Buzulların Keşif Canavarı Bruie

tarafından Muammer Bali
0 yorum 314 görüntüleyenler
Gezegenimizin 4/3’ünün su olduğunu ve hayatımız için önemini bilmeyen yoktur. Suyun dünya üzerinde en derin noktaya ulaştığı Mariana Çukuru(11 km) yakınlarında bile yaşayabilen canlılar olması bize, bünyesinde su bulunduran gezegenlerde yaşam bulma umudumuzu arttırıyor. Eğer bu bizim dünyamızda mümkünse başka dünyalarda da mümkün olabilir. Bu düşüncenin üzerine giden bilim insanları su altında hareket eden, araştırmalar yapabilen bir icat yapma arayışına girdiler. Uzun süren çabalar sonucunda bilim insanları Buz-Altı Keşif Batmaz Aracı – Bruie (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration) adlı robotik cihazın prototipini geliştirdiler.

 


BRUİE’nin ilk hedefi , üzerinde buz katmanları ve onun altında okyanus olduğunu düşündüğümüz Europa ve Enceladus uyduları. Her iki uydu hayatın gerekli şartlarına sahip ve bu durum bilim insanlarının iki uyduyu da araştırmaya teşvik ediyor.
                                       Europa 

 

 

                                      Enceladus

İlk kez Alaska ve Arktik bölgesinde test edildi bile. Bir metre boyunda olan cihaz iki tekerlek, suyun basıncını ,tuzluluk oranını,  sudaki oksijen seviyesini tespit edebilen cihazlarla ve kameralarla donatıldı. Bir Spiderman gibi buz katmanına ters tutunabilecek ve suda yüzebilecek. Buz katmanının üstünde yürüyebilecek olan cihaz, beraberinde bir dizi bilimsel cihaz ile birlikte okyanusları tarayacak ve yaşamın izlerini araştıracak. Ayrıca 10-19 km buz tabakasının altını aylarca araştıracak kadar sağlam olmalı. Ek olarak araç uzaktan açılıp kapanabiliyor. Bu özellik sayesinde aracı aylarca suyun altında keşif yapmak için kullanmak mümkün. Kendi gezegenimizdeki okyanus kimyasını bile tam olarak bilmiyoruz henüz. Bu cihaz bizi bir çok yönden aydınlatacak gibi görünüyor…

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar