NANOTEKNOLOJİ VE SAVUNMA

tarafından Elifnur Dolu
1 yorum 1.859 görüntüleyenler

Geleceği yeniden yazan, bilim insanlarının 50’lerden beri üzerinde çalıştığı nanoteknoloji şu ana kadarki tüm dengeleri değiştirebilir.  Ajey Lele’nin değimiyle büyüğü hayal etme çağını sona erdiren, atom boyutunda yapılan değişikliklerle malzemelere yeni özellikler kazandıran; Ngô ve Van de Voorde’e göre 21. Yüzyılın, Max Boot’a göre ise geleceğin teknolojisi olan nanoteknoloji iddialı olmakla birlikte belki de baruttan sonraki en büyük icat olabilir.  Hal böyle olunca bu teknolojinin savunma sanayine etkilerinden söz etmemek olmazdı. Uzun zamandır özellikle askeri alanda ihtiyaç duyulan hafiflik, çeviklik ve dayanıklılık artık ulaşılabilir olacak.  Peki nedir nanoteknoloji, savunma alanına katkıları nelerdir? Gelin yakından bakalım.

Nanoteknoloji Nedir?

Kelime anlamıyla nano “küçük” veya “cüce” demektir. Nanoteknoloji ise, 10-9 metre ölçeğinde, maddenin atom seviyesinde işlenmesiyle daha az malzeme ve enerji kullanılarak daha dayanıklı, daha hafif ve daha hızlı yapıların üretilmesini hedefleyen bir teknoloji alanıdır. Terim olarak ilk kez Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Temelleri ünlü fizikçi Richard P. Feynman’ın 1959’da, Amerikan Fizikçiler Cemiyetindeki “There’s Plenty of Room at the Bottom- An Invitation to Enter a New Field of Physics (Aşağıda Çok Yer Var: Fiziğin Yeni Bir Sahasına Davet)” başlıklı konuşmasına dayanmaktadır. 1980’li yıllarda atomik kuvvet mikroskobu ve tarama tünelleme mikroskobunun bulunmasıyla bu alandaki çalışmalar hızlanmıştır. K. Eric Drexler, 1986’da yayımlanan “Engines of Creation: The coming Era of Nanotechnology-Motorların Yaratılışı: Nanoteknolojinin Yaklaşan Çağı” isimli kitabında, canlı hücrelerden çok daha küçük, mevcut makinelerden çok daha güçlü ve çok daha hafif, kendi kendini kopyalayan, nanoölçek seviyesinde makineler üretilebileceğini ileri sürmüştür. 2000’li yıllardan itibaren ise nanoteknoloji ürünleri piyasada görülmeye başlanmıştır.

Kullanım Alanları

Nanoteknoloji; bilgisayar teknolojileri, bilimsel çalışmalar, sağlık, enerji, gıda, mühendislik, savunma, tarım ve benzeri birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle günümüz dünyasındaki çoğu şeyde nanoteknolojinin izlerini görmek mümkündür. Örneğin, Amerikan otomotiv üreticileri, nanotüpler vasıta­sıyla güvenliği artırılmış yakıt ünitelerini uzunca bir süredir kullanmaktadır. Yine elektrik elektronik sektöründe entegre devrelerin icadından beri nanoteknolojiden yararlanılmaktadır. İlerleyen yıllarda nanoteknoloji kullanılarak tanı yapılması; leke tutmaz, kırışmaz ve yalıtımlı kumaşların üretilmesi; özellikle karbon nanotüplerin kullanımıyla mühendislik alanlarında büyük gelişmelerin yaşanması gibi birçok senaryo mevcuttur.

 

Askeri Alanda Kullanımı

Askerî kara, deniz ve hava araçlarında, askerin kıyafetinde, füze, roket ve uydu sistemlerinde kullanılmak üzere nanomalzeme, nanosensör ve nanoaygıtlar geliştirilmeye başlanmış, bu yönde ABD başta olmak üzere birçok ülkenin Silahlı Kuvvetleri tarafından Ar-Ge projeleri tanımlanmıştır. Kısa, orta ve uzun menzilli füzeler, insanlı ve insansız hava/kara araçları, uydular, fırlatma roketleri vb. birçok silah sistemi, nanoteknoloji kullanılarak üretilebilecek sistemler arasında gösterilebilir.

Nano- İHA’lar ile istihbarat toplama düşüncesi oldukça dikkat çekicidir. ABD tarafından desteklenen projede küçük sinek boyutlarındaki İHA’lar kamera ve mikrofon sistemleriyle donatılarak geliştirilmeye başlanmıştır. Başka bir fikir ise larva aşamasındaki kelebeklerin sinir sistemlerine nonosensörler enjekte ederek bunları yine istihbarat toplamak amacıyla kullanmaktır.

Askerî açıdan ağırlık en büyük sorunlardan biridir. Bu noktada gelişmiş malzemelerin kullanımıyla daha hafif ancak çok daha etkili ve güçlü silahların ve zırhların üretimi mümkündür. Karıştırmaya karşı antenler, insan makine arayüzleri, bilgisayarlar, muhabere, kimyasal ve biyolojik tehditleri tespit edebilen sensörler vb. cihazların üretimi de savunma alanında büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Araçtan araca veya araçtan-havaya atılabilen füzeler ile diğer taktik ve balistik akıllı füzelerin nanoteknoloji kullanılarak üretilmesi ARGE çalışmalarının diğer hedefleri arasında bulunmaktadır.

 

Nanokompozit yapılar ve bileşenler, çelikten daha sağlam ve daha hafif bir özellik göstermektedir. Bu yapıların kullanımıyla daha sağlam araçlar üretilmektedir.  Örneğin, İsveç Kraliyet Donanmasının “Visby” sınıfı korveti, güçlendirilmiş sandviç tarzı karbon fiberlerden oluşan dünyanın ilk görünmezlik teknolojisine sahip korveti olarak bilinmektedir. Söz konusu fiberler, gemiye yapısal olarak hafiflik, daha fazla yükleme kapasitesi, geliştirilmiş kenarlar, yüksek şok emici özellik, yüksek hız, daha uzun menzil ve daha düşük manyetik imza (tanınma) avantajları sağlamaktadır. Nanokopozitlerle radar sinyallerini emebilen çok ince nanokaplamalar yardımıyla daha gizli, ulaşılmaz sistemlere sahip olunabilecektir. Bu sayede savunma ve taarruz gücünde büyük iyileştirmeler mümkün olacaktır.

Süper Asker Projesi

Ayrıca süper asker projesi olarak adlandıran ve askeri teçhizatları hafifleten, hatta ek bir yüke gereksinim bırakmayan bir fikir de vardır. Bu fikre göre eğer yeterince gelişme sağlanabilirse askerlerin yaralanmasını, yorulmasını ve hatta acımasını ve susamasını önleyecek sistemler geliştirilebilecektir. Geleceğin askerî, giyilebilir ve esnek nanokompozitler, nanofiberlerden üretilmiş akıllı tekstiller, akıllı kasklar ve sensör entegreli, biyolojik ve kimyasal saldırılara karşı korumalı akıllı kıyafetler ile donatılacaktır. Darbenin geleceği yön saptanıp bilgi verilebilecektir. Kendi enerjisini üretebilen, balistik koruma sağlayan, yaralanmaları iyileştiren, biyolojik ve kimyasal ajanlara karşı anında reaksiyon gösteren bu “zırh” askerin hayati organlarında meydana gelen hasarı algılayıp tek başına eyleme geçebilecektir.

 

 

Bilimkurgu gibi duran bu fikrin gerçekleşmesi amacıyla çeşitli alanlar üzerinde çalışmalar yapılmaktadır:

  • Algılama, iletişim, gece görüş, elektronik malzemeler gibi çeşitli koruma kabiliyeti kazandırmak için çok hafif ve çok fonksiyonlu nanoyapılı malzemelerin geliştirilmesi,
  • Koruma, teşhis ve daha ileri tedavi sağlamak için tıbbi yöntemlerin geliştirilmesi,
  • Patlama ve balistik tehditlere karşı yeni ve hafif koruyucu malzemelerin geliştirilmesi,
  • Kimyasal, biyolojik ve radyolojik serpintilerin algılanması, korunma yöntemlerinin geliştirilmesi,
  • Karmaşık harekât ortamlarında daha esnek bir hareket kabiliyeti kazandırmak için nanoölçekli ve nano kabiliyetli malzeme ve cihazların entegrasyonu olarak sıralanmaktadır.
KAYNAKÇA

Askeri Nanoteknoloji – M5 Dergi

NANOTEKNOLOJİ’NİN ASKERÎ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME (dergipark.org.tr)

Savunma Alanında Nanoteknoloji by murat korkusuz (prezi.com)

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

NANOTEKNOLOJİ ve SAĞLIK — Ege Savtek Blog 23 Ocak 2021 - 23:25

[…] NANOTEKNOLOJİ VE SAVUNMA […]

Yorumlar Kapalıdır.