BIG DATA VE TANRILAŞMA DÖNEMİ

tarafından Halil Yıldız
1 yorum 545 görüntüleyenler

DATA…

DATA ismini her gün onlarca kez duyarız. Tanımını ise ‘’veri’’ olarak biliriz. Peki DATA gerçekte bu kadar mıdır? A ile B’nin arasındaki mesafenin kendisi mi DATA’ dır? Big DATA ile DATA’nın arasındaki fark ne? DATA işlenebilir mi? Yapay zeka için DATA vazgeçilmez mi? Ve daha fazla sorunun cevabı aşağıda… Hadi başlayalım.

Öncelikle yanlış bilmiyoruz. Data tam anlamıyla veri demektir ama sözlük tanımını da yapmadan geçmeyelim. Data; ham (işlenmemiş) gerçek enformasyon parçacığına verilen addır (bu tanım vikipedia ve sözlükler üzerinden alınmıştır).  Yani sorumuzun cevabı evet; A ile B’nin arasındaki mesafenin kendisi DATA’ dır. Bunu günümüz dünyası için önemli kılan şey ne o halde? Data tanımdan da anlaşılacağı üzere işlenmemiş bilgidir. Yani bu bilgi işlenebilir. İşlenebilmesi ne o halde? Sizi sizden daha iyi bilen yüce bir güce inanıyor musunuz? İnanıyorsanız, bir güç daha var inanmanız gereken; büyük paralara sahip şirketler. İnanmıyorsanız, inanacağınız bir şey var artık; şirketler. Bu konu hakkındaki daha bir çok bilgiyi Big DATA başlığı yazacağım.

 

Ernest Renan; ‘’ Bilmek, Tanrı’ya yaklaşmak demektir.’’

 

BIG DATA…

….kavramı ilk kez 1997 yılında bir makalede kullanılmıştır. Aslında ilk kullanım amacı;

BIG DATA = DATA+DATA+DATA+…+DATA

Formülü üzerine kullanılmıştır. Daha sonrasında ise Big DATA tanımı DATA’nın oluşumu, ölçülmesi, hacmi, işlenmesi vb. işlemlerin tamamının kapsayıcısı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Garther analizlerinden bunları daha detaylı inceleyebilirsiniz.

DATA

1997 yılındaki kullanımı pek bir anlam ifade etmemiştir. Yıllar boyunca da pek umursanmamıştır çoğu otorite tarafından. Fakat 2012 yılında yapılan DAVOS zirvesi bu tanım için bir dönüm noktasıdır. Bu tarihte devasa DATA birikimleri olan şirketler -Google, Amazon, Facebook, IBM, Oracle vs.- işlenmemiş bilgiyi işleyerek devasa bir ekonomik alan ve güç yaratmışlardır. Bu tarihi dönüşümü ne kadar anladık veya takip ettik bilemem ama şahit olduğumuz kesin.

BIG DATA

Hadi şaşıralım…

Yukarı ki başlıkta daha fazla bilgiyi bu başlık altında vereceğimi yazmıştım. Hadi şaşıralım… Babanız en çok hangi ayakkabıyı sever? Cevap veririz çoğumuz aynen şu şekilde: Babamın ayağı 43 numaradır, genelde spor ve kahverengi tercih eder. Evet, hediye alacak bir insan için gayet yeterli bu DATAlar. Google ne biliyor babanızın ayakkabı zevki hakkında? Rengini, numarasını, türünü zaten biliyor. Peki ya pamuk oranı, hangi ay aldığını, hangi markayı sevdiğini, tabanı yumuşak mı sert mi, yaz-kış ayakkabı farklarını, ayakkabıya ne kadar bütçe ayırdığını, ayağının tabanı düz mü ve daha nice soruların cevabı Google’da. Hiçbir zaman sürekli 200 TL’lik ayakkabı alan babanızın reklam olarak karşısına dünyaca ünlü birkaç bin TL eden ayakkabı reklamlarının çıktığını göremezsiniz.

HIDDEN TAB

Google’da gizli sekmeyi açtınız ve yasaklı sitelere girdiniz. Aaa, annenizle gazete okurken normal sitede sağ ve solda sex-shop reklamları var. Çok utandınız ve Google’da bir hata olduğunu veya şans eseri bunların çıktığını düşündünüz. Çünkü siz gizli sekmeyi kullanmıştınız. Çok açık değil mi? Gizli sekme bile Google’da gizli değil, ve DATAlarınızı kullanarak normal sekmedeyken bile bunu size karşı reklam gücü olarak kullanıyorlar.

Doğru mu???

Facebook bizi dinliyor mu? Çoğunuz dünyada da ünlü olan kedi maması videosunu hatırlıyorsunuzdur. Bir adam telefona sürekli kedi maması diyor ve karşısına kedi maması reklamları çıkıyor aratmamasına rağmen. Dinliyor mu sorusunun cevabını şu an için vermemiz imkansız görünüyor, fakat çokta şaşılacak bir durum değil. Instagramınız var ve orada kediniz ile fotoğraf paylaşıyorsunuz, altına yorumlar geliyor ve hakkında bilgi veriyorsunuz kedinizin. Kaç yaşında, ne zaman doğdu, şuan hangi yaşta, hangi periyotlar ile mama alıyorsunuz, hangi meyveli mamayı seviyor, kaç kilogramlık mama alıyorsunuz? Ve daha bir çok sorunun cevabı Google’da yani aynı anda Facebook’ta Instagram’da, Twitter’da, Amazon’da ve daha nicelerinde.

FACEBOOK'S EYES

Google dolayısıyla 3. paragrafta saydığım şirketlerin ve daha nicelerinin yapay zeka gücü muazzamdır. Yapay zeka’nın bir diğer adı öngörü makinesidir. Adı üstünde öngörü için DATA gereklidir. Ne kadar çok DATA bir o kadar doğruluk oranı yüksek öngörü.

Google’ın yıllardır yaptığı büyük güncellemeler Panda, Penguen, Fred… DATA’yı daha iyi işlemek temelinde yapılmıştır. Google’ın duyurduğu üzere 2035 yılındaki büyük güncelleme ile sizi sizden daha iyi bildiklerini artık her an hissedeceksiniz.

Peki Google hangi araçlar ile sizden bilgi toplar? Aşağıdaki görselde bazıları gösterilmiştir.

BIG DATA APPLICATIONS

Yukarıda gördüğümüz üzere hepimiz Google’un daha iyi olması için çalışıyoruz aslında. Bulunduğumuz mahallenin yemek zevki, haritalar, hediyeler, hastalıklar, cinsiyetler arası arama süreleri, eğitimimiz, ne yer ne içeriz, ne severiz, neden hoşlanırız, şu an kimden hoşlanıyoruz, ASLINDA BİZ KİMİZ? Bu soruların cevabının tamamı Google verdiğiniz, vermekte olduğunuz, vereceğiniz ve öğrettiğiniz DATA’larda saklı.

Sidney; ‘’ Bilgi, kar topu gibi yuvarlandıkça büyür.’’

 

Bir önceki yazım;

https://blog.egesavtek.com/abd-cin-iliskileri-5/

 

Yakın zamanda yayınlanacağı platform;

https://nutzentech.com/blog/

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Avatar
Kerem 1 Haziran 2021 - 09:21

Güzel ve yararlı bir çalışma olmuş teşekkürler.

Yorumlar Kapalıdır.