların konumuna bakabilirsiniz örneğin.

 

 

Başka bir örnek de, internetten alışveriş yaparken alacağınız kıyafeti kamera aracılığı ile üzerinizde görebilirsiniz. Ya da alacağınız bir mobilyanın salonunuzda nasıl duracağını elinizdeki tableti kullanarak karar verebilirsiniz.

Askeriye için de zemin koşulları, hava şartları ve düşman hakkında anlık detaylı bilgiye artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde ulaşabilir.

 

 

Pokemon GO oyununu duymayanınız yoktur. O oyun da Pokemonlar’ı sokağınızın ortasına getirerek hayranların kalbini kazanmıştı. Tabi onları avlayayım derken etrafına bakmayıp kaza geçirenler, kuyuya düşenler de kendimizi kaptırmamamız gerektiğini gösteriyor.

Hyundai markası da arabalarının tanıtımı ve hatta bir takım tamir işlemleri için bir uygulama geliştirdi. Akıllı telefonunuzu arabaya tutuyorsunuz ve ekranda talimatlar beliriyor.

 

 

5G ile ilgili olan yazımda da biraz değinmiştim bu konuya. Yeni nesil telekomünikasyon hizmetlerinin sağlayacağı yüksek hızlı ve düşük gecikmeli internet ile beraber “gerçeklik” teknolojileri hayatımızda çok daha fazla yer edinecek.

 

 

 

 

Kaynakça:

VR Military Training – the Next Step of Combat Evolution

Using Virtual Reality For Military & Defence Training

Kaynakça;

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Sonik Silahlar (Sonic Weapon) | Ege Savtek Blog 30 Nisan 2021 - 15:50

[…] Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik […]

Yorumlar Kapalıdır.