Bazı Geliştirme Kartları Bölüm 1

tarafından Atakan Özdin
1 yorum 597 görüntüleyenler

Bazı geliştirme kartları dünya üzerinde çok popülerdir.Elektronik veya robotik ile uğraşıyorsanız illaki Arduino ve Raspberry Pi kartlarından haberdarsınızdır.Bu kartlar maker dünyasının en ünlü iki ismidir.Bunun yanında birçok geliştirme kartı mevcuttur.

Tabi ki aynı amaca hizmet eden geliştirme kartları bulunabilir ama bu kartlar farklı amaçlar için yapılmıştır.Bu geliştirme kartlarından bazıları ana modellerin klon versiyonu olabilir.Yaptığınız projelerde hepsinin ayrı ayrı kolaylıkları bulunmaktadır.Uygulamalarınızda kolaylıkla bağlantı yapıp kolaylıkla kod atabilirsiniz.

  • İlk olarak Arduino firmasının gözbebeği ve en çok ilgi gören modeli

Arduino UNO

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Hiç şüphesiz geliştirme kartı denince hepinizin aklına ilk önce Arduino gelmektedir. Biz de bu yazımızda Arduino’ yu ilk sıraya koymasak olmazdı.Arduino açık kaynak kodlu bir mikro denetleyici platformudur. Arduino’ nun bu kadar sevilmesinin kullanım kolaylığı olduğunu düşünüyorum çünkü kart üzerinde bağlantı yaptıktan sonra USB kablo ile bilgisayara bağlayıp kod yükleyebiliyoruz.Arduino’ yu 3.3V  veya 5V ile kontrol edebilirsiniz.

İkinci olarak ise rakiplerine göre ucuz olması  ve Arduino’nun dili(basitleştirilmiş C dili olarak da bilinen Basic-C) programlamaya yeni başlayanlar için büyük bir kolaylık sağlıyor.

Arduino’ ya başlamak isterseniz Arduino Hastalığına Yakalanma yazımıza bakabilirsiniz ve Arduino’nun resmi sitesine ulaşabilrisiniz.

 

  • İkici olarak minik bir bilgisayar olan

 Raspberry Pi 

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Raspberry Pi kendine özgü bir single-board geliştirme kartıdır.Öne çıkaran özelliği ise monitöre bağladığınız zaman bir bilgisayar görevi görmesidir.Akıllı tv,telefon,saat,, oyun konsolu vb. hepsi  Raspberry Pi’nin kullanım alanına girmektedir.Bir diğer güzel özelliği ise Arduino ve diğer geliştirme kartları ile birlikte kullanılabilmesidir.

Daha fazla bilgi için  Raspberry Pi  resmi sitesine bakabilirsiniz

 

 

  • Raspberry Pi’nin bir diğer alternatifi 

Beagle Bone

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Beagle Bone, Raspberry Pi geliştirme kartı ile aynı kategoride değerlendirilebilecek bir karttır. Raspberry Pi  3’e göre daha iyi bir işlemci, kullanıma açık daha çok pin sayısı ve fazladan 2 GB kullanılabilir dahili hafızası öne çıkan özellikleri fakat Raspberry’ ye göre üzerindeki multimedya girişlerinin azlığı ve yüksek fiyatıyla fiyat-performans olarak Raspberry’ nin gerisinde kalmaktadır.

ARM tabanlı işlemciye ve Linux işletim sistemine sahip olan Beagle Bone’un Beagle Bone, Beagle Bone Black ve Beagle Board gibi modelleri vardır.

Daha fazla bilgi için  Beagle Bone resmi sitesine bakabilirsiniz

 

  • Şimdi de pek bilinmeyen bir kart

pcDuino

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

Bazı geliştirme kartları bölüm 1

pcDuino, Raspberry Pi’nin bazı eksikliklerini kapatacak şekilde tasarlanmış bir geliştirme kartıdır. Üzerindeki işlemci sayesinde çoğu Linux işletim sistemlerini desteklemektedir. Kart kulanım kolaylığı sağlayan avantajlarından bir tanesi Arduino’ların pin dizimine sahip girişlerin bulunmasıdır. Ayrıca 1 GB RAM, 2 GB dahili hafızaya sahip olan pcDuino, grafik işlemci olarak Android telefonlarda görmeye alışık olduğumuz Mali 400’ü barındırmaktadır.pcDuino’ nun en büyük artısı dahili olarak bir Wifi modülüne sahip olmasıdır.

Daha fazla bilgi için  pcDuino resmi sitesine bakabilirsiniz

 

 

BAZI GELİŞTİRME KARTLARI BÖLÜM 1 için 4 tane geliştirme kartı seçtik.İkinci yazımızda 4 tane daha geliştirme kartını tanıtacağız.

 

Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere…

Atakan ÖZDİN/Proje Hocam

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar

1 yorum

Bazı Geliştirme Kartları Bölüm 2 — Ege Savtek Blog 12 Nisan 2020 - 16:13

[…] ilgi kartlar olmakla birlikte en çok tercih edilen geliştirme kartlarıdır.Eski yazımız olan Bazı Geliştirme Kartları Bölüm 1 yazısına […]

Yorumlar Kapalıdır.