Sağlık Görevlisi Drone’lar

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 810 görüntüleyenler

Gün geçtikçe drone’lar hayatımızda daha çok yer edinmeye başlıyor. Askeri alanda ilerlemelerinin yanı sıra, dizi-film sektörü, habercilik, sağlık, şehircilik gibi birçok alanda da karşımıza çıkıyor. Hatta öyle bir noktaya geldi ki içecek reyonunu gezerken görüp alabiliyor, kendi keyfimiz için kullanabiliyoruz. Hal böyle olunca yeni yasal düzenlemeler getirilmesi gerekti, özellikle de kameralı drone’ların kolay erişilebilir olmasından dolayı. Fakat iyi tarafından bakacak olursak, kolay erişilebilir olması insanların bu teknolojiye daha kolay adapte olabilmesini sağlıyor. Profesyonel alanlardaki günlük kullanımı arttıkça, sokakta üstümüzden geçen şeylerin bir kuş mu, bir uçak mı yoksa bir ambulans drone mu olduğu o kadar da önemli olmayacak.

Drone’lar sağlık alanında nasıl fayda sağlayabilir ?

Lojistik

Öncelikle, teslimat için kullanılabilirler. Hava araçları, kara araçlarının aksine engebeli yollar ya da trafikte kalma gibi sınırlamalarla karşılaşmayacağı için hızından ödün vermeyecektir. Özellikle mevsim koşulları yardımın ulaşmasını oldukça etkileyen bir faktör. Yolların karla kaplanması, ya da bir buzlanma meydana gelmesi durumunda kara araçları kullanılamaz olacaktır. Kar küreyici araçların da görece yavaş kaldığını düşünürsek… Bu durumda havadan gelecek ilaç veya tıbbi malzeme desteği birçok hayat kurtaracaktır.

Aynı şekilde şehir içinde de yoğun trafikten dolayı kara araçları zor durumda kalıyor ve ambulanslara ne kadar yol verilse de bir gecikme meydana geliyor. Ciddi bir kaza durumunda saniyelerin bile önemi olduğu için kaybedilen her süre bir cana bedel olabilir. Bu kayıpları bir nebze olsun azaltabilmek için drone’lar bölgeye ilk yardım ekipmanları taşıyabilir ve çevredekiler ambulans gelene kadar kişiyi hayatta tutmaya çalışabilir.

 

Ambulans Drone

Buna bir örnek proje de Alec Momont tarafından ortaya atılıyor. Drone içerisinde, kompakt bir defibrilatör, ilaç ve CPR yardımcılarının yanı sıra, sıradan bir kişinin bir tıp uzmanını beklerken kullanması için diğer gerekli malzemeleri barındırıyor. Projeye göre, olay yerinde bulunan bir kişi acil servisleri normal bir şekilde arayarak konumlarını verir, ardından sağlık ekiplerinin bulunduğu ambulans ve ambulans drone’u olay yerine sevk edilir. İki yönlü iletişim için hoparlör ve mikrofon barındırmaktadır ve böylece ilk yardımı gerçekleştirecek kişi uzmanlar tarafından yönlendirilebiliyor. Kamera sistemi ile de drone’un arkasındaki ekip, prosedürlerin nasıl tamamlandığından emin olmak ve ilgili bilgileri yaklaşan ambulansa iletebilmek için olayı canlı olarak takip edebilirler.

 

Gözlem ve Tarama

Gelişmiş kameraları ve tarayıcı ekipmanları ile yükseklerden gelen bir drone, bir kaza alanın üzerinden geçerek alanı gözlemleyebilir. Böylece yardıma giden araçların hareketini kolaylaştırmak için olası bir güzergah belirleyebilir, olay yerindeki insanların konumu ve durumları daha yardım yoldayken kesinleştirilir.

Bir sel felaketi sırasında yollar da kullanılamayacağı için insanların işi oldukça zorlaşıyor. Hem yardıma ihtiyacı olanların hem de yardıma koşmaya çalışanların. Buna çözüm olarak kalabalık bir drone ekibiyle gözlem yapıp insanların konumunun bulunması kolaylaştırılabilir. Aynı şekilde deprem felaketi ardından enkaz altında kalan insanları kurtarmak çok zorlu bir süreç. Enkaz altındaki kişi bilincini kaybettiği takdirde bulunması daha da güç olacaktır. Bu sorunu en aza indirmek için termal kameralı drone’lar, enkazların üzerinden taramalar yaparak insanların yerini tespit edebilir. Bu yöntem çığ felaketleri için de çözüm sunabilir.

 

 

 

Polonya Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü de sağlık alanında drone’ların kullanılması için bir projeye imza attı…

AtraxM adlı drone, kurtarma operasyonlarını ve hava taşımacılığını desteklemek için tasarlanmış. Drone, acil servislerin gelmesinden önce kazanın yerini, mağdurların sayısını ve olayın büyüklüğünü başarılı bir şekilde tarayabiliyor. AtraxM, tıbbi amaçlar için, temel pansuman malzemeleri içeren ilk yardım çantalarını, şok kurtarma kitlerini taşımak için donatılmıştır ( Olay yerinde uygulama yapabilecek bir kişi olması ihtimaline karşı ). Semptomlar bilindiğinde ve hızlı tepki verilmesi gerektiğinde, hastanın acil uygulama ihtiyacı için doğrudan hazırlanan ilaçlar (örneğin, adrenalin ve insülin içeren ampuller), doğal afetlerden etkilenen bölgelerde yaşayan insanlara ulaştırılabilir.

 

 

Nevada merkezli bir girişim olan Flirtey, kendi otonom araçlarıyla yiyecek, su ve ilk yardım malzemesi teslimatı yaparak drone’ların sağlık alanında kullanımına destek oluyor.

EHang şirketi, gerek acil durumlar gerekse acil olmayan teslimat görevleri için 200 kg’a kadar yük taşıyabilen drone’ları ile kamyonlara göre daha hızlı bir lojistik hizmeti sağlıyor.

Bunlar gibi daha birçok firma her geçen gün bu sektörde hizmet vermeye başlıyor. Google, Amazon gibi büyük şirketler drone’lara yaptıkları yatırımları arttırıyor. Bilindiği kadarıyla Google sağlık alanında kullanılacak kendi drone’ları üzerinde çalışıyor.

 

 

Bu yazıya başlarken, verdiğim örneklerin gelecekte kullanılacağı ihtimaline göre kafamda kurgulamış ve araştırmaya başlamıştım. Fakat araştırdıkça, zaten çeşitli ülkelerde drone’ların, gerek deneme amaçlı gerekse yukarıda bahsettiğim gibi profesyonel olarak kullanıldığını gördüm. İlerleyen yıllarda standart bir hizmet olacağı şüphesiz ve oldukça fazla da hayat kurtarılacaktır. Yine de güvenlik konusunda insanda endişe uyandırıyor.

 

 

 

Kaynakça:

https://www.tudelft.nl/io/onderzoek/research-labs/applied-labs/ambulance-drone

https://doctorpreneurs.com/latest-medical-drones-startups/

https://www.hindawi.com/journals/emi/2019/3589792/

www.flirtey.com

www.ehang.com/logistics/

 

Bir önceki yazılarım için;

https://blog.egesavtek.com/author/borabostanci/

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar