Araca Monteli Fiber Lazer Sistemi (ARMOL)

tarafından Ömer Şenal
0 yorum 504 görüntüleyenler

Silah sanayisinde son teknoloji: lazer silahları.

Lazer silahları, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz şimdi ise gerçek olan silahlardır ve Amerika, Çin gibi ülkelerin Ar-Ge çalışmalarında en önem verdiği konulardan biridir.

Kısaca özetlemek gerekirse; lazer silahları içinde biriktirdiği ısıyı tek bir hedef noktaya odaklayarak orayı yakma prensibine göre çalışıyor. Yaydıkları bu enerji miktarı arttıkça orantılı olarak yıkıcılığıda artıyor. Lazer silahının en önemli avantajlarından biri belki en önemlisi hedefi ışık hızında vurduğu için hedefin kaçmasına izin vermiyor.

Ülkemizde de aselsanın çalışmaları sonucu büyük bir başarıya imza atılarak lazer silahı üretmeyi başardık. Sanayi ve teknoloji bakanı Mustafa VARANK ın twitterden yaptığı paylaşımda “TÜBİTAK BİLGEM’in tasarlayıp geliştirdiği milli lazer silahı ARMOL, kabul testlerini başarıyla geçerek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmeye hak kazandı.” diyerek bize müjdeli haberi verdi.

DefenceTürk kanalının haberine göre Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) proje kapsamında, 20 kilovat güce sahip Işın Lazer Sistemi ile 1,25 kilovat gücünde Araca Monteli Fiber Lazer Sistemi (ARMOL) geliştiriyor. Ayrıca Testte, 22 milimetre kalınlığındaki gemi zırhı çeliği 500 metre mesafeden lazer silahıyla tahrip edildiğini ekledi.

Yerli lazer silahını diğer ülkelerin lazer silahlarından ayıran en önemli özellik dünya savaş tarihinde ilk defa aktif olarak bir savaşta kullanılmış olması. Ülkemizin Libyada haftere karşı gerçekleştirdiği operasyanda ilk defa kullanılmış oldu.

.

Hafter güçlerine ait Çin yapımı Wing Loong II isimli siha ARMOL tarafından vuruldu. Böylece yerli lazer silahımızın gücü bir kez daha ispatlanmış oldu.

https://www.hurriyet.com.tr/haberleri/lazer-silahi

https://www.yenisafak.com/dunya/lazer-silahi-ilk-kez-turkiye-kullandi-vurup-dusurduk-3501978

 

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar