Hadi Hayal Edemeyelim Su Olmayan Dünyayı!

HADİ HAYAL EDEMEYELİM SUSUZ DÜNYAYI !!

tarafından Beyza ARIKAN
0 yorum 389 görüntüleyenler

ALARMLAR H2O İÇİN!!!

Hayatımızda olmazsa olmaz olan şeyler neler?

     Herkesin verecek farklı cevapları vardır. Ama cevaplardan birinin su olduğuna eminim. Su olmadan nasıl yaşayabiliriz hiç düşündünüz mü ? Veriler gösteriyor ki düşünmememizin sonuçları artık çok daha vahim durumlara yol açacak.

   “TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYORRR!!”

     Hepimiz suyun önemini biliyoruz. “Suyu israf etmeyelim ,tasarruflu kullanalım.”   sloganlarıyla panolara astığımız ilkokul resimlerimiz süs olarak durmaya devam ederken bize çok daha sorumluluk düşüyor. Gündemde  gördüğümüz baraj doluluk oranları istatistikleri çok daha belirginleştirdi suyun hayatımızdan kaybolmaya başlamasını. Bizdeki tehlike çanları hep yumurta kapıya dayanınca çalıyor maalesef.

     Su, canlıların hayatını sürdürmesi için gerekli olan ve fiziksel olarak incelendiğinde; kokusuz, renksiz ve tatsız olan kimyasal bir bileşiktir .Vücudumuzdaki su oranı yaşam sürecimiz boyunca değişim gösteriyor. Yeni doğan bir bebeğin vücut ağırlığının %75’i sudan oluşurken ; çocuklarda %70, yetişkinlerde %60 ve yaşlılarda %50 oranında su vardır. Yetişkin bir insan, bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar.

 

 ” Su yemek ” ..kulağa garip geliyor değil mi? “

Meyve ve sebzelerdeki su oranını gördüğünüzde ne demek istediğimi anlayacaksınız 😊

     Yaşam ve biyolojik faaliyetler için gerekli olan suyun sadece yüzde 2,5 olan diliminin tatlı su olması ve bu oranın sadece yüzde 70’nin buzullardan oluşuyor olması hayret verici değil mi? Küresel ısınmayla birlikte hava sıcaklıklarının dengesiz değişimi suları etkiliyor. Küçük görünen değişimler çok büyük etkilere sahip. İklim değişimiyle eriyen buzullardan su kaynaklarını sağlamamız, hızla artan dünya nüfusu ve su kaynaklarında kirliliklerin artması doğal olarak yenilenemez kaynak olan suyu etkiliyor.

     “Son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı, 4.000 m3’ten 1.519 m3’e düştü. 2030 yılına kadar nüfusumuzun 100 milyona çıkacağı ve kişi başına düşen suyun 1.100 m3’e düşeceği öngörülüyor. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğündeki sulak alan kaybedildi. Bu yalnızca biyolojik çeşitlilik kaybı anlamına gelmiyor. Aynı zamanda, daha az tarım, daha az balıkçılık ve daha az ekonomik getiri demek.”

     Boğaziçi Üniversitesi Su Yönetimi Uzmanı Dr. Akgün İlhan, “Bölgeden bölgeye değişse de Türkiye genelinde gerek içme gerekse sulama suyu barajlarında su seviyeleri oldukça düşmüş durumda.”

     “Özellikle tamamında kuraklık yaşanan Marmara Bölgesi’nde olağanüstü ve çok şiddetli kuraklık bölgenin çok büyük kısmını esir almış durumda. Üstelik bu durum Ocak ayı boyunca da değişmedi. Yaklaşık 5-6 hafta sonra kış mevsimi bitecek ama ülke genelinde henüz ne doğru düzgün bir yağmur ne de kar yağışı gerçekleşti. Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Durum böyle olunca yağış almayan barajlardaki su seviyesi düşmüş durumda…” dedi.

İstanbul'daki bazı büyük barajların son durumunu gösteren verileri incelersek düşüşü gözlemleyebiliriz

" EEEE SU ÜRETELİM O ZAMAN..."

 Hidrojen ve oksijenden çok ne var diye düşünebiliriz belki ama durum o kadar basit değil ne yazık ki .

    “Hidrojen ve oksijen atomlarının doğal yollarla değil de insan eliyle birleştirildiği bir örnekle tarihte karşılaşıyoruz. Bu örnek, aslında bir felaket. 1937 tarihinde, dünyanın en büyük zeplini olan  LZ 129 Hindenburg yapıldı. Bu büyük zeplinin uçma becerisini en üste çıkarmak için balon ağzına kadar hidrojen gazıyla dolduruldu.

     Tarihler 6 Mayıs 1937’yi gösterdiği zaman LZ 129 Hindenburg,  New Jersey’de bulunan Lakehurst donanma hava üssünden havalanacaktı. Ancak hidrojen tanklarından biri patladı ve bu yanıcı atom hızla alev aldı. Derken havada bulunan oksijen devreye girdi. Sonuç olarak dünyanın en büyük zeplini içinde onlarca kişi ile birlikte 36 saniye içinde yanıp kül oldu. Ortaya belirli miktarda su da çıktı elbette.

Musluklarınızı gereksiz yere açık bırakmayarak, sebze ve meyveleri akan suda yıkamayarak, bulaşık ve çamaşır makinelerini kullanarak, duşa girmek için suyun ısınmasını beklerken boşa akmasına izin vermeyerek birtakım önlemler alabiliriz.

BİRAZ DA OLSA SUYA NELER OLDUĞUNDAN BAHSETTİK.UMARIM ARTAN FARKINDALIĞIMIZLA BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİREBİLMEYİ BAŞARABİLİRİZ 😊

Sizce başka hangi alternatif yöntemlerle su üretimi yapılabilir??

KAYNAKÇA

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar