METAVERSE

tarafından Özge Çetin
0 yorum 807 görüntüleyenler

METAVERSE

Nedir bu metaverse? İsmi değişen şirketler, sanal olarak satılan araziler..

COVID – 19 salgını ile başlayan ve bitmek bilmeyen karantina süreci hiç kuşkusuz ki insanların çevrimiçi hizmetlere yönelimini arttırdı.
Alışveriş yapmak, çalışmak, okula gitmek gibi sıradan gündelik işlerin uzaktan yapılmaya başlanmasıyla devam eden bu süreç; bu hizmetlerin mümkünatını sağlayan platformların daha gerçekçi olması talebini doğurdu. Tam da bu noktada metaverse kendini bir çıkış noktası olarak göstermişe benziyor.

 

metaverse illustürasyon
meta logo

Antik Yunancada “öte” anlamına gelen “meta” kelimesi ile, batı dillerinde “evren” anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşimiyle oluşan metaverse terimi ilk kez 1992 yılında yayımlanan “Snow Crash” adlı romanda karşımıza çıktı.

Facebook’un kurucusu ve sahibi Mark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu basın toplantısının ardından şirketinin adını “Meta” olarak değiştirdiğini açıklamasıyla beraber bu konu tekrar gündeme taşındı ve gündemi hatrı sayılır miktarda meşgul etmeye başladı. Bu evrene öncülük etmek istediği için şirketinin adını bu yönde değiştirdiğini söyleyen Zuckerberg, konuyla ilgili çalışmak üzere Avrupa Birliğinden 10.000 kişi istihdam edeceğini de açıkladı.

Geniş bir tanımla metaverse; söz konusu evrene ait kripto paralar ile iş, arazi alım satımı, ev düzenleme, oyun oynama gibi işlerin yapılabileceği; gelişmiş sanal gerçeklik sayesinde ulaşılabilecek kurgusal bir evren denilebilir.

Henüz bunu tam anlamıyla başarmak için çok büyük bir enerji ve aşırı gelişmiş bir teknolojiye ihtiyaç duyulduğundan ötürü tam anlamıyla oluşturulması biraz zaman alacak gibi görünüyor ancak Nvidia, Unity Software, Microsoft gibi duymaya alışkın olduğumuz dev şirketler şimdiden bu evren için içerik üretiyorlar. Dahası; Facebook’un yanında Roblox ve Fortnite gibi devler de kendini metaverse şirketi olarak tanımlamaya başladı.

metaverse şirtketleri

Tartışmalar

Geçtiğimiz günlerde İş Bankası’nın ilk metaverse toplantısını yaptığını duyurmasıyla başlayan tartışmalar çok uzun süre sürecek gibi gözüküyor. Üzerine metaverse evrenindeki arsa satışları sonucunda Kadıköy’de arsa kalmayınca konunun harareti daha da tırmandı. Kimi kesim çok heyecanlanırken kimileri de olayın felsefi boyutunun yeterince tartışılmadığını ileri sürdü. Hali hazırda günümüz sosyal medyası ile birlikte dahi insanların aşırı derecede yalnızlaşıp daha asosyal bir hayat sürdüğünü ileri süren bilirkişiler metaverse evreninin yaratacağı bağımlılığın üzerinde yeterince konuşulmadığını söylüyorlar. Şimdiden belli başlı önlemler alınmasının gerekli olduğunun altını çizerken aksi durumda sosyolojik bir felaketin gelecek nesli beklediğini hatırlatıyorlar.

Tartışmalarda ençok üzerinde durulan soru ve konuları kısaca derlemek gerekirse;

-Kanunlar kim tarafından belirlenecek?
-Devletlerin bu evrendeki konumu ne olacak?
-İnsanların gelişmiş teknolojik aletler yardımıyla birbirinin dokunuşunu hissedebildiği düşünülürse taciz vb olaylar nasıl engellenecek veyahut bunların yaptırımı ne olacak?
-Çocukların yaşlarının yetmediği ortamlara girmelerinin önü nasıl kesilecek?
-Bu evrende karşılaştığımız içeriklerin gerçeklik algımız üzerinde ne gibi etkileri olacak?

+Toplumun pasifize edilmesi
+Dijital hiyerarşi
+Ve daha pek çoğu…

Görüldüğü üzere epey tartışılan konu olmasının yanında metaverse; zaman tasarrufu sağlaması, eğitimde yeni stiller bulunması ya da fırsat eşitliği (?) sağlaması gibi güzellikleri de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Detaylı olarak ilgilenenlerin okuması için metaverse kullanıcı yorumlarının içerik üreticiye geri bildirimini konu alan bu güncel makalenin linkini buraya bırakıyorum:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2083286

readyplayerone

Ayrıca, evrenin daha çok oyun kısmını merak edenlere yukarıya afişini bırakmış olduğum “Ready Player One” filmini izlemelerini tavsiye ediyorum.

Siz bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Daha önceki yazılarım için: https://blog.egesavtek.com/author/ozgecetin/

Kaynakça

fizikist.com
bbc.co.uk
time.com
tr.wikipedia.org
evrim ağacı
dergipark.org
google scholar
bloomberght.com

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar