Kablosuz Elektrik Teknolojisi

tarafından Ömer Şenal
0 yorum 1.535 görüntüleyenler

Kablosuz Elektrik Teknolojisi

Elektrik hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biridir. Günümüzün çoğunu geçirdiğimiz elektronik aletler( telefon, bilgisayar, televizyon vb.) bizi elektriğe ve elektrik kaynaklarına bağımlı hale getirmiştir. Hatta yapılan araştırmalar sonucu Türkiye’de günlük elektronik aletleri kullanım süresi ortalama 248 dakikadır, yani yaklaşık 4 saat boyunca günlük elektronik alet kullanımımız vardır.

Elektronik aletlerimizin elektrik ihtiyacı çeşitli şekillerde karşılanır. Kimi elektronik aletler pille çalışırken kimi elektronik aletlerde prize takılarak çalıştırılabiliyor. Prize takılarak çalıştırabildiğimiz aletler priz olmadığı yerlerde veya kablo boyunun alete ihtiyaç duyulan yerlerde olmaması insanlara sıkıntı oluşturmaktadır. Bu gibi durumlar için kablosuz olarak elektrik iletimi teknolojisi düşünülmüştür.

Kablosuz elektrik fikri ilk olarak 19. yüzyılda Nikola Tesla tarafında ortaya atılmıştır. Nikola Tesla’ya göre elektrik yalnızca bakır teller aracılığıyla kablolu olarak değil, manyetik olarak elektrik paylaşımı yapılabileceğini düşünüyordu. Çalışmaları sonucu Tesla Bobini adı verilen düzeneği icat etti.

 

Tesla Bobini:

Tesla Bobini çalışma şekli şöyledir: standart elektrik üretiminde transformatör yardımıyla elektrik voltajı düşürme veya yükseltme işlemi yapılır. Standart transformatörlerde bulunan bobinler aynı cihaz içinde bulunmaktadır. Tesla Bobini’nde ise standart transformatörlerden farklı olarak iki bobin farklı konumlarda bulunmaktadır. Bobinlerden biri enerji kaynağına bağlanarak elektrik girişi sağlanır. Diğer bobin ise elektriğin aktarılacağı alete bağlanır. Aralarında oluşan manyetik alan yardımı ile elektrik iletimini başarmıştır. 1891 yılında da Tesla Bobini’nin patentini aldı.

Nikola Tesla, 1899 yılında Colorado Springs Laboratuvarında yaklaşık 50 km uzaklıktaki toplam 10 kW’lık 200 tane akkor ampulü kablosuz enerji transferi yöntemiyle yakmayı başarmıştır. Tesla yaptıklarını yeterli bulmuyordu. Bütün dünyaya kablosuz ve bedava elektrik dağıtmak istiyordu. Bunun için Long Island’da Wardenclyffe Kulesi’nin inşaatı için sponsor bularak çalışmalarına başladı. Lakin elektriğin bedava dağıtılması bazı büyük enerji devlerinin çıkarlarına ters düşüyordu. Bundan dolayı sponsoru desteğini geri çekti ve inşa etmeye çalıştıkları yapı tamamlanamadı.

Günümüzde ise kablosuz elektrik teknolojisi Tesla’nın teknolojileri ile kıyaslanabilecek derecede olmasa da kısa mesafelerde elektrik iletimi yapılıyor. Bunlara örnek olarak:

  • Kablosuz telefon şarj aletleri
  • İnsansız çalışan cihazlar için enerji ihtiyacı karşılanması
  • Elektrikli araç şarj istasyonlarında temassız şarj
  • Qi standardı, Witricity (From MIT), A4WP
  • Kalp pilleri
  • İmplant sistemlerin şarjı

 

Kaynakça:

http://mind-station.com/

https://www.emo.org.tr/ekler/eab48d49bcb0325_ek.pdf

https://www.gzt.com/jurnalist/turkiyede-gunluk-akilli-telefon-kullanim-suresi-dort-saati-asti-2641413

https://evrimagaci.org/nikola-teslanin-lanetli-ongorusu-kablosuz-elektrik-nedir-nasil-calisir-3648

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar