BrainGate: Nöral Arayüz Cihazı

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 527 görüntüleyenler

Teknolojiyle olan birlikteliğimiz her geçen gün artıyor. Tek bir bütün olmaya gittikçe yaklaşıyoruz. Cyborglar’ın Yükselişi adlı yazımda robotik protezlerden, Elon Musk’ın Neuralink şirketinden ve bunların insan hayatını nerelere götüreceğinden bahsetmiştim. Geçtiğimiz günlerde bu çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

A.B.D’deki Brown Üniversitesi’nden ve BrainGate organizasyonundan bir grup araştırmacı, her ne kadar ütopik görünse de insan beyni ile bir bilgisayar arasında kablosuz bağlantı sağladılar. IEEE Transactions on Biomedical Engineering adlı bilimsel dergide yayınlanan habere göre, yüksek bant genişliğine sahip kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI – Brain-Computer Interface), klinik testleri başarılı geçmiş.

 

 

Burada heyecan yaratan bir diğer konu ise, kablosuz kullanılan bu sistemin kablolular kadar başarılı ve tutarlı sonuçlar vermesi olabilir. BrainGate üyesi John Simeral: “Sinyaller, uygun şekilde benzer doğrulukla kaydediliyor ve iletiliyor, bu da kablolu ekipmanla kullandığımız kod çözme algoritmalarının aynısını kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Tek fark, insanların artık ekipmanımıza fiziksel olarak bağlanmasına gerek olmaması ve bu da sistemin nasıl kullanılabileceği konusunda yeni olanaklar sunuyor. ”

Sistem, kullanıcıyı fiziksel olarak bir kod çözme sistemine bağlamadan, beyin sinyallerini tek nöron çözünürlüğünde ve tam geniş bant doğruluğunda iletebilir.

 

 

CİHAZ ÇALIŞMA ŞEKLİ:

Cihaz, bir kullanıcının başının üstüne yerleştirilir ve insan beyninin motor korteksine yerleştirilen bir elektrot dizisi veya çip aracılığıyla çalışır. Çip, nöronlar tarafından yayılan sinyalleri yakalar ve verileri, bunların kodunu çözebilen ve talimatlara dönüştürebilen bir bilgisayara gönderir. Bu komutlar, harici cihazlara kablo bağlantısına gerek kalmadan iletilir. Böylelikle felçten muzdarip hastalar, yalnızca “düşünceleriyle” ekrana yazabilir veya robotik bir protezi manipüle edebilir.

 

 

Laboratuvar ortamı yerine sistemi evlerinde kullanmaları için her ikisi de omurilik yaralanmaları nedeniyle felç olan 35 yaşında ve 63 yaşındaki iki kişi deneme katılımcıları olarak seçildiler. Cihazın kablosuz kullanımı sayesinde ev ortamında, hatta uyku esnasında bile teknik destek almadan da uzun süre boyunca veri toplanabildi. Bu iki katılımcımız, standart bir tablet bilgisayarda tıklamak ve yazmak gibi görevleri bir kablolu cihazla benzer doğruluk ve hızla yerine getirebildiler.

 

Brown’da mühendislik profesörü Leigh Hochberg: “Bu, felçli insanlar için sorunsuz, sezgisel, güvenilir iletişim ve hareketlilik restorasyonu sağlayan kod çözme algoritmaları tasarlamamıza yardımcı olacak.”

 

 

Bu çalışma Elon Musk’ın Neuralink çalışmalarına oldukça benzemektedir. Fakat Neuralink henüz insanlar üzerinde denememiş, cihazlarını sadece bir domuz ve bir maymun ile test etmiştir. Yakın bir gelecekte insanlı testlerin de başlayacağı söyleniyor.

 

 

 

Kaynak:

 

 

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar