ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ-1/6

tarafından Halil Yıldız
1 yorum 655 görüntüleyenler

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere ülkemizdeki elektronik taarruz sistemlerinden bahsedeceğim.

Türkiye Cumhuriyeti elektronik harp yeteneği bakımından en modern ülkelerden biridir.

Elektronik harp çalışmalarına 1980’li yıllarda başlanmıştır.

Ülkemizde elektronik harp denilince akla ne kadar KARA SOJ(KORAL) gelse de ülkemizde onlarla ifade edilebilecek elektronik harp aracına ve yazılımına sahiptir.

1-HAVA SOJ:

Hedefleri tespit edebilme ve karıştırma yeteneğine sahip olan araç için ülkemiz Doğu,Batı,Kuzey ve Güney ismiyle 4 uçak satın almış ve yerli yazılım ile bunları donatmıştır.Önemli bileşenlerini ülkemiz üretmektedir.

2-KARA SOJ:

Halk içinde KORAL olarak da bilinmektedir.Bu araç 1 adet radar elektronik destek ve 4 adet radar elektronik taarruz sistemi içermektedir.Ayrıca az bilinen yetenekleri arasında şunlar bulunmaktadır;

-Operasyondan önce bölgeye intikal ederek elektronik olarak bölgeyi analiz eder ve özel hazırlıklar   yapar.

-Görev esnasında radar bilgilerini analiz ederek bunu sistem kütüphanesine kaydeder veya eski bilgileri günceller.

3-MİLKED-4A2:

Bu aracın görevi ise bulduğu sinyallerin yerini tespit etme,haberleşmenin yönünü tespit etme,bunları dinleme ve kaydetmektir.

4-MİLKED-4T:

Bu araç MİLKED-4A2’nin kardeşi olarak adlandırılabilir.Bu aracın MİLKED-4A2’ye göre en belirleyici farkı ise taşıyıcı araca ihtiyaç duymadan iki kişi tarafından kurulup sınırlı bir alanda MİLKED-4A2’nin görevlerini yerine getirebilmesidir.

5-MİLLİ DENİZ ELEKTRONİK HARP SÜİTİ(MEHS):

Bu araç ise takip ettiği deniz üzerindeki elektronik sistemleri karıştırabilir veya kendi atış sistemi ile bunları etkisiz hale getirebilir.Bu sistem tam otomatik ve manuel olarak çalışabilmektedir.

6-MULTI-INT:

Bu sistemin görevi genel sinyaller kullanılmayan şifrelenmiş(kripto) sinyalleri çözümlemesidir.Resmi kaynaklara göre bu sistem özel olarak üretilecek uçaklarda kullanılacaktır.Özel uçaklar hakkında şuan bilgi yoktur.

7-RAKAS/MUKAS:

RAKAS VE MUKAS elektronik harbin farklı alanlarında TSK görevlilerine eğitici simülasyon hizmeti veren sistemlerdir.

8-REDET II:

Bu sistem KARA SOJ(KORAL)’un ortağı olarak düşünülmüştür.KARA SOJ(KORAL) gibi sistemler modern ordular karşısında çaresiz kalabilir.Bu durumda sinyali taklit eden,karıştıran hangi sistem ise bu sistem onu bulur ve KARA SOJ(KORAL)’a kime saldırıp kime saldırmayacağının bilgisini iletir.Bu araç farklı elektronik taarruz sistemlerine de bilgi verebilir.

Not:Yukarıda belirttiğim üzere bu yazımda sadece elektronik taarruz sistemleri üzerine bilgi verdim.Diğer yazılarımda ülkemizin elektronik harp sistemleri ile bilgi vermeye devam edeceğim.

KAYNAKÇA:

https://www.ssb.gov.tr/

https://www.aselsan.com.tr/

https://www.savunmasanayist.com/

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Yorumlar Kapalıdır.