Hayal Gücünün Sihirli Değneği: 3D yazıcılar

tarafından Canan Ülger
0 yorum 394 görüntüleyenler

HAYAL GÜCÜNÜN SİHİRLİ DEĞNEĞİ: 3D YAZICILAR

3D yazıcıların ne kadar ilginç olduğunu hiç düşündünüz mü? Hayatımızın birçok alanında yer alan 3D yazıcıları biraz daha yakından incelemeye var mısınız? 3D yazıcılar, bilgisayar ortamında tasarlanan nesneleri 3 boyutlu gerçek cisimlere dönüştüren makinelerdir. Bu makineler hayatımıza 1984 yılında “Chuck Hull of  3D Systems” firması ile girdi ve günümüze kadar birçok firma üç boyutlu yazıcı üretmeye devam etti. 3D yazıcıların, baskıyı katmanlaştırmasına göre çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve tercih edileni FDM (fused deposition modeling) tipi 3D yazıcıdır. Peki bu 3D yazıcılar nasıl üretim yapıyor, bu üretimin sırrı ne? İşte yazımızın devamında bu sorulara cevap bulacağız.

3D yazıcı ile bir şekil oluşturabilmek için öncelikle o şeklin bir tasarım dosyasının bulunması gerekir. Bu tasarım dosyasını “SolidWorks” gibi üç boyutlu tasarım programları kullanarak kendimiz tasarlayabiliriz ya da tarayıcı yardımıyla bir nesneyi taratarak da tasarım dosyasını elde edebiliriz. Daha sonra hazırladığımız tasarım dosyasını Dilimleyici (Slicer) adı verilen bir programa göndeririz. Dilimleyicinin asıl hedefi tasarım dosyasında bulunan nesneyi dilimlere ayırarak 3D yazıcının bu nesneyi nasıl bir yol izleyerek oluşturacağını belirlemektir. Yani burada dilimleyici 3D yazıcıya ne yapması gerektiğini anlatan rehber konumundadır.

Dilimleyicide gerekli işlemler yapıldıktan sonra dilimlenmiş dosya USB veya SD kart kullanılarak 3D yazıcıya aktarılır ve yazıcı Filament ile şekli oluşturmaya başlar. Filament, 3D yazıcılarda şekli üretmek için kullanılan ham maddedir diyebiliriz. Filamenti eritecek bir uç (Nozzle) yardımıyla filament eritilir ve tablanın üzerinde şekil katman katman oluşturulur. İlk paragrafta da bahsedildiği gibi 3D yazıcılar baskıyı katmanlaştırma yöntemlerine göre farklı çeşitlere ayrılır. 

Şimdi 3D yazıcıların hangi sektörlerde kullanıldığına ve 3D yazıcı kullanarak neler üretebileceğimize bir göz atalım.

Aslında 3D yazıcıların kullanıldığı ve üretimin yapıldığı birçok alan mevcut. Öncelikle, hepimizin daha çok ilgisini çekecek ve önemseyeceğimiz bir alan olan sağlık alanında 3D yazıcıların çok büyük rol oynadığını söyleyebiliriz. İşitme cihazı, dişçilik, ilaç üretimi, lens üretimi, çeşitli protezler… vs. gibi birçok konuda 3D yazıcılardan yararlanılır. 3D yazıcı teknolojisinin kullanıldığı bir diğer ilginç – gerçekten ilginç – alan ise gıda sektörüdür. Evet yanlış duymadınız. 3D yazıcı ile zevkle yiyebileceğiniz bir çikolata bile üretebilirsiniz. Eminim ki 3D yazıcıdan ürettiğiniz çikolatayı yediğinizde beyninizde üretilecek serotonin hormonu iki kat daha fazla olacaktır. 😊

Bu örneklere ek olarak ulaşım sektöründe, araç parçalarının üretiminde; arkeoloji alanında, tarihi kalıntıların eksik parçalarını tamamlamada; eğitim sektöründe, öğrencilerin aklında soyut kalacak konuları somutlaştırmak için yapılan üç boyutlu tasarımlarda; uzay sektöründe, astronotların ihtiyaç duydukları nesneleri oluşturmada 3D yazıcılar kullanılmaktadır.

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar