IoT (Nesnelerin İnterneti) Bölüm 2

tarafından Emin Berke Aydın
0 yorum 437 görüntüleyenler

Yaşam İnternete Bağlanıyor: IoT (Internet of Things – Nesnelerin İnterneti) BÖLÜM 2

Merhaba değerli okurlar. Serimizin bu ikinci yazısında IoT nesnelerinin nasıl üretildiği, hangi tip sensörlere sahip oldukları, hangi protokollerle ağa dahil olduklarından ve nesnelerin diğer teknik özelliklerden bahsedeceğiz.

 

 

Soldaki diyagramda IoT nesnelerinin yaşam döngüsü gösterilmiştir. Bu diyagrama göre IoT nesnesi görevlendirilir, sensörleriyle veri toplayabilmek için izler, topladığı veriler sistemde işletilir ve cihaz yeniden düzenlenerek işine son verilir ya da çalışmaya devam ettirilir.

Peki bu süreç tam olarak nasıl işler ? Bunu kavrayabilmek için öncelikle nesnelerin internete nasıl bağlandığını öğrenmemiz gerekir.

 

İlk bölümde bahsettiğimiz her IoT nesnesinin sahip olması gereken özelliklerden biri internete bağlanabilmesi idi. Bildiğiniz üzere internete bağlanan her cihaz bir dizi protokol ile kontrol altındadır. Her protokolün kendine özgü menzili, işlem hızı ve güvenilirliği mevcuttur ve her akıllı cihaz çalışmasını optimal düzeyde tutabilmek için kendine en uygun protokolle internete bağlanır. Gel gelelim en yaygın protokollere ;

 

1) WiFi

  • Akıllı cihazlar, kablosuz internet denilince ilk akla gelen WiFi protokolleri sayesinde kablosuz ve hızlı olarak ağa dahil olabilir ve bu hızın yanı  sıra WiFi sayesinde diğer bağlantı türlerine nispeten daha büyük boyutlardaki verilerin aktarımı da kolaydır.

  • Yaygın WiFi standardı olan 802.11, yüzlerce megabiti yalnızca bir saniyede aktarma olanağı sunar. Bu IoT protokolünün tek dezavantajı, bazı IoT Uygulaması için aşırı güç tüketebilmesidir.

 

  • Yaklaşık 150 metre menzile sahip olan WiFi protokolü ,internet protokolü standartları üzerinde çalışmanın yanı sıra IoT Cloud altyapı erişimini de içerdiğinden en yaygın internet protokolüdür.

 

2) Bluetooth

  • Az enerji tüketimi mottosuyla geliştirilmiş Bluetooth protokolleri kablosuz internet bağlantısının yanı sıra ağdaki veri alışverişini hızlı bir şekilde yapmasıyla dikkat çekiyor.

  • Küçük çaptaki verilerle daha hızlı bir şekilde çalışan BLE(Bluetooth Low Energy) ağları akıllı cihazlara efektif çalışan bir altyapı sağlıyor.

 

  • Giyilebilir teknolojiler, anında karar alması gereken medikal cihazlar ve endüstride kullanılan akıllı sistemlerde yaygın olarak kullanılıyor.

 

 

 

 

3) ZigBee

  • Genellikle endüstriyel alanda ve seri üretim yapan tesis, fabrika gibi  ortamlarda konuşlanmış akıllı sistemlerde sıklıkla kullanılan ağ protokolü olan ZigBee, kişisel kullanım ya da akıllı ev gibi sistemlerde pek kullanılmaz.

 

 

 

  • Düşük enerji tüketimi, ölçeklenedirilebilirlik ve ağ güvenliği açısından avantajlar sağlayan ZigBee ağ protokol teknolojisi 3.0 sürümü ile birlikte daha kullanışlı hale getirilerek endüstride IoT denilince akla ilk gelen internet protokolü oldu.

 

 

 

 

 

 

4) MQTT IoT

  • Görüntüleme, izleme gibi işlemlerde sıklıkla kullanılan ağ protokolü olan MQTT IoT ( Message Queue Telemetry Transport), kullanım kolaylığı ile dikkat çekiyor.

 

  • Kurulumunun ucuzluğu, küçük cihazlarda ve verilerde gösterdiği hızlı performans sebebiyle kompakt ve mütevazı sistemlerde sıklıkla kullanılır.

 

 

 

 

 

 

 

5) CoAP

  • CoAP ya da Constrained Application Protocol, temelde kısıtlı akıllı cihazların ihtiyaç duyduğu bir ağ protokolüdür. HTTP protokollerine dayanan yapısı ağ yoğunluğunu hafifleten bir mimariye sahiptir.

 

  • Küçük çapta verilerin efektif kullanılmasında ve düzenleme, silme gibi işlemlerin yoğunlukla kullanıldığı sistemlerde yoğun olarak başvurulan ağ protokolüdür.

 

 

 

 

 

6) NFC

Güvenli iki yönlü iletişim bağlantısı prensibi üzerine geliştirilen NFC (Near Field Connection), 4 cm mesafeden elektronik cihazlara bağlanma, kart ile ödeme yapma ve dijital içerikleri kullanma gibi birçok eylemde sıklıkla başvurulan ağ protokolüdür.

  • NFC’nin temel amacı “temassız kart ve cihaz teknolojilerini geliştirmektir. Cihazlar arası kablosuz veri transferini ucuz, hızlı ve güvenli hale getirmeyi amaçlayan birçok cihazın imdadına NFC ağ protokolü yetişir.

 

 

 

 

 

Bu yazımızda kabaca IoT teknolojisinde en yaygın kullanılan 6 ağ protokolünü ele aldık. Sıradaki yazımızda akıllı cihazların duyu organları olarak nitelendirebileceğimiz “sensörleri” anlatmaya çalışacağız. Görüşmek üzere..

 

KAYNAKÇA

  • https://www.ubuntupit.com/top-15-standard-iot-protocols-that-you-must-know-about/
  • https://ioturkiye.com/egitim/index.html
  • https://www.iotworldtoday.com/type/white-papers/
  • https://www.leverege.com/blogpost/iot-explained-how-does-an-iot-system-actually-work#:~:text=An%20IoT%20system%20consists%20of,the%20need%20for%20the%20user.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_things
  • https://www.softwaretestinghelp.com/iot-devices/

 

Serinin bir önceki ve ilk yazısına ulaşmak için link .

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar