Havalı Silahların Çalışma Prensibi

tarafından Bora Alp Konuk
0 yorum 2.479 görüntüleyenler

Havalı Silahların Geçmişi

Havalı silahlar günümüz pnömatik (sıkıştırılmış hava) teknolojisinden sorumludur. Bilinen en eski havalı silahın tarihi 1580’lere uzanır. 17.yy’da havalı silahlar 7.62 m, 13 mm çaplarında üretilmekte olup geyik, yaban domuzu gibi hayvanları avlamakta kullanılıyordu. 1700’lü yıllarda savaşlarda da kullanılan son derece ölümcül olan havalı silahlar o yıllarda “Dumansız Gök Gürültüsü” lakabıyla anılmaktadır. 1890’larda havalı silahlar sportif amaçla da kullanılmaya başlandı. İngiltere’nin Birmingham şehrinde havalı silah yarışmaları yapılmaya başladı ve 19.yy’da popüler bir spor dalı haline dönüştü. 20.yy’da ise teknoloji yüklü gelişmiş havalı silahların ortaya çıkmasıyla yepyeni bir endüstri doğmuş ve havalı silahlar dünya çapında atıcılık sporunun önemli bir parçası haline gelmiş olup ilk kez 1984 olimpiyatlarında havalı silah müsabakaları oyunlara dâhil edilmiştir.

 

Havalı Silahlar Nasıl Çalışır?

Havalı silahlar kullandığı mühimmatı fırlatabilmek için sıkıştırılmış gaz (kuru hava veya karbondioksit) kullanır. Buna bağlı olarak da kullandıkları gaz tankları değişiklik göstermektedir. Karbondioksit ile çalışan havalı silahlar düşük basınçlı tek kullanımlık gaz tüpleri kullanırken kuru hava ile çalışan havalı silahlar 250 bar basınca dayanabilen yeniden doldurabilir büyük hava tankları kullanırlar. Aralarında küçük farklılar olsa da, çalışma prensibi olarak havalı silahlar ortak bir sisteme sahiptirler.  

 

Genel olarak anlatmak gerekirsek, tetiğe bastığımız zaman, tetiğe bağlı olan çekiç serbest kalır ve basınçlı gazın bulunduğu tüpün valfine vurur. Valf anlık olarak açılır ve bir miktar basınçlı havanın serbest kalmasını sağlar. Bu hava merminin olduğu bölüme gider ve mermiyi dışarı ittirir. Ateşli silahlarda barutun yanması ile sağlanan patlama etkisi tüpün içindeki basınçlı gaz ile sağlanmış olur.

 

Peki Havalı Silahlar Ne Kadar Etkili?

Silahtan silaha değişen güçleri ile havalı silahlar yaklaşık olarak 90-350 m/s namlu çıkış hızlarına sahiptirler. Ateşli silahlar ile kıyaslamak gerekirse, günümüzde havalı silahların namlu çıkış hızı pek çok ateşli silahın namlu çıkış hızına yakın değerlere sahiptir. Bu tür silahları kullanırken tüm güvenlik önlemlerini almalı ve çok dikkatli olmalıyız.

 

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.taf.gov.tr/plu/taf/branches/branch_page&branch_page_id=29

http://www.straightshooters.com/what-are-pcp-air-rifles.html

https://www.youtube.com/watch?v=fXCDXl4hqe8&t=114s

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar