Arşimet Aynası

tarafından Bora Alp Konuk
0 yorum 1.975 görüntüleyenler

Kısaca Arşimet

Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis. Bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime en çok bilinen katkısıdır. Ayrıca, pek çok matematik tarihçisine göre integral hesabın kaynağı da Arşimet’tir.

Arşimet’in pek çok çalışması vardır fakat biz bu yazımızda gerçek olup olmadığı hala tartışılan, teoride mümkün olmasıyla beraber dönem şartları düşünüldüğünde gerçek olma ihtimali azalan “Arşimet Aynası” efsanesinden bahsedeceğiz.

 

 

Arşimet Aynası

Efsaneye göre Arşimet, Sirakuza Savunması esnasında dev çukur aynalar kullanarak düşman gemilerini yakmayı başarmıştır. Bunun için kıyının yüksek ve güneşi net olarak gören bölgelerine dev çukur aynalarını dizmiştir. Diğer silahların menzili yetmezken ; güneş ışınları, aynaların odak noktasına göre çok daha uzak mesafelere etki etmiş ve başarılı bir şekilde gemileri etkisiz hale getirmiştir.

 

Neden çukur ayna? Düz ayna da kullanılmış olabileceğine dair düşünceler vardır fakat çukur ayna teorilere daha çok uymaktadır. Nedeni ise çukur aynanın asal eksenine paralel gelen tüm ışınların odaktan geçmesidir. Ve birden fazla dev aynanın odağını aynı yer olmasını sağlayabilirseniz o noktanın yanması kaçınılmaz olacaktır.

 

 

 

 

 

 

Bu olayın küçük boyutlarda da olsa denemeleri günümüzde yapılmaktadır. Aşağıdaki videodan bunlardan birini izleyebilirsiniz, iyi seyirler.

 

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

https://web.mit.edu/2.009/www/experiments/deathray/10_ArchimedesResult.html

https://www.denizcilikbilgileri.com/arsimet-aynasi-ile-gemi-yakmak/

https://www.youtube.com/watch?v=a9qk1l0LjEs

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar