BİR EFSANE NORTH AMERİCAN P-51 MUSTANG

İkinci dünya savaşı sırasında gelişen teknoloji sayesinde uçaklar artık muharebelerin kazanılmasında kilit roller üstlenmişti. İkinci dünya savaşına katılan ülkeler farklı amaçlarda ordularına hizmet edebilecek değişik versiyonlarda uçaklar üretmiştir. Bu yazımızda North American Aviation şirketinin USAF ve RAF için ürettiği Avrupa ve pasifikteki hava muharebelerinin seyrini değiştiren bir avcı-refakatçi uçağı olarak tasarlanan P-51 Mustang ’in teknik özelliklerinden ve gelişim sürecinden bahsedeceğiz.

İkinci dünya savaşı tüm hızıyla sürmekteydi. Mihver devletleri Avrupa da müttefiklere üstünlük sağlamıştı. Nazi Almanya’sı Britanya hava muharebelerini Luftwaffe’nin başarısız hava taktikleri yüzünden kaybetmişti. Britanya hava muharebelerinde Almanların yenilmesinden sonra İngiliz hava kuvvetleri RAF Almanya’nın endüstriyel bölgelerine geceleri Avro Lanchester, short Stirling, Handley Page Halifax ve Vickers Wellington gibi bombardıman uçaklarını kullanarak bombardıman akınları düzenlemiştir. Lakin bu akınlar gece yapıldığı için isabet oranlarında da büyük sapmalar yaşanmıştır.

1941’de ABD’nin savaşa dahil olmasıyla beraber USAF yani ABD hava kuvvetleri bünyesindeki Boeing B-17 Flying Fortress, North American B-25 Mitchell, Consolidated B-24 Liberator gibi ağır ve orta bombardıman uçakları İngiltere’deki üsslerden kalkarak inglizlerin boş bıraktığı gündüz evresini devralmıştırlar. Gündüz yapılan akınlarda hedef tutarlığı daha yüksek olsa da bombardıman uçaklarının kayıpları Luftwaffe’nin avcıları ve alman hava savunma bataryalarının atışları sonucu inanılmaz boyutlara ulaşıyordu. Müttefikeler Bombardıman uçaklarını Luftwaffe’nin önleme sortilerine karşı korumak için bombardıman kollarına refakatçi avcı uçakları tahsis etti. Bu refakat görevlerinde ilk başlarda İngiliz Hawker Hurricane, supermarine speedfire, Amerikan P-40 Warhawk ve kittyhawk uçakları kullanıldı fakat bu uçakların zırh yapıları, hızları, maksimum irtifaları ve operasyonel menzilleri stratejik bombardıman uçaklarına refakat edebilecek kadar yeterli değildi. İşte bu ihtiyaçları karşılamak için RAF kendi bünyesine Amerikan Curtiss P-40 Warhawk uçaklarını katmak amacıyla USAAF ile iletişime geçti. Fakat Curtiss firması maksimum üretim kapasitesindeydi, bunun üzerine İngilizler bir başka sanayi devi olan North American Aviation’dan kendileri için lisans altında P-40 inşa edip etmeyeceklerini sordu. North American Aviation bu teklifi kabul etti ancak daha iyi ve yeni bir uçak yapmak istediler. Teklif kabul edildi ve çalışmalara başlanıldı. Fakat İngilizlere satışın bir koşulu şuydu ABD Ordusuna, üretilen bu uçak için ücretsiz iki numune tedarik edilecekti. İşte bu şekilde P-51 Mustang tarih sahnesine çıkmış oldu.

RAF bünyesindeki P-51’ler

Mustang Mk.I

RAF bünyesindeki ilk P-51’ler Mk-I ve Mk-IA gibi varyasyonlardan oluşmaktaydı. Ve silah donanımları şu şekildeydi. Mk-I 4 adet 20mm’lik Hispano MkII otomatik topla donatılmıştı. Ve 500 atımlık bir cephane kapasitesi vardı Hispano türündeki topların en büyük eksikliği seri atışlar yapmamalarıydı pilot 10-15 atış yaptıktan sonra toplar çok ısınıyor bu yüzden de tutukluk yapıyordu. Bunun dışında 2 adet 250 librelik bomba taşıma kapasitesine sahipti.   Mk-IA varyasyonu da Mk-I de olduğu gibi 4 adet 20mm’lik Hispano MkII otomatik topla donatılmıştı. Tek farkı bu varyasyonun daha çok keşif ve fotoğraf için kullanılmasıydı. Zaten RAF P-51’leri refakat görevlerinden ziyade keşif ve yakın hava desteğinde kullandılar. Bunun temel sebebi bu uçakların Allison tipindeki motorlara sahip olmalarıydı aynı zamanda P-51’in ilk modelleri oldukları için pek çok kusura da sahiptiler.

P-51A

P-51A

Bu gelişmeleri detaylı raporlar sayesinde öğrenen North American Aviation mühendis kadrosu da P-51’in eksiklerini gidermeye devam etti. Aynı zamanda uçağa yeni özelliklerde ekliyorlardı. Ağustos 1942’de USAAF P-51A modelinden 1200 adet sipariş verdi. P-51A ilk olarak Şubat 1943’te uçtu ve teslimatlar aynı yılın mart ayında başladı. Fakat Merlin türündeki motorları kullanan Mustang’lerin piyasaya sürülmesi nedeniyle, yalnızca 310 adet tamamlandıktan sonra USAAF 1.200 adet olan P-51A siparişi iptal etti. 310 P-51A’dan 50’si RAF’a Mustang Mk II olarak verildi ve 35’i F-6B silahsız keşif varyantına dönüştürüldü. P-51A modeli çoğu Amerikan avcı uçağına göre silahlanma bakımından biraz farklılık göstermiştir. Uçakta yalnızca 4 x 12,7 mm’lik (50 cal’lik) M2 Browning makineli tüfekle donatılmıştı. ve  1200 atımlık cephanesi bulunmaktaydı. 

P-51C

P-51C

Rolls-Royce Merlin motoruna sahip ilk varyant bu modeldi. P-51C’nin USAAF teslimatları Ağustos 1943’te başladı. Yaklaşık olarak 1.750 adet üretildi. P-51C’ler 1943 yılının Ağustos ve Ekim aylarında Avrupa’daki muharebe alanlarına gelmeye başladılar ve İngiltere’deki 8. ve 9. Hava Filolarına ve İtalya’da konuşlu olan 15. Hava Filosunun avcı takımlarına tahsis edildiler. Tahsis edilen bu birimler Nazi Almanya’sına düzenlenen bombardıman akınlarında refakat görevi üstlendiler. P-51C’de 4 x 12,7 mm’lik (50 cal’lik) M2 Browning makineli tüfekle donatılmıştı. Ve 1260 atımlık cephanesi bulunmaktaydı. Ayrıca bu varyant Mustang Mk.III adıyla RAF tarafından ve milliyetçi Çin tarafından da kullanılmıştır. Aynı zamanda çoğumuzun bildiği tamamı siyahi pilotlardan oluşan 332. Avcı gurubu yani Tuskegee pilotları da P-51’in bu varyantını kullanmışlardı.

P-51D

P-51D

Bu model aslında hepimizin aşina olduğu uçaktı. P-51’in D modeli bu uçağın efsaneleştiği ve mükemmel başarılara imza atan bir varyantıydı. P-51D 1315 beygirlik V-1650 Merlin motoruna sahipti. Ve bu motor dönemin avcı uçaklarında kullanılan motorlara göre çok daha iyi bir güce ve performansa sahipti. P-51D aynı zamanda balon tipi kokpit camına sahipti. Bu geliştirme pilotun görüş alanını %80 artırıyordu. P-51D 6 x 12,7 mm’lik (50 cal’lik) M2 Browning makineli tüfekle donatılmıştı ve 2100 atımlık cephane stoku vardı aynı zamanda 200’lük 500’lük ve 1000 lb’lik bombalar ve 6 adet güdümsüz roketle de donatılabiliyordu. Bu varyanta aynı zamanda yeni geliştirilmiş bir refleks nişangah sistemi de monte edilmişti. P-51D ve farklı varyasyonlarından toplam 7.956 adet üretildi.

Sonuç olarak P-51 Mustang’lerin savaşın gidişatını önemli ölçüde etkilemiş ve askeri havacılık sanayisine de büyük katkıda bulunmuştur. P-51’in değişik modelleri savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. 2. Dünya savaşından sonra USAAF bu uçakları Kore savaşında da aktif olarak kullanmıştır. Lakin 1950’de USAAF P-51’leri aktif hizmetten çekmiştir. ABD P-51’leri pek çok müttefikine ya hibe etmiş ya da satmıştır. Ama yine dünyada P-51’ler 1984 yılına kadar aktif hizmette kalmıştır. Günümüzde aktif olarak uçmakta olan 20 kadar P-51 kalmıştır. Ve bunlardan birisi de her yıl düzenli olarak yapılan Sivrihisar uluslararası hava Show’unda gösteri uçuşu yapmaktadır.

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar