Arduino Hastalığına Yakalanma

tarafından Atakan Özdin
1 yorum 529 görüntüleyenler

Arduino Nedir?

Arduino tüm dünyaya yayılan ve elektronik işleri büyük ölçüde kolaylaştıran bir microcontroller.Arduino tüm dünyada bir hastalık gibi yayılmaktadır.(tabiki iyi anlamda ? )Arduino hastalığına yakalandınız veya gönüllü olarak yakalanmak istiyorsunuz.Bu yazımda sizlere nasıl Arduino hastalığına başlayabilirsiniz onu anlatacağım.

Nereden Başlamalıyım?

Ardınio’ya başlamak için Arduino programlamayı ve devrelere hükmetmeyi bilmelisiniz.Bunun için bir Arduino kartı (benim tavsiyem başlangıç için Arduino UNO) ve bir başlangıç seti alabilirsiniz.Başlangıç seti yerine parçaları ayrı ayrı da toplayabilirsiniz.

Başlamak için neler lazım?

Başlangıç projelerini öğrenmek ve kendinizi geliştirmek için aşağıdaki malzemeleri alabilirsiniz.Bu malzemelerin aşağı yukarı 100-150 tl gibi bir fiyatı bulunmakta.

ArduinoUNO_Front-150x150

Projemizin beyni olan bu minik parçayla her projemizi yapabileceğimiz bir geliştirme kartıdır.Ana MCU Atmel tabanlıdır. (MCU’ya önceden bir mini program – bootloader yüklenmiştir). Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

Tabi ki kartımızı bilgisayara bağlamamız gerekli.Bunun için A dan B ye usb kablosu kullanmaktayız, birçok arduino satan yerde bu kablo hediye olarak verilmekte.Siz harici ve daha uzun bir kablo almak isterseniz piyasada ortalama 10-15 TL arasında.

 

 

 

Breadboard devre bağlantılarının aktarımını sağlayan elemanımız.Bu plastik ürün sayesinde devremizi lehim yapmadan kurabilmekteyiz ister jumper kablo ile isterseniz tek damar zil teli ile devreler kurabilirsiniz.

 

 

 

 

Jumper kablolar bağlantıyı sağlayan renk renk boy boy kablolar.Birçok çeşidi mevcuttur.İki ucu iğneli olanlara Erkek – Erkek , bir ucu iğneli diğer ucu delikli olana , Erkek-Dişi, iki ucuda delikli ise Dişi-Dişi kablo ismi verilmektedir.

 

 

 

 

Potansiyometre çevirdiğimiz değere göre veri alabildiğimiz parça.İsterseniz direnç olarak da kullanabilmektesiniz.0-1023 arasında değer veren analog bir veri ücretecidir.

 

 

 

 

Dirençler ledlerimizi koruyan minik ama yararlı şeyler.Birçok değerde dirençler vardır.Devremizde akım değerini kısıtlayar.Bazı önemli elemanlarımızı yüksek akımdan korur.

 

 

 

 

Ledler değişik renklerde ışık yayan parçalar.İki ucu bulunur.Uzun olan ucu her zaman VCC (+) girişidir.Çeşitli boylarda ve akımlar satılmaktadırlar.Ayrıca RGB dediğimiz ledlerde mevcuttur içerisinde kırmızı , yeşil ve mavi led mevcuttur ve bu renklerin kaşırımından ara renkler üretebilmektedir.

 

 

 

 

Buzzer ses çıkaran bir tür düdük diyebiliriz.Tek ses dalgasında çalışır monofoniktir.Üzerinde bulunan piezo kart sayesinde elektrik verildiğinde titreşerek ses oluşturur.

 

 

 

 

 

LM-35 Sensörü ortamın sıcaklığını ölçen devre elemanıdır.Ayrıca DHT serisi ısı ölçerlerde mevcuttur bu modüller nem değerinide ölçmektedir.Ama LM-35 sadece sıcaklık ölçer.

 

 

 

2×16 LCD Ekran her türlü veriyi analiz eden eleman.Bu modül ile arduino ve birçok diğer mikrocontroller dan veriyi alıp ekrana yazdırabilirsiniz.

 

 

 

LDR ışık değerini ölçen sensör, birçok projede kullanılan bu küçük devre elemanının üzerine ışık düştüğünde bir direnç oluşturur.Bu da bize birçok yerde kullanım imkanı sağlar.Aynı güneş panellerindeki gibi.

 

 

 

 

Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere…

 

Atakan ÖZDİN/Proje Hocam

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

BAZI GELİŞTİRME KARTLARI BÖLÜM 1 – Ege Savtek Blog 27 Mart 2020 - 00:18

[…] ya başlamak isterseniz Arduino Hastalığına Yakalanma yazımıza bakabilirsiniz ve Arduino’nun resmi sitesine […]

Yorumlar Kapalıdır.