ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ-6/6

tarafından Halil Yıldız
5 yorumlar 673 görüntüleyenler

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere elektronik harp sistemleri yazı dizinimin son parçası olan ‘’Türkiye Cumhuriyetin’de ki elektronik harp sistemlerinde son durum ve yorumlar’’ başlıklı yazımı sizlerle buluşturacağım.

Aslında Türk milletinin elektronik harple tanışması ve bunu uygulaması 100 yılı aşkın bir süre önce olmuştur.Ne kadar az biliniyor olsa da Türk milletinin elektronik harpte ilk sahneye çıkışı Çanakkale Savaşı (1915-1916) ile olmuştur.Bu savaşta bombardıman uçağına Kilitbahir’de gizlenmiş olan Yıldız Telsiz İstasyonu aracılığıyla elektronik harp yapılmış ve bombardıman önlenmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti savunma sanayinde inovasyon için uzun süredir kolları sıvamış durumda,kimi alanlarda hala dünyanın gidişatına göre yön alınırken kimi alanlarda ise dünyanın gidişatının ötesinde veya gidişatına yön verecek çalışmalar yürütülüyor.

İkinci olarak bahsettiğim ileride olma veya yön verme durumu T.C. savunma sanayinde ‘elektronik harp sistemleri’’ için de geçerli.

Önceki yazılarımda bahsi geçen bazı sistemler proje aşamasında veya envantere alış prosedürlerinde olup,daha envantere girmemiştir.

Çoğu ileri gelen -savunma sanayi,teknoloji vb. alanlarda- kişi ve akabinde kuruluşlar elektronik harp sistemleri konusunda ülke sanayinin çağın gereksinimleri karşılayacak durumda olduğunu ve az da olsa bazı kişi ve kuruluşlar da gereksinimler ötesinde dünyaya yön verecek çalışmalarında olduğunu belirtiyor.

Yazı dizinimde de görmüş olduğunuz gibi çoğu sistem hakkında ne resmi bir açıklama ne de bir görsel bulmak olanaksız.

Bu alanda sorumluluğun birçoğunu ASELSAN üstlenmekte olup birçok yerli firma da bu alanda ülke sanayine katkı sunmaktadır.

Dünya elektronik harp ile 1905’te ki Rus-Japon savaşında tanışmıştır.Bu savaşta telsiz sinyallerinin karıştırılması ile başlanan süreç ikinci dünya savaşı ile harp alanında disiplinleşmiş bir bölüm olmuştur.

Soğuk savaşla beraber önemi bir nebze olsun yitiren elektronik harp günümüzde fevkalade önem kazanmıştır ve Rusya’nın bu konuda en iyi olduğu öne sürülmektedir.

Günümüzde öyle bir hal almıştır ki kara,deniz,hava dışında 4. bir kuvvet olarak NATO tarafından ve diğer ülkelerce görülmeye başlanmıştır.

HAVA SOJ:

Hava SOJ projesi için Bombardier Global 6000 tipi uçaklar Ankara’da ki TUSAŞ tesislerine getirilip ülke istekleri doğrultusunda modifiye edilmiştir.Bu modifiye işlemleri tamamiyle Türk mühendisleri ve Türk şirketleri ile yapılmıştır.İsmail Demir, “Uzun zamandır düşünülen planlanan bu sistemin böylece ete kemiğe bürünme adımlarını atmış oluyoruz. Yapacağımız sistemlerin, dünyada çeşitli ülkelerde kullanılan sistemlere göre çok daha ileri unsurlar taşımasını planlıyoruz” açıklamalarında bulunmuştur.

KARA SOJ:

Kara SOJ projesi için artık adım atılması gerekiyordu çünkü dışarıdan bu sistemi almak,boş bir teneke kadar aldığınız kişiye karşı işe yaramayacaktır.Bunun için 2009 yılında resmi açıklamalara göre ,1990 yılında gayriresmi açıklamalara göre bu sistem için çalışmalara başlanmıştı.Sonunda ortaya KORAL sistemi çıktı fakat bu da tek başına gelişmiş ülkelerin harp yetenekleri karşısında yetersiz kalacaktı bunun için ise REDET-II sistemi için çalışmalara başlandı ancak böyle gelişmiş ülkelere karşı harp sahasında karşı koyacak elektronik harp sistemine karada sahip olunacaktı.Hiç dilini bilmediğiniz bir ülkede kendinizi düşünün işte KORAL sizsiniz,belki dağları yerinden oynatacak gücünüz var ama kendinizi anlatacak kadar gücünüz yok.Size bir tercüman ve rehber lazım işte bu da REDET-II.

AKKOR VE PULAT İKİLEMİ:

AKKOR ve PULAT sistemleri sürekli karıştırılmaktadır ve biraz da kelime oyunu yapılmaktadır.PULAT sistemi Ukrayna’nın üretmiş olduğu aktif tank koruma sistemidir ve Türkiye’ye ait değildir.Türkiye PULAT sistemini üreten firma ile teknoloji alışverişi ile AKKOR sistemini geliştirmeye çalışmaktadır.Bazı otoritelere göre AKKOR sistemi başarıya ulaşamamıştır çünkü herhangi bir harp sahasında Türkiye bunu ne denemiş ne de test videolarını paylaşmıştır.

LAZER SİSTEMLERİ VE ELEKTRONİK HARP:

Drone savma silahları ve teknolojileri bakımından yine otorite görüşleri ikiye ayrılmaktadır.Kimine göre T.C. savunma sanayi bu konuda üst teknoloji seviyesindedir kimine göre ise de ülke sanayinin bu konuda orta klasmanda değerlendirilmesi daha doğru olacaktır.Lazer sistemlerinden değil elektronik harp sistemlerinden bahsediyorum bu yazımda.

Elektronik harp alt sistemleri konusunda ise ben yetersiz olduğumuz kanaatindeyim ama şunu da eklemek isterim,elektronik harp alt sistemleri konusunda bırakın yorum,resim,gazete haberi vb. şeyleri neredeyse resmi bilgi bile bulunmamaktadır.Bu sistemlerde büyük sanayi kuruluşlarından ziyade göreceli olarak daha küçük sanayi kuruluşları ilgilenmektedir.

Ve T.C. gerek Suriye,Irak’ta Rusya ve Amerika’ya karşı gerekse Ege’de Yunanistan’a karşı bugüne kadar kullandığı iddialar arasındadır.

 

>>16.05.2020 tarihinde yeni bir konu ve yeni bir yazı ile sizlerle olacağım<<

 

Kaynakça;

https://www.stm.com.tr/

https://www.savunmasanayist.com/

https://www.aa.com.tr/

Bir önceki yazı;

https://blog.egesavtek.com/elektronik-harp-sistemleri-5-6/

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

5 yorumlar

Avatar
Emre Kılınç 9 Mayıs 2020 - 21:58

Yıldız telsiz istasyonu hakkında daha detaylı bir makale hazırlar mısınız?

Avatar
Sabri ÇAKIR 9 Mayıs 2020 - 22:05

konuyu çok güzel özetlemişsin faydalı bir makale olmuş.

Avatar
Yavuz ZENGİN 9 Mayıs 2020 - 22:07

Elinize sağlık güzel olmuş

Avatar
Recep 9 Mayıs 2020 - 23:06

Çok açıklayıcı bir makale olmuş ellerine sağlık.

HAVA ARAÇLARI-1/8 — Ege Savtek Blog Yzr:Halil YILDIZ 15 Mayıs 2020 - 19:26

[…] ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ-6/6 […]

Yorumlar Kapalıdır.