ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ – 5/6

tarafından Halil Yıldız
1 yorum 1.006 görüntüleyenler

Merhaba arkadaşlar,

Önceki yazılarımda sizlere elektronik harp sistemleri başlığı altında elektronik taarruz sistemleri,elektronik destek tedbir sistemleri,elektronik öz savunma sistemleri ve elektronik köreltme-karıştırma sistemleri hakkında bilgi vermiştim.

Bu yazımda ise elektronik harp sistemlerinin son alt başlığı olan elektronik harp alt sistemlerinden bahsedeceğim.

 

1-DFAS3:

Bu sistem bir seri sistemin DF(yön bulma) kilit bileşenini oluşturmaktadır.Bu sistem herhangi bir sinyali takip etme veya yerini belirlemede kullanılır.Bu sistem genellikle DF sistemlerinde kullanılan bir anten anahtarlama birimidir.DF antenleri ile bağlantı kuran bu sistem olası sapmaları engelleyebilmektedir.Bu sistemin yapımını TRON şirketi üstlenmiştir.

 

2-EHOPES-ELEKTRONİK HARP OPERATÖR SİMÜLATÖRÜ:

Bu sistem Deniz Kuvvetlerinde kullanılan elektronik taarruz ve destek sistemlerinin donanım ve yazılım bakımından benzerlerinin yapılması ve eğitim amacıyla kullanılması için üretilmiştir.Bu kapsamdaki sistemler şu şekildedir;

  • -Racal Cutlass B1 elektronik destek,
  • -Racal Scorpion elektronik taarruz,
  • -DR-3000 elektronik destek,
  • -ELDES-21 elektronik destek,
  • -ARES-2 serisi elektronik destek,
  • -Cutlass B1X elektronik destek,
  • -AN/SLQ-32 R17/DDA elektronik destek,

Proje ayrıca yeni bir elektrik ve lokal ağ altyapılarını kurulmasını da kapsamaktadır.Bu sistemin yapımını ALTAY şirketi üstlenmektedir.

 

3-FD300A:

Bu sistem elektronik istihbarat sistemlerinde kullanılan farklı çıkış frekanslarına sahip mikrodalga almaçlar ile IF(ara frekans) çıkışlarını kaydeden, sayısallaştıran, gösteren ve analiz eden sistemler arasındaki uyumsuzluğu ortadan kaldırmak üzere tasarlanmıştır.Bu sistem 10-300 MHz aralığındaki taşıyıcı frekansların; 70, 140, 160, 10.7, 21.4 MHz standart ara frekanslarına ve 10 MHz-65 MHz arası frekanslara 5 MHz’lik adımlarla olmak üzere, dönüşümünü sağlamaktadır. 1 GHz taşıyıcı frekansındaki sinyaller de bahsedilen ara frekanslara dönüştürülebilmektedir. Girişteki sinyalin taşıyıcı frekansı değiştirilmeden, filtrelenerek veya filtrelenmeden çıkışa verilebilmesi mümkündür. Çıkışta 70, 140 ve 160 MHz etrafında 8 adet farklı bant genişliği seçme imkanı sunan filtre bloğu içermekte ve otomatik ve manuel kazanç kontrolüne olanak sağlamaktadır. 160 MHz’de video çıkışı ile darbe modülasyonlu işaretlerin ölçülmesini kolaylaştırır. Cihazın tüm fonksiyonları ön paneldeki ekran ve tuş takımı ile cihaz üzerinden veya ethernet ya da RS-232 bağlantısı ile bilgisayar aracılığıyla kontrol edilebilmektedir.Bu sistemin yapımını TÜBİTAK üstlenmiştir.

 

4-FREKANS DÜŞÜRÜCÜ(FDC101):

Bu sistem FDC101, 100 MHz – 18 GHz frekans aralığındaki işaretleri, kullanıcı tarafından seçilebilen 70 MHz, 140 MHz ve 160 MHz olmak üzere üç farklı ara frekansa (IF) düşüren yüksek dinamik aralığa sahip bir frekans çeviricidir.Bu sistem yüksek performanslı mikrodalga ELINT almaç ihtiyacını karşılayacak şekildedir. FDC101, yüksek veri hızına sahip PCM/TDM sinyalleri ile yüksek darbe doğruluğu gerektiren RADAR sinyallerini algılamaya elverişli olarak tasarlanmıştır.Bu sistemin yapımını TÜBİTAK üstlenmektedir.

Genel özellikleri:
  • Frekans aralığı: 100 MHz-18 GHz
  • Gerçek zamanlı bant genişliği: 500, 100, 40, 30, 20, 10, 5, 2, 1, 0.5 MHz
  • IF çıkış frekansları: 70, 140, 160 MHz ve 1 GHz L-Bant Çıkışı
  • RF’ten IF’e kazanç: > 42 dB
  • Dinamik aralık: 60 dB @ 40 MHz IF bant genişliği
  • Ayarlanabilir giriş zayıflatması: 0-70 dB (10’ar dB adımlar)
  • Frekans kilitleme süresi: 1 ms
  • Faz gürültüsü: < -110 dBc/Hz (100 kHz ofset)
  • Boyutlar: 2U yükseklik, 19 inç genişlik
  • Uzaktan kontrol: Ethernet

 

5-MİKRODALGA FREKANS GENİŞLETİCİ(FDC201):

 

Bu sistem 18Ghz’e kadar frekans düşürücü olarak görev yapan FDC101 vb. gibi sistemlerin frekans düşürme yetenek alanını 40Ghz’e kadar çıkarmak amacıyla tasarlanmış bir frekans genişleticisidir. 18 – 40 GHz frekans aralığındaki işaretleri 2.5 – 17.5 GHz frekans aralığına blok olarak taşıyarak FDC101’in işleyebileceği hale getirir. FDC201’in teknik özellikleri, SIGINT uygulamalarında yüksek performanslı mikrodalga frekans genişletici ihtiyacını karşılar.Bu sistemin yapımını TÜBİTAK üstlenmektedir.

 

Genel özellikleri:

 

  • Frekans aralığı: 18 GHz – 40 GHz
  • Gürültü sayısı: 10 dB (tipik)
  • IF çıkış frekans aralığı: 2.5 GHz – 17.5 GHz
  • RF’ten IF’e kazanç: 12 dB (tipik)
  • Giriş P1dB: -5 dBm (tipik)
  • İmaj bastırma oranı: 75 dB (tipik)
  • Faz gürültüsü: 0.4° rms (tipik)
  • Boyutlar: 1U yükseklik, 19 inç genişlik
  • Uzak Kontrol: Ethernet ve RS-232

 

6-JA0205P44:

Bu sistem 20-520 MHz 25W CW(Continuous Wave-SÜREKLİ DALGA) güç yükselteç modülüdür.Bu sistem karıştırıcı uygulamalar için kompakt bir çözüm sunmaktadır.

250 gr ağırlığında olan bu modülün yapımını rFtT şirketi üstlenmektedir.Resmi kaynaklarca ve şirket sitesinde bile bu sistem hakkında yukarıdaki bilgiler dışında bilgi bulunmamaktadır.

 

7-JA0430P47:

Bu sistem 400-3000 MHz 50W CW güç yükselteç modülüdür.Bu sistem karıştırıcı uygulamalar için ultra kompakt çözümler sunmaktadır.450 gr ağırlığındaki bu sistemin yapımını da rFtT şirketi üstlenmektedir.JA0205P44 gibi bu sistem hakkında da bilgiler oldukça kısıtlıdır.

 

8-JA0530P52:

Bu sistem 500-3000 MHz 160W CW güç yükselteç modülüdür.Bu sistem yüksek güçlü karıştırıcı uygulamalar kritik bir üründür.2200 gr ağırlığındaki bu sistemin yapımını da rFtT şirketi üstlenmektedir.Bu sistem hakkında da bilgiler oldukça kısıtlıdır.

 

9-RS422:

Bu sistem üzerinden JAMMER merkez birimi ile haberleşip tüm JAMMER fonksiyonları kontrol edilebilir veya yönlendirilebilir.Bu sistemin yapımını PAVOTEK firması üstlenmektedir.Bu sistem hakkında bilgiler kısıtlıdır.

 

10-LC FİLTRELERİ:

Bu sistem LC tank devresi içerisinde inşa edilir.1-300 MHz arasındaki uygulamalar için üretilmiş olup transfer kaybını en aza indirgemek için tasarlanmıştır.Bu sistemin yapımını TRON şirketi üstlenmektedir.

 

11-MİKRODALGA FİLTRELER:

Bu sistem S-bantta yer alan bir frekans aralığını geçirerek diğer frekanstaki sinyalleri bastıracak bir mikrodalga filtre olarak tasarlanmıştır.Bu sistemin yapımını TEKNOKAR firması üstlenmektedir.Bu sistem hakkında bilgiler kısıtlıdır.

 

12-MİKRODALGA GÜÇ BÖLÜCÜ:

Bu sistem sinyal gücünü bölerek herhangi bir sistemin diğer bileşenleri için de sinyal gücü ayırır.Bu sistemin yapımını TEKNOKAR üstlenmektedir.Bu sistem hakkında da bilgiler oldukça kısıtlıdır.

 

13-RACK MONTE RF GÜÇ YÜKSELTEÇ SİSTEMLERİ:

 

Bu sistem komünikasyon ve karıştırma amaçlı elektronik harp sistem uygulamaları ile yüksek güç testi ve EMI/EMC testleri gibi iç kullanım uygulamaları için geliştirilmiş olan özelleşmiş RF/MİKRODALGA GÜÇ YÜKSELTEÇ cihazlarıdır.Bu sistemin yapımını RFTT firması üstlenmektedir.

 

14-RADAR KESİT ALANI ANALİZ YAZILIMI(AGERAS):

 

Günümüzde geliştirilen her hangi bir platformun veya uzun menzilli mühimmatın muharebe sahasındaki etkinliğini artırmak için radara karşı görünürlüğünü azaltmak gereklidir. Radara karşı görünmezlik yani “stealth” çalışmaları, bir platformun radar izinin bilinmesiyle başlar.Bu sistem yukarıdaki belirleme işlemi için üretilmiştir.Bu sistemin yapımını AGENABST şirketi üstlenmektedir.

 

15-RADYO FREKANS SİNYAL ANALİZ SİSTEMİ(RFSAS):

 

Bu sistem SSM(savunma sanayi müsteşarlığı) tarafından yürütülen KILAVUZ projesi kapsamında geliştirilmektedir.Sistemin yapımı HAVELSAN ve SDT uzay tarafından yürütülmektedir.Mobil olarak geliştirilen sistemin yeteneği harp sahasında bulunan radar ve elektronik harp sistemlerinden yayılan sinyallerin algılanması,hedef radara ait yayın parametrelerinin ve karıştırma tekniği parametrelerinin ölçülmesi ve karıştırma tekniklerinin hedef radar sinyalleriyle etkileşiminin analiz edilmesi için tasarlanmıştır.2014 yılıdan beri envanterdedir.

 

 

EK SİSTEMLER:Bu sistemlere ek olarak TRON şirketinin TR30-162,TR500-18,TR3000-216,TRA sistemleri bulunmaktadır.

 

https://blog.egesavtek.com/elektronik-harp-sistemleri-5/

 

Yukarıda sizlere anlattığım sistemler hakkında resmi siteler ve şirket sitelerinde yeteri kadar bilgi ve resim yoktu.

Elektronik Harp Sistemleri hakkında incelemem bu yazı ile sona eriyor. Bu yazı dizinimde kişiye veya haber sitelerine bağlı kalmadan resmi kaynaklar kullanarak bilgileri size ulaştırmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda bu 5 parçalık yazı dizini için şahsi görüşlerimi, komplo teorilerini ve ilgili şahıs görüşlerini belirten bir yazı yazacağım.

 

Kaynakça;

 

Bir önceki yazı;

https://blog.egesavtek.com/elektronik-harp-sistemleri-4/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Yorumlar Kapalıdır.