TÜRK DENİZ ARAÇLARI – 8/10

tarafından Halil Yıldız
1 yorum 552 görüntüleyenler

Merhaba arkadaşlar,

Bugün ki konumuz gemi inşaat, onarım ve modernizasyon üzerine ülkemizin yetkinlikleri olacak.

 

1- Barbaros Sınıfı Modernizasyonu:

Barbaros-Sinifi-Yarı Ömür-Modernize-

Barbaros sınıfı fırkateynlerimiz:

  • TCG Barbaros (F-244)
  • TCG Oruçreis (F-245)
  • TCG Oruçreis (F-245)
  • TCG Kemalreis (F-247)

Barbaros sınıfı fırkateyn yarı ömür modernizasyonunu ülkemiz savunma sanayi kuruluşlarından ASELSAN ve HAVELSAN yapmaktadır.

Proje ile birlikte, DZKK envanterinde kayıtlı 4 adet BARBAROS Sınıfı Fırkateynin mevcutta bulunan savaş sistemleri değiştirilerek, yerine Aselsan – Havelsan İş Ortaklığı tarafından çağın gereklerine uygun biçimde yerli ve milli olarak geliştirilen sistemlerle donatılması hedeflenmektedir.

03.04.2018 tarihinde imzalanan sözleşme dolayısıyla 1997-2000 yılları arasında hizmete giren Fırkateynler, Milli Savaş Yönetim Sistemi, 3D Arama Radarı, Elektronik Harp Sistemi, Hava Savunma Sistemi (Ciws), Sonar Sistemi, Silah Sistemleri, Kendini Koruma Sistemleri ve Elektro-Optik sistemlerdeki değişikliklerle Yarı Ömür Modernizasyonunu tamamlamış olacaklardır.

Projenin 2022 Şubat ayında bitirilmesi (ilk gemi için) planlanmaktadır.

 

2- Preveze Sınıfı Modernizasyonu:

Preveze denizaltı modernizasyonu

Preveze sınıfı denizaltılarımız:

  • TCG Preveze (S-353)
  • TCG Sakarya (S-354)
  • TCG 18 Mart (S-355)
  • TCG Anafartalar (S-356)

Preveze sınıfı denizaltılar T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından modernize edilmek üzere STM, ASELSAN, HAVELSAN ve AFSAT emanet edilmiştir.

Bu sınıftaki denizaltılar, bu modernizasyon ile Roketsan AKYA Ağır Sınıf Torpido kullanma kabiliyetine erişeceklerdir.

TÜBİTAK-BİLGEM ana yükleniciliğinde, ‘MÜREN-PREVEZE Projesi’ kapsamında MÜREN Savaş Yönetim Sistemi (SYS) geliştirilmektedir. 2017 yılının Ağustos ayında başlatılan MÜREN-PREVEZE Projesi kapsamında, 4 adet Preveze Sınıfı denizaltının tüm savaş yönetim sistemi yerli ve milli olarak geliştirilen MÜREN-SYS ile modernize edilecektir, bununla birlikte MÜREN-SYS’li ilk geminin 2021 yılı Haziran ayında filoya katılması hedeflenmektedir.

TCG Preveze teslimi için 2023 yılı hedeflenmektedir.

 

3- Gemi İnşa, Onarım ve Modernizasyon:

TAİS

T.C.’nin önde gelen en büyük 5 tersane firması tarafından kurulan TAİS, dünyanın her yerindeki müşteriler için ileri teknolojik çözümler üretmektedir. Tuzla-Yalova hattında bulunan bu oluşum, bu hattın gemi sanayisi çoğunluğunu ve en iyi know-how teknoloji yeteneğini kullanarak bu sektörde dünyada lider olmayı hedeflemektedir.

 

4-Klaslama, Belgelendirme, Uygunluk değerlendirme hizmetleri(Loyd):

Ülkemizde bulunan önde gelen önemli şirketleri oluşturduğu Türk Loydu; her daim gelişimini sürdürerek bugün çok kritik bir noktaya gelmiştir. Bunu sizlere şöyle açıklayabilirim: Gemi yerine üniversite, Türk Loydu yerine uluslararası akreditasyon merkezleri kelimelerini koyun. Türk mühendislerinin ürettiği gemilerin akredite edilmesinde bu kurum büyük önem arz etmektedir.

5-Yüzer Havuz:

Yüzer Havuz TSK

Sedef Tersanesi tarafından 2013 yılında geliştirilen bu proje 8500 DWT kaldırma kapasitesine sahiptir. 2 adet jib kreyn hizmet vermektedir.

Suudi Arabistan savunma sanayi için inşa edilmiştir.

 

Bir önceki yazım;

DENİZ ARAÇLARI-7/10

 

KAYNAKÇA:

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

SÜRATLİ BOTLAR-1/2 (Deniz Araçları-9/10) | Ege Savtek Blog 11 Nisan 2021 - 14:34

[…] TÜRK DENİZ ARAÇLARI – 8/10 […]

Yorumlar Kapalıdır.