Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (REİS Sınıfı) Denizaltı Projesi

tarafından Tuluhan Afan
0 yorum 609 görüntüleyenler

214 sınıfı denizaltılar, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) tarafından geliştirilen bir dizel-elektrikli denizaltı. Siemens polimer elektrolit membran (PEM) hidrojen yakıt hücresi kullanarak bir havadan bağımsız itki sistemi (HBİS) sistemi ile dizel tahrik özelliğine sahiptir. 214 sınıfı denizaltısı 212 sınıfından türemiştir, ancak bir dışa aktarma varyantı olarak onun daha küçük öncülünün sınıflandırılmış teknolojilerinden yoksundur; bunların en önemlisi, manyetik olmayan çelik gövde olup, Tip 212 denizaltısını bir manyetik anomali algılayıcı kullanarak tespit etmeyi zorlaştırmaktadır.

 Türk Deniz Kuvvetleri Gölcük Tersanesi Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ilk Type 214TN HBT/AIP sistemli denizaltısını 22 Aralık’ta resmen hizmete aldı. Tekne 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Tip 214TN Reis Sınıfı denizaltıların tedarikine yönelik sözleşme SSM ile HDW-MFI Ortak Girişimi arasında 2 Temmuz 2009’da €2.060 Milyar bedel ile ve YTDA Projesi sözleşmesi 22 Haziran 2011’de yürürlüğe girmiştir. Hidrojen Yakıt Hücresi teknolojisi ile geliştirilen Havadan Bağımsız Tahrik (HBT) Sistemine sahip olacak denizaltılar, satha çıkmaksızın haftalarca dalmış durumda harekât icra etme imkân ve kabiliyetine sahip olacaktır. 1850 ton deplasmana sahip olan REİS Sınıfı denizaltılar gelişmiş ağır torpidolar ile deniz ve kara hedeflerine karşı güdümlü füze atma kabiliyetine sahip olacaktır.Sessiz seyir yapma kabiliyetine de sahip olacak denizaltıların hizmete girmesi ile Türk Deniz Kuvvetlerinin muharebe etkinliğine önemli katkı sağlanmış olacaktır.Sırasıyla TCG PiriReis, TCG HızırReis, TCG MuratReis, TCG AydınReis, TGC SeydialiReis ve TCG SelmanReis hizmete alınacak olan denizaltılarımızdır. Milli Denizaltı projesine HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK, STM,IDEAL, Gürdesan, Milsoft, Meteksan Savunma, AYESAŞ ve KOÇ Bilgi Savunma şirketleri destek vermektedir.

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi
 
Havadan bağımsız tahrik sistemi Ruslar ve Almanlar tarafından icat edilmiştir. Dizel-elektrik denizlatıların su altında daha uzun süre kalmasını sağlarlar.Havadan bağımsız tahrik sistemi (Air-independent propulsion), oksijen gibi bir yakıcı gaza gereksinim duymayacak şekilde, dıştan yanmalı bir tür motor olan stirling motoru ile denizaltı gibi su taşıtlarının daha uzun süre sualtında kalmasını sağlamak için geliştirilmiş bir güç üretme sistemidir.
Depolanmış bir miktar hava karışımı yardımıyla içten yanmalı motorlara oranla çok daha uzun sürelerle ve fazla ısınmadan çalışabilen bir stirling motoru, denizaltı hareketi ve diğer sistemlerinin çalışması için gerekli, aracın akülerine yarayacak elektrik akımını güç üretecine hareket enerjisi yoluyla sağlar.

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar