5G : Yeni Nesil Neler Getiriyor ?

tarafından Bora Bostancı
0 yorum 358 görüntüleyenler

Cep telefonlarının sadece arama yapmak ve mesaj atmak için kullanıldığı zamanları hatırlıyor musunuz ? Sonra ne olduğunu anlayamadan birden telefondan Google’a girebilir, mesaj atabilir ve video izleyebilir olduk. Bizlere bu imkanı sağlayan teknolojiyse Mobil Telekomünikasyon Hizmeti adını verdiğimiz teknolojidir.

 

 

Eski Nesiller

İlk olarak 1980’li yıllarda 1G ismi ile karşımıza çıkmıştır. Burada G harfi “Generation”, yani nesil anlamına geliyor. 1G analog bir teknolojiydi, isteyen her kişi, her 1G telefon görüşmesini dinleyebilirdi. Maksimum hızı ise 2.4 Kbps’dir .

Ardından 2G ile analog veri yerine sayısal veri kullanılmaya başlandı, böylece sesin dışında veri aktarımı da sağlandı. Hızı 50 Kbps veya 1 Mbps’dir.

3.Nesil ile web tarama, e-posta, video indirme, resim paylaşımı ve diğer akıllı telefon yenilikleri gelmiş oldu hayatımıza. “gerçek” bir 3G için 2Mbps sabit hız ve 384kbps mobil hız gerektiği belirlenmiştir.

4.Nesilde bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps, Wi-Fi ağlarında 1Gbps’dir. Günümüzde kullandığımız telekomünikasyon hizmetidir. 4G ile yüksek hız, yüksek kalite, yüksek kapasite sağlanmış ve sosyal medya daha aktif hale gelmiştir.

 

Gelelim 5G’ye

5G, diğer gelişmelerin yanı sıra çok daha hızlı veri oranları, daha yüksek bağlantı yoğunluğu, daha düşük gecikme süresi vaat ediyor. 4. Neslin yaklaşık 10 katı bir hız sağlıyor.  İletilen veri başına da daha düşük pil tüketimi sunuyor.

Bu yüksek bant genişliği İnstagram’da daha hızlı gezinmemizi sağlamakla kalmayıp teknolojiyi başka bir boyuta çıkaracak. Bulut sistemlerine hızlı ve kesintisiz erişim sağlayıp teknolojik donanımları ortadan kaldırmaya başlayacak. Örnek vermek gerekirse Google, Stadia isimli oyun konsolu ile bulut üzerinden 4K çözünürlükte,  donanım ile zorlu ve bir o kadar da maliyetli cihazların vermeye çalıştığı bir hizmeti verme vaadinde.

 

 

Bir diğer yenilikse düşük gecikmeli canlı yayınlar. Pandemi süreci dünayaya eğitimin seviye atlayabileceğini gösterdi. Artık sıralarda oturup ders dinlemek yerine evde bilgisayardan da aynı dersi alabileceğimizi öğrenmiş olduk. Hatta bunu daha da ileri götürürsek ben de dahil birçok öğrencinin YouTube veya Coursera üzerinden mezun olacağı gerçeği, Google gibi bir takım şirketlerin üniversitelerin gereksizliği hakkında çalışmalarını haklı çıkarır nitelikte.  Aynı zamanda insanların evlerinden çalışmak zorunda oluşu da teknolojiye adaptasyonumuzu hızlandırdı.

 

 

5G ile IoT (Internet of Things – Nesnelerin İnterneti) adını verdiğimiz kavram da her yaş grubu için yeni çalışma alanları oluşturacak. Türkiye’de pek kullanımı olmasa da akıllı ürünler insanların evlerinde yerlerini almaya başladı bile. Daha iş yerinden çıkarken telefondan bir tıklama ile odanın sıcaklığı ayarlanabilir, yemeğiniz pişmeye başlayabilir, yoldayken duşunuz hazırlanır ve eve girdiğinizde hoş bir müzik çalmaya başlayabilir. Hatta telefonu elinize almadan kolunuzdaki saate veya gözünüzdeki gözlüğe bu komutu vererek de her şeyi hazırlatabilirsiniz. Tabi ki bunlar şu anda kullanılabilir teknolojiler. O yüzden geleceği hayal etmeyi size bırakıyorum.

 

Gerçek Hayat Yarış Oyunları Gibi Görünebilir

Şu anda telefonlarımıza indirip salonun ortasına bir fil koyabildiğimiz artırılmış gerçeklik teknolojisi de yüksek hızlı internet ile çok farklı boyutlara taşınabilir. Akıllı gözlüklerin önünü açmıştır. Gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Arabada gidiyorsunuz ve navigasyonda belirlediğiniz güzergah arabanızın camına ya da gözlüğünüze gelerek yol tarifi yapıyor. Kalabalık şehir trafiğinde ya da u dönüşünün çok uzak olduğu otobanlarda hayat kurtarıcı olabilir.

Akıllı taşıtlar da yolda. Tesla şirketi bu konuda oldukça güzel bir ilerleme kaydetti. Siz arka koltukta uyurken şehirlerarası yolculuk edebiliyorsunuz. 5G ile bu şekilde çalışan arabaların sayısı artabilir. Hatta otobüs, metro gibi şehir içi hizmetlerde büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

 

 

Tehlikeleri Var mı ?

Madem bu kadar harika bir şey o zaman neden dünya çapında 5G kuleleri yıkılıyor, çeşitli protestolar düzenleniyor ? Çoğu cehaletin getirdiği komplo teorilerinden ibaret olsa da biz bilimsel olanına bakalım. Kansere sebep olur mu ? Bunu cevaplamak için önce kanserin ne olduğuna bakmalıyız.

Kanser, en basit haliyle halihazırda bölünen hücrelerimizin kontrolü kaybedip çok hızlı ve olması gerekenden fazla sayıda bölünmesiyle meydana gelir. Bu olaysa daha da derinlere baktığımızda moleküllerde oluşan bozulmalardan kısaca olması gereken dizilimin farklı olmasındandır. Moleküller arası bağları koparmak için yüksek enerji gerekir. Bu enerji genellikle elektromanyetik ışınlar ile sağlanır.

 

 

Bağları koparabilecek ışınlarınsa dalga boyu küçük, frekansı yüksek, enerjileri de yüksektir. Yani zararlı olanlardır. Tabloda sağa gidildikçe tehlike artar. 5G ise radyo dalgaları bölümünde fakat biraz daha sağda bulunur. Tabloda görüleceği üzere direkt olarak kanser tehlikesi yaratma ihtimali diğer ışınlara göre daha azdır. Fakat uzun vadede ve sıklıkla kullanılması halinde kanser dahil ne gibi sıkıntılar çıkaracağı halen bilinmemekle birlikte bu konuda çalışmalar devam etmektedir.

 

Bilim insanları zararları hakkında tam olarak cevap veremese de 5G ürünleri raflara konmaya hatta satın alınmaya başlandı bile. Yararları da zararları da kısa süre içerisinde kendini göstermeyecek fakat umuyoruz ki insanlık için önemli bir rol oynar.

 

 

4G ve 5G arasındaki gecikme farkını gösteren bu eğlenceli videoyu da aşağıya bırakalım.

 

 

 

Kaynak:

https://loranedir.com/5g/1g2g3g4g5g/

https://tr.wikipedia.org/wiki/5G

https://www.vargonen.com/blog/5g-nedir-gelecegin-iletisim-teknolojisi/

 

Beğeneceğinizi düşündüğümüz yazılar