RASAT | Türkiye’nin İlk Yer Gözlem Uydusu

tarafından Berfin Uluç
0 yorum 472 görüntüleyenler

RASAT uydusu, TÜBİTAK UZAY tarafından üretilen ilk yerli yer gözlem uydusudur. TÜBİTAK üretim esnasında dış destek ya da danışmanlık almamış, onun yerine Türkiye’nin ilk optik uzaktan algılama uydusu olan BİLSAT’ tan edindikleri deneyimlerle üretimi tamamlamışlardır. RASAT aynı zamanda, BİLSAT uydusundan sonra, ikinci uzaktan algılama (yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniği) uydusu olma özelliğine de sahiptir.


17 Ağustos 2011’de Dnepr fırlatma aracıyla Rusya’dan fırlatılan RASAT uydusu, 18 Ekim 2011’de TUBİTAK yer istasyonuna çektiği fotoğrafları göndermeye başlamıştır. Fotoğraflar düzenlendikten ve seviyelendirildikten sonra Gezgin Portalı’ına (Türkiye’nin ilk yerli uydu görüntüsü portalı) yüklenmiş ve halka açık hale getirilmiştir.


RASAT’ın Başlıca Amaçları

Temelde RASAT uydusu haritacılık, afet izleme, tarım, çevre ve şehircilik planlamalarına hizmet etme amacıyla yapılmıştır. Bunların yanı sıra BİLSAT projesindeki deneyimlerini pekiştirmek, uydu teknolojileri konusunda ilerleme sağlamak, geliştirilen modülleri test etmek, uzaktan algılama alanındaki ihtiyaçları belirlemek, uzay ortamına uygun sistemler geliştirmek ve TUBİTAK UZAY’ın ilerlemesini dünyaya göstermek gibi amaçları da vardır.


RASAT’ın Teknik Özellikleri

RASAT uydusunun belirlenen görev süresi 3 yıl iken günümüzde halen görevine aktif olarak devam etmektedir. 93 kg ağırlığında olan RASAT uydusu 689 km yükseklikte güneşe eş zamanlı olarak belli bir yörüngede hareket etmektedir. Dünya’nın çevresini ortalama 98 dakikada turlayan uydu, Türkiye’nin üzerinden günde 4 kez geçmekte. RASAT’ın aldığı görüntüler pankromatik (elektro manyetik spektrumun geniş bir bölümünden yansıyan enerjiyi ölçebilen algılayıcılar tarafında elde edilen görüntü) 7.5m ve çok bantlı (farklı dalga boyu aralıklarında kaydedilmiş görüntü topluluğu) 15m konumsal çözünürlükte olup, şerit genişliği 30 km boyutundadır. Uydudan yaklaşık olarak 960 km uzunluğunda şerit görüntüsü alınabilmektedir. Ayrıca RASAT şu ana kadar 7 bin 216’yı aşkın görevi başarıyla yerine getirmiştir.


RASAT Uydusundan Görüntüler

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar