KORHAN Silah Sistemi

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 670 görüntüleyenler

Son yıllarda büyük bir atılım yaşayan Türk Savunma Sanayisi hız kesmeden bizi gururlandırmaya devam ediyor. Buna güzel bir örnek de ASELSAN’dan milli imkanlarla geliştirilen silah sistemi KORHAN.

KORHAN silah sistemi, 1.Dünya Savaşı’ndan kalma tanklara benzemekten ziyade daha modern bir görünümle dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu görüntüsünün yanında bir o kadar da modern kabiliyetleri bulunmaktadır.

 

 

Yeni Teknolojiler İle Donatıldı

Kendi kendini koruyabilmesi için AKKOR sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem tehditlere karşı kendini koruyabilmek için fiziksel imha  “hard-kill“ kabiliyetine sahiptir. Böylece akıllı mühimmat kullanımı ile herhangi bir uçak, tank veya helikopter tehdidi daha yaklaşırken engellenmiş oluyor. Kendini koruma sistemleri ve çevresel farkındalık sistemleri ile kullanıcı ve sistem bekasını en üst seviyede tutmayı başarıyor.

Lazer tespit ve ikaz sistemleri (LUS),  kısa tepki süresi içinde ve yüksek hassasiyetle tehditleri algılayıp karşı bir hamle yapma olanağı sağlıyor.  LUS tarafından algılanan lazer tehditlerinin geliş açısı, tehdit sınıfı ve ne oldukları araç mürettebatına bildirilmekte ve böylece araçlar için muharebe ortamında lazer tehditlerine karşı 360° farkındalık, erken uyarı, en uygun kaçış manevrasının yapılma veya karşı tedbir imkânları sağlanmaktadır.

Silaha bağımlı nişancı ve bağımsız komutan görüş sistemleri, muharebe sahası tanıma tanıtma sistemi (MSTTS), silah sistemine entegre olarak görev yapacak uydu tipi Mini İnsansız Hava Aracı (MİHA) ve  Keskin Nişancı Yeri Tespit Sistemi (AYHTS) ile bulunduğu ortamda tehdidin yönünü bulabilecek ve etkisiz hale getirebilecektir.

 

 

 

 

Bilindiği üzere tankların güçlü ve kalın zırhları beraberinde ağırlık ya da hantallık olarak tabir edebileceğimiz dezavantajlar getirir. Yani aslında tanklar kuleye benzetilebilir. ASELSAN ise bu durumu bir nebze iyileştirmek için paletli ve taktik tekerlekli konfigürasyonlarına ek olarak suda yüzme gereksinimi doğrultusunda amfibi özellikte konfigürasyonlar da eklemişlerdir.

KORHAN sisteminde bir de pusu modu bulunmaktadır. Bu moda geçildiğinde araç olabildiğince sessizliğini korumaya çalışır. Ses çıkaracak ekipmanlar çalıştırılmaz. Harici güç kaynakları da çalıştırılmadığı için az enerji harcamaktadır. Pusu modunda çevresel farkındalık gibi hayati önemi olan sistemler çalıştırılır. Gerektiği durumlarda da bu moddan hızlıca çıkıp tepki verebilmektedir.

 

 

Ateşleme Sistemi

Gelelim asıl heyecan verici kısma. Bu sistemde ana silah olarak 35mm’lik otomatik top kullanılmaktadır. Topta hızlı seri, yavaşlatılmış seri ve tekli atım olmak üzere koşullara uyacak üç adet mod bulunmaktadır. Ana silah için 100 adet mühimmat silah kulesinde, 200 adet ise yedek olarak depolanabilmektedir. Aynı zamanda yakından gelebilecek tehditlere karşı 7.62mm’lik bir makineli tüfek bulunmaktadır.

 

Biraz da meraklısına teknik detaylar;

 

 

 

Kaynak:

https://www.aselsan.com.tr/KORHAN_35_mm_Silah_Sistemi_2287.pdf

https://www.savunmasanayist.com/aselsan-korhan-silah-sistemi/

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar