COBRA-II

tarafından Mahir Mert Karakaş
0 yorum 649 görüntüleyenler

COBRA-II,Otokar tarafında tasarlanıp,geliştirilen bir yük taşıyıcı zırhlı araçtır.Efes-2018 tatbikatı ile ilk kez görücüye çıkan araç Türk Silah Kuvvetleri’ne ise 2017 yılında eklenmiştir.Ülkemizde Savunma Sanayi ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda yerlileşme başlamış ve bu doğrultuda yapılan COBRA-II Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç uluslararası arenada bizi gururlandıran işlerden bir tanesidir.Önceki yazımda bahsettiğim 15 ülkede kullanılan ve sınıfının en çok tercih edilen araçlarından biri olan COBRA-I temel alınarak geliştirilen bu araç bir çok artı özelliğe sahip.

Aracın Teknik Özellikleri

Üst Düzeyde Koruma

COBRA-I aracına nazaran daha üstün hareket kabiliyetine sahip olan araç arttırılmış mayın koruması ve balistik,yüksek taşıma kapasitesi ve geniş iç hacim gibi avantajlar sağlamaktadır.Bunların yanı sıra araçta olası bir yangına karşı iç ve dış yangın söndürme sistemi bulunmaktadır.Zorlu araziler de aracın hareket kabiliyetini engelleyemeyecek düzeyde dizayn edilen COBRA-II lastiğe herhangi bir kurşun isabet etmesi durumunda aracın yolda kalmamasını sağlayacak şekilde üretildi.

Modüler Yapı

COBRA-II aracı bir çok farklı görevlere uyarlanabilmektedir.Modüler yapısı sayesinde silah platformu,personel taşıyıcı,KBRN keşif,iç güvenlik,kara gözetleme radar,ambulans ve komuta kontrol araç konfigurasyonlarına adapte olabilmektedir.

KBRN keşif olarak bahsettiğimiz Kimyasal,biyolojik,radyolojik ve nükleer saldırıların neden olabileceği olumsuzlukların bertaraf edilmesidir.

Araç ayrıca termal kameraları sayesinde hava şartları farketmeksizin üst düzeyde sürüş ve manevra kabiliyetine sahip.Ayrıca isteğe göre sunulan amfibik seçeneği ile joystick kontrolü ile suda nokta dönüş yapabiliyor.

Aracın Standart Donanımı

  • Geri görüş ve ön termal görüş kamerası
  • İklimlendirme sistemi
  • Merkezi lastik şişirme sistemi
  • Patlak gider lastikler
  • ABS fren sistemi
  • NATO tipi kamuflaj ışık sistemleri

COBRA Modelleri

Zırhlı Personel Taşıyıcı:

Aracın süspansiyon yapısı,geniş kapıları personelin güvenliğini sağlar.Aracın monokok gövdesi ve duvar açıları daha da geliştirilerek üstün koruma sağlamıştır.

Keşif ve Gözetleme Aracı:

Ağır muharebe şartlarında hedeflerin tespiti ve toplanan bilgilerin kontrol komuta merkezlerine ulaştırılması amacıyla kullanılır.

Komuta Kontrol Aracı:

Savaş veya barış durumu farketmeksizin komuta kontrol merkezi görevlerini üstlenerek,operasyon ve istihbarat bilgilerini toplar,ortamdaki değişiklikleri kaydeder.

Cobra Amfibik Versiyon

Cobra Ambulans:

Yaralıların riskli bölgelerden güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar.İlk müdahale için gereken tüm ekipmanlar araçta mevcuttur.

Cobra Makine Tüfekli Araç:

Korumalı olarak araç içinden gözetleme ve ateş etme imkanı sağlar.

Cobra EOD Aracı:

Hava alanlarında pistlere yapılabilecek bombalı saldırıları engellemek amacı ile geliştirilmiştir.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/

https://www.c4defence.com/

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar